PDA

View Full Version : BGP - OSPF μπλα μπλα μπλα

Cha0s
01/10/2004, 00:06
Λοιπόν δεν βγάζω άκρη.

Με βοήθησαν αρκετά άτομα αλλά δεν βρήκα λύση.

Η κατάσταση έχει ως εξής:

Όπως έχω πει υπάρχουν τα links:

... magla <=> digenis <=> cha0s <=> koki <=> ifaistos <=> rallyeman ....

και τρέχουν τα εξής πρωτόκολλα σε κάθε κόμβο

... bgp <=> bgp <=> bgp <=> bgp/ospf <=> ospf <=> bgp/ospf ...

Οι ips σε κάθε link/if

10.15.158.1(magla router) - 10.15.156.11(magla if on digenis AP)
<=>
10.15.156.2(digenis router) - 10.15.156.17(cha0s if on digenis AP = temporary)
<=>
10.26.35.1 (cha0s router) - 10.26.35.73(cha0s if to koki)
<=>
10.26.35.74(koki if to cha0s) - 10.20.220.1 (koki router)
<=>
10.18.213.242 (koki if to ifaistos) - 10.18.213.243 (ifaistos if to koki)
<=>
10.18.213.? (ifaistos router) - 10.38.117.? (ifaistos if to rallyeman)
<=>
10.38.117.73 (rallyeman if to ifaistos) - 10.38.117.? (rallyeman router)

Μου έχουν πει ένα σωρό πράγματα που πρέπει να ρυθμιστούν ώστε να παίξει σωστά το routing.
Τα δοκίμασα όλα όσα μου είπαν και συνδιασμό αυτών και κάθε φορά γίνεται το μπάχαλο.

Ή θα πηγαίνουν τα πάντα από την koki (ακόμα και traceroute στον digeni που έχω link με πάει από την koki!!!).
Ή θα έρχονται μισά routes από την koki και μισά από τον ifaisto αλλά στα traceroutes προς koki θα με πηγαίνει από digeni (ενώ υπάρχει link με koki) και στα traceroutes προς digeni θα με πηγαίνει από την koki.

Ότι και να κάνω δεν γίνεται να παίξουν ταυτόχρονα και τα 2 links σωστά.
Το routing κάνει ότι θέλει.

Παρακαλώ κάποιος να μου δώσει ένα ολοκληρωμένο config να τελειώνουμε πια με αυτή την ιστορία.
Το να πειστεί κάποιος να αλλάξει από ospf σε bgp κλπ δεν είναι λύση.
Το ότι παίζει ospf και bgp μαζί απότι ακούγεται ισχύει οπότε υπάρχει και λύση (θέλω να πιστέυω).

Ειδικός στο routing δεν είμαι αλλιώς θα έβρισκα μόνος μου την λύση.
Καλώ θερμά επομένως όσους γνωρίζουν (αλλά να γνωρίζουν) να με βοηθήσουν ώστε να παίξει και σε εμάς αλλά να μην δημιουργηθεί και πρόβλημα στο υπόλοιπο δίκτυο.

Θα μπορούσα να ψαχτώ και εγώ με εντολές και τα σχετικά μπας και βγάλω άκρη αλλά δεν έχω όρεξη να τα ακούω αν παρουσιάσω πρόβλημα στο routing των υπολοίπων (αν δεν το έχω κάνει ήδη) + ότι για κάθε αλλαγή πρέπει να περιμένω μία ώρα να ανανεωθούν τα routing tables καθώς το ospf στέλνει απευθείας τα routes ενώ το bgp κάνει μία ώρα (ισχύει δεν ισχύει κάτι τέτοιο αυτό παρατήρισα).

Φιλικά,
Βαγγέλης.

mezger
01/10/2004, 00:34
Όπως έχω πει υπάρχουν τα links:

Κώδικας:
... magla <=> digenis <=> cha0s <=> koki <=> ifaistos <=> rallyeman ....

και τρέχουν τα εξής πρωτόκολλα σε κάθε κόμβο

Κώδικας:
... bgp <=> bgp <=> bgp/ospf <=> bgp/ospf <=> ospf <=> bgp/ospf ...

Chaos εσυ γιατι τρεχεις ospf? Συμφωνα με τα παραπανω δεν ειναι απαραιτητο.

Το ότι παίζει ospf και bgp μαζί απότι ακούγεται ισχύει οπότε υπάρχει και λύση (θέλω να πιστέυω).

Δυστυχως δεν γινεται να παιξουν και τα δυο μαζι και να λεμε οτι εχουμε δυναμικο routing. Στο συγκεκριμενο παραδειγμα π.χ. στο redistribution απο bgp σε ospf στον Rallyeman χανονται ολα τα costs, αρα απο εκεινη την πλευρα παιρνεις routes προς ολα τα δικτυα με κοινο cost για ολα (οτι δηλωσει αυτος που κανει το redistribution). Οποτε δεν υπαρχουν ρεαλιστικα κριτηρια για να διαλεξει ο router σου την κοντινοτερη/καλυτερη διαδρομη(διορθωστε με αν εχω καταλαβει λαθος). Οποτε καλυτερα να βαλουμε static routes να μη ζοριζουμε και τα μηχανακια :P

Ή θα πηγαίνουν τα πάντα από την koki (ακόμα και traceroute στον digeni που έχω link με πάει από την koki!!!).
Ή θα έρχονται μισά routes από την koki και μισά από τον ifaisto αλλά στα traceroutes προς koki θα με πηγαίνει από digeni (ενώ υπάρχει link με koki) και στα traceroutes προς digeni θα με πηγαίνει από την koki.

Δωσε και τα config σου να δουμε καλυτερα τι γινεται.

Cha0s
01/10/2004, 00:42
Τυπογραφικό λάθος το OSPF σε μένα... Μόνο BGP τρέχω.

Τα config της koki:

OSPF:

router ospf

ospf router-id 10.20.220.1
network 10.0.0.0/8 area 0
redistribute rip
redistribute bgp metric-type 1 metric 10

! log file /var/log/quagga/ospfd.log

BGP:

router bgp 2035
redistribute ospf
bgp router-id 10.20.220.1
network 10.20.220.0/24
aggregate-address 10.20.220.0/24 summary-only

!Cha0s
neighbor 10.26.35.73 remote-as 2331
neighbor 10.26.35.73 capability dynamic
neighbor 10.26.35.73 capability orf prefix-list both

!log file /var/log/quagga/bgpd.log

Ότι έχω βάλει μου έχουν πεί να το βάλω και δεν έχω ιδέα τι κάνει (μιλάω για τα extra πέρα από τα κλασσικά που αναφέρει στο Wiki), οπότε παίζει να είναι και πατάτες.

Achille
01/10/2004, 02:32

Λυπάμαι που θα σου το πω, αλλά αυτή είναι η λύση. Τα υπόλοιπα δεν είναι λύσεις, είναι προσωρινά μπαλώματα, και η πολυπλοκότητά τους είναι πολλές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη.

Να γίνει κάπου επειδή υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες (Windows router που θα αντικατασταθεί, hardware router που περιμένει μνήμη) είναι λογικό.

Να γίνουν επειδή κάποιοι αποφάσισαν να μη συνεργάζονται με το υπόλοιπο δίκτυο, το βρίσκω υπερβολικό.

mezger
01/10/2004, 03:23
Λυπάμαι που θα σου το πω, αλλά αυτή είναι η λύση. Τα υπόλοιπα δεν είναι λύσεις, είναι προσωρινά μπαλώματα, και η πολυπλοκότητά τους είναι πολλές τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη.

Τουλαχιστον εχουν αξια ως σπαζοκεφαλιες, για να μην επαναπαυομαστε :P

Chaos, οπως ειναι τα πραγματα με τα redistributions, η koki παιρνει ολα τα routes απο το ospf και τα ανακοινωνει στο bgp σαν να ανηκουν στο δικο της AS, πραγμα λογικο αν σκεφτεις οτι ενα AS υποτιθεται οτι εχει εσωτερικα δικτυα τα οποια ανακοινωνει στα αλλα AS. Ο router σου νομιζει οτι ολα τα δικτυα βρισκονται ενα hop μακρια (στην koki) και τα στελνει ολα εκει.
Αν θες μπορεις στην koki αντι για redistribute ospf σκετο να βαλεις redistribute ospf metric xx , οπου xx....μαλλον θα πρεπει να πειραματιστεις :?
Ετσι κι αλλιως να μπλεξουν περισσοτερο τα πραγματα ειναι κομματι δυσκολο :wink:

koki
01/10/2004, 03:47
Πωπω! Εγώ κοιμάμαι και η τύχη/το routing μου δουλεύει.. :)

Συγγνώμη που δεν μπορω να συνδραμω αλλά πήζω και λέω να μασάω για να μην τα κάνω χειρότερα.

Τώρα οι χαρακτηρισμοί, ας είναι με το μέτρο. Ο καθένας έχει τους λόγους του, και να "απομονωθούν" οι "κακοί" δεν είναι επιλογή :) όπως έχουμε ξαναπεί, συνήθως οι απομονωμένοι είμαστε εμείς στη γειτονιά μας :shock:

Εγώ πάντως πάω σε όλους, οπότε κόψτε το λαιμό σας :twisted: :twisted: (kiddin')

Kάποια πρόταση από τους route-ογνώστες που συμμερίζονται τις ανησυχίες του Ήφαιστου και καθε ospf-ιστή στην περιοχή?

Cha0s
01/10/2004, 07:51

Να γίνει κάπου επειδή υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες (Windows router που θα αντικατασταθεί, hardware router που περιμένει μνήμη) είναι λογικό.

Να γίνουν επειδή κάποιοι αποφάσισαν να μη συνεργάζονται με το υπόλοιπο δίκτυο, το βρίσκω υπερβολικό.
Ρε Αχιλλέα,

Πραγματικά αν δεν είχε απαντήσει και ο mezger να πει έστω ότι μπορώ να πειραματιστώ με το metric σαν λύση θα είχα εκνευριστεί πολύ περισσότερο.

Εσύ σαν γνώστης του παλιού παν-κακου OSPF και σαν υπέρ γνώστης του τέλειου BGP το μόνο που κάνεις είναι να μην δίνεις λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν... και επειδή δεν νομίζω να μην θέλεις να βοηθήσεις πιστέυω ότι δεν ξέρεις.

Δεν βλέπω να βοηθάς σε κανένα πρόβλημα.
Αντί να μου πεις έστω τα προσωρινά μπαλώματα με πρίζεις με τα ίδια και τα ίδια για το ότι κάποιος που μπορεί δεν θέλει να βάλει το BGP.

Χωρίς παρεξήγηση αλλά σαν τρίτος και άσχετος ο μόνος που δείχνει να γνωρίζει τι του γίνεται και μπορεί να παρέσει ένα support είναι ο ysam ο οποίος δεν μπορεί να είναι παρών κάθε στιγμή και εσείς απλά δεν δίνετε λύσεις παρά υποστηρίζετε ότι πρότεινε.

Να χαρεί το δίκτυο routing team και Support!

ΜΠΡΑΒΟ σε όσους φωνάζανε και φωνάζουν για το ότι δεν είστε ικανοί ακόμα να παρέχετε support.
Κατά ένα ποσοστό το πίστευα τώρα με επιβεβέωσες.
Μπορεί να γνωρίζεις πως να λύσεις το πρόβλημα... δεν ξέρεις όμως σίγουρα πως να μεταδώσεις (την λύση) στον άλλον παρά μόνο ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ...

Λυπάμαι.

nvak
01/10/2004, 08:20
Απαίτηση για Support στον πειραματισμό :shock:

Billgout
01/10/2004, 09:53
Πάιδες.... ηρεμήστε!
Δεν είναι λύση να εξαναγκάσεις κάποιον να αλλάξει πρωτόκολλο αν δεν θέλει για λόγους άγνωστους σε εμάς.
Από την άλλη σε μια δυναμική τοπολογία θέλεις δυναμικό routing :wink:

Τώρα γιατι θεωρείτε το BGP πραξικόπημα? Θυμάται κανείς πως άλλαξε το RIP σε OSPF? είχαν ερωτηθεί όλοι τότε και δεν θυμάμαι? γιατί εμένα δε με ρώτησε κανείς..... :?
Το BGP βγήκε σαν ανάγκη του δικτύου, μεγαλύτερη από την ασφάλεια που νιώθουμε με κάτι που γνωρίζαμε πιό καλά (OSPF)

Είμαι ένας άνθρωπος άσχετος με το BGP, και όμως το έστησα σε 10 λεπτά με τις οδηγίες φίλων και σε άλλη μια ώρα μέσω Voip λύσαμε και το πρόβλημα που δεν έβλεπα τον router του MAuVE.

Μπορεί ο τρόπος που εφαρμόστηκε το BGP να μην ήταν και ο πιο gently αλλά θυμάμαι και τα πιο gently σχόλια που υπήρχαν με το θέμα κόστους του OSPF και τις λούπες :twisted:

Τέλος να σας πώ και την προσωπική εμπειρία: Το link με το MAuVE δεν παίζει και πολύ καλά. To BGP το κρατάει σε εφεδρία και τα περνάει από άλλο δρόμο αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να πειραματίζομαι συνέχεια με τα κόστη και να κινδυνεύω να κάνω το Πειραιάς - Βόρεια μαντάρα. Συνέπεια αυτού? Το link αναβαθμίζεται άυριο.....

Όσοι λιγότεροι κόμβοι παραμένουν σε OSPF τόσα λιγότερα προβλήματα θα ύπάρχουν. Κατανοώ τη θέση του Ifaistou, και πραγματικά σέβομαι τις αγωνίες του, αλλά νομίζω ότι με την καλή θέληση που τον διακρίνει αλλά και με τις γνώσεις και την εμπειρία του θα δώσει λύση εκείνος.

Ελπίζω να βοήθησα και ηρεμία πάνω απ' όλα

Βασίλης

radagast
01/10/2004, 10:55
Απαίτηση για Support στον πειραματισμό :shock:

Απαίτησε ο Chaos?
σοβαρά?
είσαι σίγουρος?
ναι ε?
α το σκ***παιδο....

Achille
01/10/2004, 11:06
Λυπάμαι.

Εγώ λυπάμαι περισσότερο από σένα, γιατί σε είχα για σοβαρό άτομο.

Από εμένα λύση για να διαιωνίσετε το μπουρδέλο δεν θα δεις .-

Μπορείς να συνεχίσεις να με βρίζεις ελεύθερα τώρα.

mezger
01/10/2004, 12:55
Chaos, να το ξαναπω, λυση γενικη δεν υπαρχει, δεν γινεται να εχουμε δυναμικο routing με redistributions. Επειδη μπορεις να παιξεις με μια τιμη που μπορει να επηρεασει ποια routes θα παιρνεις απο την koki δε σημαινει οτι θα παιρνεις τα σωστα routes!

Επειδη πηρα φορα και με προκαλει σαν προβλημα επιτρεψτε μου να προτεινω ενα setup που θα λειτουργει πιο σωστα, χωρις να κανουμε μανταρα και το υπολοιπο δικτυο.

Δεδομενου οτι:
- Εχουμε 3 routers που κανουν redistributions (koki, ee, rallyeman)
- Οσοι παιζουμε με ospf δεν μπορουμε να εχουμε κριτηρια για να επιλεξουμε τη σωστη εξοδο για τα εξωτερικα δικτυα, αφου χανονται τα costs στα συνορα.
- Οσοι παιζουν bgp δεν μπορουν να εχουν σωστες πληροφοριες ωστε να χρησιμοποιησουν περασματα μεσα απο την "ospf area"

Προτεινω να κοπουν ολα τα redistributions του bgp στο ospf. Απο τις 3 εξοδους που εχουμε, ετσι κι αλλιως επιλεγεται αυτη που στελνει τα δικτυα με το μικροτερο default metric(συν τα εσωτερικα hops που ειναι πολυ λιγα). Δεν υπαρχει λογος να παιρνουμε ολα τα εξωτερικα δικτυα, αφου η εξοδος που θα ακολουθησουμε ειναι αυθαιρετη. Οποτε μπορουμε να συμφωνησουμε να βαλουμε default gateways για το 10.0.0.0/8 προς την κοντινοτερη/καλυτερη εξοδο, με καλη συννενοηση για να αποφυγουμε τα loops. (αν ξερει καποιος καποιον καλο τροπο για να κανουμε inject αυτο το route απο τους border routers στο ospf ας το πει, δεν βρηκα κατι ασφαλες).

Ετσι θα αποφυγουμε το redistribution απο το ospf στο bgp ολων των networks, κατι που επηρεαζει αρνητικα ολοκληρο το δικτυο. Και εμεις θα βγαινουμε εξω, και οι εξω θα ξερουν που να μας βρουν, πολυ καλυτερα απο τωρα(αλλα πολυ χειροτερα φυσικα απ'το να βαλουμε ολοι bgp)

Σκεφτειτε το και το συζηταμε καλυτερα αν θελετε οταν γινει καποιο meeting.

Cha0s
01/10/2004, 13:38
Λυπάμαι.

Εγώ λυπάμαι περισσότερο από σένα, γιατί σε είχα για σοβαρό άτομο.
Σε ευχαριστώ.
Αν και θέλει τόπικ και τόπικ για να αναλυθεί αυτή η λέξη... σοβαρότητα....
Θίγεις τρελά θέματα!

Από εμένα λύση για να διαιωνίσετε το μπουρδέλο δεν θα δεις .
Τα mpla mpla mpla που έλεγα....

Μπορείς να συνεχίσεις να με βρίζεις ελεύθερα τώρα.
Όταν και αν αρχίσω να σε βρίζω (που δύσκολα θα γίνει αυτό σε αντίθεση με σένα που επικαλέστηκες μπουρδέλα και οίκους ανοχής) θα το καταλάβεις αμέσως και μάλλον θα προσπαθήσεις να με βρεις από κοντά τότε παρά να μου απαντήσεις γραπτώς.

Σε αντίθεση με πολλούς είναι ανανδρεία να σε βρίσω σε ένα φόρουμ.
Το να σε κρίνω από τις πράξεις σου μέσα σε αυτό μπορώ να το κάνω.
Η γνώμη μου είναι και αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης του κάθε φόρουμ - να εκφέρουμε την γνώμη μας.
Αν τώρα αυτή δεν αρέσει.... στο χωριό μου έχει ωραίο ξυδάκι άμα θέλουν να πω στους μπαρμπάδες μου να μου φέρουν όταν ξαναέρθουν Αθήνα.

Cha0s
01/10/2004, 13:43
Chaos, να το ξαναπω, λυση γενικη δεν υπαρχει, δεν γινεται να εχουμε δυναμικο routing με redistributions. Επειδη μπορεις να παιξεις με μια τιμη που μπορει να επηρεασει ποια routes θα παιρνεις απο την koki δε σημαινει οτι θα παιρνεις τα σωστα routes!

Επειδη πηρα φορα και με προκαλει σαν προβλημα επιτρεψτε μου να προτεινω ενα setup που θα λειτουργει πιο σωστα, χωρις να κανουμε μανταρα και το υπολοιπο δικτυο.

Δεδομενου οτι:
- Εχουμε 3 routers που κανουν redistributions (koki, ee, rallyeman)
- Οσοι παιζουμε με ospf δεν μπορουμε να εχουμε κριτηρια για να επιλεξουμε τη σωστη εξοδο για τα εξωτερικα δικτυα, αφου χανονται τα costs στα συνορα.
- Οσοι παιζουν bgp δεν μπορουν να εχουν σωστες πληροφοριες ωστε να χρησιμοποιησουν περασματα μεσα απο την "ospf area"

Προτεινω να κοπουν ολα τα redistributions του bgp στο ospf. Απο τις 3 εξοδους που εχουμε, ετσι κι αλλιως επιλεγεται αυτη που στελνει τα δικτυα με το μικροτερο default metric(συν τα εσωτερικα hops που ειναι πολυ λιγα). Δεν υπαρχει λογος να παιρνουμε ολα τα εξωτερικα δικτυα, αφου η εξοδος που θα ακολουθησουμε ειναι αυθαιρετη. Οποτε μπορουμε να συμφωνησουμε να βαλουμε default gateways για το 10.0.0.0/8 προς την κοντινοτερη/καλυτερη εξοδο, με καλη συννενοηση για να αποφυγουμε τα loops. (αν ξερει καποιος καποιον καλο τροπο για να κανουμε inject αυτο το route απο τους border routers στο ospf ας το πει, δεν βρηκα κατι ασφαλες).

Ετσι θα αποφυγουμε το redistribution απο το ospf στο bgp ολων των networks, κατι που επηρεαζει αρνητικα ολοκληρο το δικτυο. Και εμεις θα βγαινουμε εξω, και οι εξω θα ξερουν που να μας βρουν, πολυ καλυτερα απο τωρα(αλλα πολυ χειροτερα φυσικα απ'το να βαλουμε ολοι bgp)

Σκεφτειτε το και το συζηταμε καλυτερα αν θελετε οταν γινει καποιο meeting.

Κατάλαβα τι παίζει πάνω κάτω και τι πρόβλημα δημιουργείται.
Κάτι ακούστηκε για routing meeting το Σάββατο νομίζω... Μπορούμε να τα συζητήσουμε εκεί καλύτερα από κοντά.
Είμαι ανοιχτός σε όλες τις λύσεις φυσικά. (που περνάνε από το χέρι μου)

Ifaistos
01/10/2004, 13:49
Τώρα γιατι θεωρείτε το BGP πραξικόπημα? Θυμάται κανείς πως άλλαξε το RIP σε OSPF? είχαν ερωτηθεί όλοι τότε και δεν θυμάμαι? γιατί εμένα δε με ρώτησε κανείς..... :?
Το BGP βγήκε σαν ανάγκη του δικτύου, μεγαλύτερη από την ασφάλεια που νιώθουμε με κάτι που γνωρίζαμε πιό καλά (OSPF)

Η αλλαγή σε ospf από rip έγινε γιατί υπήρχε τεχνικό πρόβλημα στο rip λόγω των hops.Το bgp πιο μέγα τεχνικό πρόβλημα λύνει, τόσο επείγον που έπρεπε να γίνει με αυτόν το τρόπο ?

Εδώ μέχρι πριν λίγο καιρό όποιος μίλαγε για αλλαγή προτοκόλου (από ospf σε οτιδήποτε) άκουγε (και διάβαζε) ουκ ολίγα από τα ίδια άτομα που τώρα θεωρούν το bgp μονόδρομο και το επιβάλουν
Ξεχάσατε το αλίστου μνήμης thread "Ο φίλος του Αλέξανδρου" και τι είχαν "ακούσει" όσοι πρότειναν αλλαγή στο ospf ?

Είμαι ένας άνθρωπος άσχετος με το BGP, και όμως το έστησα σε 10 λεπτά με τις οδηγίες φίλων και σε άλλη μια ώρα μέσω Voip λύσαμε και το πρόβλημα που δεν έβλεπα τον router του MAuVE.

Μπορεί ο τρόπος που εφαρμόστηκε το BGP να μην ήταν και ο πιο gently αλλά θυμάμαι και τα πιο gently σχόλια που υπήρχαν με το θέμα κόστους του OSPF και τις λούπες :twisted:

Τέλος να σας πώ και την προσωπική εμπειρία: Το link με το MAuVE δεν παίζει και πολύ καλά. To BGP το κρατάει σε εφεδρία και τα περνάει από άλλο δρόμο αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να πειραματίζομαι συνέχεια με τα κόστη και να κινδυνεύω να κάνω το Πειραιάς - Βόρεια μαντάρα. Συνέπεια αυτού? Το link αναβαθμίζεται άυριο.....

Όσοι λιγότεροι κόμβοι παραμένουν σε OSPF τόσα λιγότερα προβλήματα θα ύπάρχουν. Κατανοώ τη θέση του Ifaistou, και πραγματικά σέβομαι τις αγωνίες του, αλλά νομίζω ότι με την καλή θέληση που τον διακρίνει αλλά και με τις γνώσεις και την εμπειρία του θα δώσει λύση εκείνος.

Ελπίζω να βοήθησα και ηρεμία πάνω απ' όλα

Βασίλης

Βασίλη δεν είμαι μόνο εγώ που έχω σοβαρές αμφιβολίες για το όλο εγχείρημα.
Υπάρχουν αρκετοί που όμως, μετά από όσα έχουν γίνει εδώ μέσα, δεν βγαίνουν να το πουν/γραψουν γιατί απλά έχουν βαρεθεί να τους λένε διάφορα για...φίδια και βατράχια.

Το πρόβλημα δεν ειναι αν το πρωτόκολο λέγεται bgp, ospf η οτιδήποτε αλλά αν πραγματικά λύνει περισσότερα προβλήματα από αυτά που δημιουργεί.

Το να πάρω 10 γραμμές config copy-paste είναι 1 λεπτό δουλειά, το να καταλάβω τι κάνουν αυτές οι 10 γραμμές για να μπορώ να αντιμετωπίσω προβλήματα θέλει ΠΟΛΥ διαβασμα και χρόνο

Εδώ ξεκίνησαν "δοκιμές" μέσα στον Αύγουστο, και επειδή δεν μπορούσαν να΄λύσουν το πρόβλημα του re-destribution βρήκαν σαν λύση να κόψουν το ospf.

Λύση(ς) υπήρχε και υπάρχει και θα βρεθούν και άλλες, απλά στα καλά καθούμενα μπλέξαμε [/b]

Ifaistos
01/10/2004, 14:10

Θα ήθελες πολύ να ήταν έτσι για να δικαιολογήσης τα αδικαιολόγητα αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Το "αποφασίζεις και διατάζεις" για όλο το δίκτυο, πως το βλέπεις ?

Το ότι έβαλες (και μάλλον καλύτερα βάλατε) το μαχαίρι στο λαιμό του κόσμου να αλλάξει γιατί δεν βρίσκατε λύσεις στα προβλήματα του re-destribute πως το βλέπεις ?

Το ότι μέσα σε όλο το δίκτυο 1-2 ξέρουν κάποια πράγματα, άλλοι 1-2 μισό-ξέρουν και οι υπόλοιποι κάνουν copy-paste πως το βλέπεις ?

Το ότι κόσμος βάζει και άλλα μηχανάκια ή τα "xώνει" για να κάνει upgrade τους routers πως το βλέπεις ?

Άχιλλέα μπορεί να έχεις απεριόριστο χρόνο να ασχοληθείς και να μάθεις 5 πράγματα, οι πιο πολλοί δεν έχουν.

Ξαναλέω ότι δεν έχω πρόβλημα με το bgp αλλά με το ότι με τον τρόπο που αποφασίστικε και εγίνε η αλλαγή πολλά πράγματα είναι στον αέρα.
Από την στιγμή που βγήκατε μπροστά και έχετε την ευθύνη της αλλάγης , έπρεπε να φροντίσετε να ενημερωσέτε ΠΟΛΥ καλύτερα για το πως δουλεύει αυτό, και όχι να παραπέμπεται σε faq και cisco documentation.

Όσο για το πως ακολούθησε το υπόλοιπο δίκτυο δες το post για το ρεσάλτο των πειρατών

sotiris
01/10/2004, 14:16
Λυπάμαι.

Από εμένα λύση για να διαιωνίσετε το μπουρδέλο δεν θα δεις .-

Μια που τωρα εχουν μεινει λιγες νησιδες με ospf,μηπως πρεπει να συγκεντρωθει η προσπαθεια της ομαδας του Bgp,σε αυτες και να βρεθει μια λυση,ωστε και τα παιδια να βγαινουν στο δικτυο κανονικα και να μην εχουμε προβληματα?

mezger
01/10/2004, 14:23
Το πρόβλημα δεν ειναι αν το πρωτόκολο λέγεται bgp, ospf η οτιδήποτε αλλά αν πραγματικά λύνει περισσότερα προβλήματα από αυτά που δημιουργεί.

Το να πάρω 10 γραμμές config copy-paste είναι 1 λεπτό δουλειά, το να καταλάβω τι κάνουν αυτές οι 10 γραμμές για να μπορώ να αντιμετωπίσω προβλήματα θέλει ΠΟΛΥ διαβασμα και χρόνο

Εδώ ξεκίνησαν "δοκιμές" μέσα στον Αύγουστο, και επειδή δεν μπορούσαν να΄λύσουν το πρόβλημα του re-destribution βρήκαν σαν λύση να κόψουν το ospf.

Λύση(ς) υπήρχε και υπάρχει και θα βρεθούν και άλλες, απλά στα καλά καθούμενα μπλέξαμε

Στελιο, οι λεξεις-κλειδια που ειπες ειναι "προβληματα" και "λυσεις".
Επετρεψε μου να ειμαι ρεαλιστης και να αδιαφορησω πληρως για το πως και το γιατι εγινε οτι εγινε, και ν'ασχοληθω μονο με τα προβληματα που εχουμε τωρα.
Το προβλημα αυτη τη στιγμη ειναι τα redistributions και οι συνεπειες του σε ΟΛΟ το δικτυο ελπιζω οτι εχουν γινει κατανοητες.

Οι λυσεις που βλεπω (και αμφιβαλλω οτι υπαρχουν αλλες) ειναι οι εξης:
- Αυτη που προτεινα παραπανω.
- Να γινει ολη η ospf-area ενα κοινο AS με 3 border routers. Η διαφορα με την παραπανω λυση θα ειναι οτι οι υπολοιποι θα μπορουν να διασχιζουν αυτο το AS για να πανε αλλου, με οτι αυτο συνεπαγεται.
-Να βαλουμε κατω τα bgp routing tables των borders και να δουμε ποια δικτυα ειναι κοντινοτερα στον καθενα. Ο καθε border να κανει redistribute στο ospf μονο αυτα τα δικτυα στα οποια ειναι πιο κοντα. Επισης θα κανει redistribute απο το ospf στο bgp μονο τα εσωτερικα δικτυα, συν αυτα για τα οποια η βελτιστη διαδρομη για τους απ'εξω κοντινους του περναει μεσα απο την ospf area. Να κανουμε με αλλα λογια με το χερι τη δουλεια των προτοκολλων.
-Να εξαφανισουμε τα redistributions βαζοντας ολοι bgp.

Οι 3 πρωτες λυσεις ειναι σιγουρο οτι θα υπολειτουργουν και οτι θα δημιουργησουν προβληματα. Η 4η λυση εχει ως μοναδικο μειονεκτημα οτι ΑΝ παρουσιαστει καποιο προβλημα ΙΣΩΣ να μην μπορεσουμε να το λυσουμε τοσο γρηγορα. Οτι θα το λυσουμε θα το λυσουμε, μιας και σιγα σιγα θα διαβασουμε κατι παραπανω και θα αποκτησουμε και λιγη περισσοτερη εμπειρια στο bgp.

Δες σε παρακαλω κι εσυ λιγο ρεαλιστικα τα πραγματα. Καλυτερα να εχουμε σωστο routing με ενδεχομενη αδυναμια ανταποκρισης σε ενδεχομενα προβληματα παρα ανυπαρκτο routing με σιγουρα αλυτα προβληματα. Αφου το φτιαξουμε το ρημαδι να παιζει σωστα καντε οσες ακαδημαικες συζητησεις/flames θελετε. Δεν μπορω να καταλαβω γιατι τετοια προβληματα επικοινωνιας μεταξυ ανθρωπων πρεπει να επηρεαζουν την επικοινωνια των pcιων μας (πσσσ :P )

Billgout
01/10/2004, 14:51
Η αλλαγή σε ospf από rip έγινε γιατί υπήρχε τεχνικό πρόβλημα στο rip λόγω των hops.Το bgp πιο μέγα τεχνικό πρόβλημα λύνει, τόσο επείγον που έπρεπε να γίνει με αυτόν το τρόπο ?

Στέλιο οι απαντήσεις βρίσκονται εδώ.......

................
Μπορεί ο τρόπος που εφαρμόστηκε το BGP να μην ήταν και ο πιο gently αλλά θυμάμαι και τα πιο gently σχόλια που υπήρχαν με το θέμα κόστους του OSPF και τις λούπες :twisted: .........

Το link με το MAuVE δεν παίζει και πολύ καλά. To BGP το κρατάει σε εφεδρία και τα περνάει από άλλο δρόμο αυτόματα, χωρίς να χρειάζεται να πειραματίζομαι συνέχεια με τα κόστη και να κινδυνεύω να κάνω το Πειραιάς - Βόρεια μαντάρα. Συνέπεια αυτού? Το link αναβαθμίζεται άυριο.....

Λύσεις σίγουρα υπάρχουν αλλά δεν βλέπω καμία κίνηση για υλοποίηση...

Απευθύνομαι προς όλους:
Ο Sotiris είπε κάτι πολύ σωστό: πόσοι έχουν μείνει σε OSPF? Να βοηθήσει η ομάδα που ανέλαβε το εγχείρημα αυτούς τους κόμβους.

Τι λέτε για ένα νέο topic όπου ν' αναφερθούν ποιοι κόμβοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετάβασης;

sotiris
01/10/2004, 15:01
[Λύσεις σίγουρα υπάρχουν αλλά δεν βλέπω καμία κίνηση για υλοποίηση...

Απευθύνομαι προς όλους:
Ο Sotiris είπε κάτι πολύ σωστό: πόσοι έχουν μείνει σε OSPF? Να βοηθήσει η ομάδα που ανέλαβε το εγχείρημα αυτούς τους κόμβους.

Τι λέτε για ένα νέο topic όπου ν' αναφερθούν ποιοι κόμβοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετάβασης;
http://www.awmn.gr/forum/viewtopic.php?p=101611#101611

Achille
01/10/2004, 15:14
Το "αποφασίζεις και διατάζεις" για όλο το δίκτυο, πως το βλέπεις ?

Δεν αποφάσισα και δεν διέταξα κανέναν. Κάποιοι είπαμε την άποψή μας, και πείσαμε τον κόσμο να αλλάξει. Εσύ αποφάσισες και διέταξες τους γύρω σου να παίζουν με άλλο πρωτόκολλο, επειδή εσύ ΔΕ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ και δεν έχεις κανένα άλλο επιχείρημα.

Το ότι έβαλες (και μάλλον καλύτερα βάλατε) το μαχαίρι στο λαιμό του κόσμου να αλλάξει γιατί δεν βρίσκατε λύσεις στα προβλήματα του re-destribute πως το βλέπεις ?

Δεν υπάρχουν προβλήματα στο redistribution, γιατί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ REDISTRIBUTION. Όλοι θα τρέχουμε ένα πρωτόκολλο, αυτο είναι αυτονόητο σε οποιονδήποτε έχει και την παραμικρή ιδέα του τι είναι το AWMN και πως δουλεύει.

Το ότι μέσα σε όλο το δίκτυο 1-2 ξέρουν κάποια πράγματα, άλλοι 1-2 μισό-ξέρουν και οι υπόλοιποι κάνουν copy-paste πως το βλέπεις ?

Γιατί ξέρεις πως δουλεύει το OSPF? Ήξερες να ρυθμίσεις το κόστος σωστά στα links σου ώστε να μην χρησιμοποιούνται όταν δεν πρέπει, αφού είναι προβληματικά;

ΟΧΙ και ΟΧΙ. Όσο copy paste κάνεις το BGP, τόσο έκανες και το OSPF, και όσο ήξερες να λύσεις τα προβλήματα με το ένα, ξέρεις και με το άλλο.

Τα άτομα που ξέραν να δουλεύουν το OSPF και να λύνουν πιθανά προβλήματα, μάθανε ή μαθαίνουν να κάνουν και το ίδιο με το BGP.

Τα redistributions ΔΕΝ είναι BGP specific issues, και ΔΕΝ έχουν να κάνουν με προβλήματα του δικτύου, αλλά με ΤΕΧΝΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΟΥΣ.

Το ότι κόσμος βάζει και άλλα μηχανάκια ή τα "xώνει" για να κάνει upgrade τους routers πως το βλέπεις ?

Τα βλέπω εξέλιξη. Δεν σε είδα να τα χώνεις στη Microsoft που σε αναγκάζει να αλλάζεις υπολογιστή κάθε χρόνο, ε;

Ξαναλέω ότι δεν έχω πρόβλημα με το bgp αλλά με το ότι με τον τρόπο που αποφασίστικε και εγίνε η αλλαγή πολλά πράγματα είναι στον αέρα.
Από την στιγμή που βγήκατε μπροστά και έχετε την ευθύνη της αλλάγης , έπρεπε να φροντίσετε να ενημερωσέτε ΠΟΛΥ καλύτερα για το πως δουλεύει αυτό, και όχι να παραπέμπεται σε faq και cisco documentation.

ΑΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ CONFIGURATION ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΙΠΑΜΕ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ. ΑΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ, ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;

Δεν θα κάτσω να με βρίζετε όλοι και να μη σας απαντάω, moderators δεν έχουμε, από εδώ και μπρος όποιος μου επιτίθεται θα του επιτίθομαι.

Achille
01/10/2004, 15:17
Τα mpla mpla mpla που έλεγα....

Άμα δεν βάλετε όλοι BGP, θα έχετε προβλήματα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.

Αν εσύ θέλεις να σου λύσω προβλήματα που δεν υπάρχουν, είναι δικό σου πρόβλημα.

Και λίγα λόγια για το τι ξέρω και τι δεν ξέρω, γιατί δεν είσαι ικανός να κρίνεις ούτε εμένα, ούτε κανέναν άλλο από αυτούς που αποφάσισαν την αλλαγή.

Όταν και αν αρχίσω να σε βρίζω (που δύσκολα θα γίνει αυτό σε αντίθεση με σένα που επικαλέστηκες μπουρδέλα και οίκους ανοχής) θα το καταλάβεις αμέσως και μάλλον θα προσπαθήσεις να με βρεις από κοντά τότε παρά να μου απαντήσεις γραπτώς.

Σιγά μην κάτσω να ασχοληθώ με το τι γράφει το κάθε πικραμένο 18χρονο στο forum. Βρίσε με όσο θέλεις, δεν μου καίγεται καρφί.

Ifaistos
01/10/2004, 15:57
ΑΜΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ CONFIGURATION ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΙΠΑΜΕ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ. ΑΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ, ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Λέω να το ρίξω στην πλάκα πλέον, μια και απάντηση σου με κάλυψε πλήρως. :wink:

Από σήμερα κάθε πρωί που ξεκινάω την μέρα μου λέγοντας τα εξής

/* Επίκληση Mode ON
Ω Μέγα άρχοντα του ip, φωτεινέ παντογνώστη,πηγή ηλεκτρονίων που κινεί τα interface μου, δώσε σήμερα στον αδαή το config και διώξε τις κακές σκέψεις του να ξέρω τι κάνω.

Αμήν

*/ Επίκληση Mode OFF

Cha0s
01/10/2004, 16:12
Άμα δεν βάλετε όλοι BGP, θα έχετε προβλήματα. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.
Δεν είναι στο χέρι μου. Τι δεν καταλαβαίνεις εσύ από αυτή την πρόταση;

Αν εσύ θέλεις να σου λύσω προβλήματα που δεν υπάρχουν, είναι δικό σου πρόβλημα.Εφόσον είναι δικό μου πρόβλημα άρα υπάρχει πρόβλημα άρα δεν ξέρεις να το λύσεις. Μόνος σου το επιβεβαιώνεις (αφού θες να κάνουμε λογοπαίγνια μέσα είμαι)

Και λίγα λόγια για το τι ξέρω και τι δεν ξέρω, γιατί δεν είσαι ικανός να κρίνεις ούτε εμένα, ούτε κανέναν άλλο από αυτούς που αποφάσισαν την αλλαγή.
Είμαι και παραείμαι.
Όταν είσαι υπέυθυνος για κάτι ή έχεις μέρος ευθύνης (είσαι στο routing team σωστά; ) τότε πρέπει να μάθεις κάποτε να δέχεσαι και αρνητικές κριτικές για αυτά που δεν κάνεις ή κάνεις.

Σιγά μην κάτσω να ασχοληθώ με το τι γράφει το κάθε πικραμένο 18χρονο στο forum. Βρίσε με όσο θέλεις, δεν μου καίγεται καρφί.
χαχαχαχα Οκ.
Το βρίσιμο δεν ξέρω που το βλέπεις... Μάλλον η μεγάλη ηλικία σου (22-23; πόσο; ) σε σύγκριση με μένα το νιάτο, -18 κατά την κρίση σου, 21 κατά την μάνα μου και το μαιευτήριο-, έχει προκαλέσει πρόβλημα στα μάτια... δεν είναι τίποτα... της ηλικίας... σε 1-2 χρόνια και εγώ δεν θα βλέπω καλά λόγο γηρατιών και θα διαβάζω λάθος και θα έχω ψευδαισθήσεις ότι με βρίζουν.

Χαμομηλάκι;

Achille
01/10/2004, 16:13
Ενώ πριν ήξερες τι έκανες ε...

Αφού τα ξέρεις τόσο καλά τότε, γιατί ζορίζεσαι να κάνεις το OSPF να δουλέψει με το BGP;

Στο OSPF πρέπει να το κάνεις το configuration, όχι στο BGP.

Φαίνεται ότι δεν το ξέρεις τόσο καλά όσο νομίζεις.

Achille
01/10/2004, 16:17
Και άμα με κριτικάρεις εσύ Chaos ξέρεις δεν θα μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ.

Εμένα μια χαρά μου δουλεύει πάντως ο κόμβος μου, και δεν άκουσα κανένα παράπονο από κανέναν άλλον που ακολούθησε τις οδηγίες.

Αν αποφάσισε ο Ifaistos να σας πηδήξει για να κάνει το κομάτι του, είναι δικό σας πρόβλημα και όχι του routing team, και πόσο μάλλον δικό μου.

Cha0s
01/10/2004, 16:20
Σε ευχαριστώ πολύ που με κάθε σου επιπλέον λέξη επιβεβαιώνεις κραυγαλέα το ότι δεν ενδιαφέρεσαι για κανένα πρόβλημα παρά μόνο εσύ κάνεις το κομμάτι σου.

Θες να σου ανοίξω ένα άλλο τόπικ να τα γράψουμε εκεί μαζεμένα και συγκεντωμένα να καθαρίσει αυτό το τόπικ έστω να γράψει κάποιος που ξέρει 5 πράγματα;

Αν θες άνοιξε εσύ νέο τόπικ!
Δεν έχω πρόβλημα :wink:

Achille
01/10/2004, 16:23
Άμα δηλαδή αποφασίσει ο απέναντι από σένα να πουλήσει τον εξοπλισμό του και να κάνει link με κάρτα ήχου και τενεκέ από λάδι πρέπει να σου λύσει το rf team το πρόβλημα;

Προφανώς και δεν με ενδιαφέρει να λύσω προβλήματα που τα δημιουργούν κάποιοι επίτηδες. Να απευθυνθείς σε αυτόν που σου το δημιούργησε για να στο λύσει, όχι σε μένα.

Cha0s
01/10/2004, 16:25
Μάλλον θες να στο ανοίξω εγώ το τόπικ ε;

koki
01/10/2004, 20:46
Α, καλά το χάσαμε εντελώς.

Ποιος απαίτησε βοήθεια?
Εκτός αν είναι ντροπή να ζητάς βοήθεια από κάποιον που σε ώθησε (με καλή πρόθεση, και καλό τρόπο, ας πούμε) σε ένα δρομο, αφού έκανες ό,τι μπορούσες και δεν μπορούσες να το λύσεις.

Άν δεν θέλει ο Χ ή ο Ψ να βοηθήσει, μπορεί απλά και όμορφα να μην απαντήσει, αλλά να 'ρχετε να στα χώνει κιόλας επειδή λέει είστε αντιδραστικοί, είστε το ένα είστε το άλλο, είστε αρκουδέηδες, αίσχος, αίσχος...?

Αν εσύ Αχιλλέα τα έχεις πάρει και δικαιολογείται να παρεκτρέπεσαι, επειδή σου έκαναν -δικαίως ή αδίκως- 5-10 δεν ξέρω πόσα άτομα κριτική, τότε τι να πούμε εμείς που όχι μόνο τα ακούμε ενώ έχουμε καλή πρόθεση, όχι μόνο πρέπει να μην προσβάλλουμε αμφότερες πλευρές, αλλά επιπλέον πληρώνουμε και τους καυγάδες άλλων.

Απλά, όπως και ειπώθηκε η κριτική είναι πολύ πιο εύκολη από την πράξη. Όπως πιο εύκολο είναι να φωνάζει ο Α ή ο Β για το BGP, έτσι πιο εύκολο είναι και ο Αχιλλέας και κάθε Αχιλλέας, να μας βάζει στο ράφι με τους "κακοπροαίρετους ospf-ιστές" και δεν πάει να λέμε σωστά πράγματα, το ίδιο τροπάριο να ακούμε.

Δυστυχώς εδώ κάτω όποιον έχει διαφορετική άποψη, δεν τον βρίζουμε, απλά προσπαθούμε να βρούμε σωστή λύση για όλους. Για αυτό και ο Ήφαιστος (πχ) δεν είναι προσθέστε_βρισιά_προτίμησής_σας, απλά έχει κάποιους προβληματισμούς, σεβαστοί γιατί πάνω από κάθε routing protocol βρίσκεται το άτομο, και η προσωπικότητα, και θα τους συζητήσουμε μέχρι να βρεθεί καλή λύση για όλους.
mezger με φόρα!

Achille
01/10/2004, 21:42
jismy επιμένετε να προσπαθείτε να λύσετε το πρόβλημά σας με λάθος τρόπο, και ο λάθος σας τρόπος θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα προβλήματα στο δίκτυο.

Επομένως όσο εσείς πάτε σε λάθος πορεία, τόσο εμείς θα σας λέμε ποια είναι η σωστή.

Είτε σας αρέσει, είτε όχι, έτσι έχουν τα πράγματα.

Τώρα άμα θέλετε μπορείτε να συνεχίσετε να κάνετε σα μικρά παιδιά και να φωνάζετε σε εμάς που σας καθοδηγούμε στη σωστή πορεία, ή να μεγαλώσετε και να φωνάξετε σε αυτούς που σας απαγορεύουν να έχετε τη σωστή πορεία.

Διαλέγετε και παίρνετε.

koki
01/10/2004, 21:50
Αχιλλέα, το σωστό είναι σχετικό. Για εμένα είναι σωστό να μπορώ αφού συνδέομαι με 0% loss και χωρίς flapping (λέμε τώρα), να έχω και κάποιον που μην έχω τσακωθεί, να πούμε καμιά μλκία βρε αδερφέ :)

Επίσης δεν επιμένουμε να το λύσουμε με κανέναν τρόπο. Ο,τι ήταν δική μας απόφαση, το κάναμε :)

Ούτε εσείς (και κάθε "εσείς") είστε οι παντογνώστες και οι καθοδηγητές, αν ήταν έτσι, δε θα είχαμε προβλήματα (γενικά, όχι εμείς τοπικά). Οπότε διλήμματα και τελεσίγραφα, δεν έχουν θέση (μιλάω για το "Διαλέγετε και παίρνετε" και όχι για το όοοολο αρχαίο ζήτημα χούντα φασισμός κλπ) γιατί δημιουργούνται εντάσεις που δεν αρμόζουν και δεν αξίζουν στην παρούσα περίπτωση.

Αν τώρα θες να μας πεις ευγενικά " εγώ σας λέω να δείρετε τον Ήφαιστο να αλλάξει, ειδάλλως κόψτε το λαιμό σας ", συγγνώμη αλλά δεν έχουμε για κάτι να απολογηθούμε. Όσο ο Ήφαιστος θα είναι "όνομα και πράγμα" δυστυχώς δεν υπάρχει η επιλογή αυτή :) Οπότε, με ό,τι έχουμε πράττουμε για να περνάμε όλοι καλά :)

MAuVE
01/10/2004, 22:17
Εδώ μέχρι πριν λίγο καιρό όποιος μίλαγε για αλλαγή προτοκόλου (από ospf σε οτιδήποτε) άκουγε (και διάβαζε) ουκ ολίγα από τα ίδια άτομα που τώρα θεωρούν το bgp μονόδρομο και το επιβάλουν
Ξεχάσατε το αλίστου μνήμης thread "Ο φίλος του Αλέξανδρου" και τι είχαν "ακούσει" όσοι πρότειναν αλλαγή στο ospf ?

"Αλήστου μνήμης" δεν μου πολυαρέσει. Δημιουργεί κακούς συνειρμούς.

Θα προτιμούσα "προφητικό"

Αφού δεν πήγαμε στον "φίλο του Αλέξανδρου", ήρθε ο ysam σ' εμάς.

Οταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό..... κλπ, κλπ

ysam
02/10/2004, 02:12
Δεν θέλει κόπο.. Θέλει τρόπο.. έτσι δεν είναι?

Αν αντιλυφθώ ότι τελικά για όλα φταίω εγώ... θα πεθάαααανω.. που λέει και κάποιος άλλος..

sque
06/10/2004, 00:17
Θα θελα να κάνω μία ερώτηση πολύυυ noobistiki.

Ασύρματα δύκτια τέτοιου εύρους δεν νομίζω να υπάρχουν και πολλά στον κόσμο. Και αν υπάρχουν δεν θα έχουν χρόνια. Με τις ταπεινές μου λίγες γνώσεις πιστεύω ότι δεν υπάρχει το καταλληλότερο προτόκολο για routing σε ένα τέτοιο δύκτιο.

Οπότε λέω, είστε τόσα άτομα εδώ μέσα με πολλές γνώσεις σε διαφορετικούς τομείς. Δεν θα ταν μια καλή ιδέα να το μελετήσετε μήπως και φτιάξετε κάτι το οποίο να είναι η καταληλότερη λύση για ένα τέτοιο δύκτιο??

Μιλάω για τροποίηση υπάρχοντως προτοκόλου, ή για δημουργία καινούργιου. Μαζί με το implementation. Πιστεύω οτί υπάρχουν αρκετοί που ξέρουν πολλά από routing, σίγουρα κάποιοι που ξέρουν καλό προγραμματισμό σε πολλές πλατφόρμες, και ακόμα πιο σίγουρα όλοι σας που ξέρετε τα προβλήματα που πρέπει να λυθουν επακριβώς.

Μπορεί να πάρει καιρό, αλλά πόσο 3μήνες -1 χρόνο, δεν νομίζω να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα σε ένα χρόνο, ιδίως με τους ρυθμούς που μεγαλώνει το δύκτιο.

Ήταν μια απλή ιδέα και δεν ξέρω πόσο στέκει...

Cha0s
06/10/2004, 00:55
Όσοι έχουν γνώσεις δρομολόγισης και όσοι έχουν γνώσεις προγραμματισμού και άλλοι τόσοι που ξέρουν άλλα 1002 πράγματα δεν έχουν τον χρόνο να ασχοληθούν με κάτι τόσο περίπλοκο στο να αναλυθεί και να σχεδιαστεί.

Οπότε δύσκολο εώς αδύνατον το κόβω να γίνει κάτι τέτοιο.

Μακάρι αλλά δεν το νομίζω..

ice
06/10/2004, 10:35
Προς Αχιλλεα

Διαμανιζεις . Λες αερολογιες χωρις πλεον να παρεχεις την οποιοδηποτε βοηθεια . Ετσι οπως εσυ αποφασισες να βαλετε BGP για να κανετε ελεγχο του δικτυου λες και σου ανηκει , οπως ελεγε ο dti οτι του ανηκει, ετσι θελεις να κανουμε και εμεις ?? και να πουμε πχ οτι ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΟΝΟ IPV6 ΣΤΟΥς ΚΟΜΒΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΡΕΣΕΙ . Αν ειχαμε την τυχη να εχουμε σημαντικες πληροφοριες του δικτυου πχ Forum , Internet forum , services κτλ τοτε μαλλον θα ειχατε σκηστει να μας βοηθησετε σε ενα εγχειρημα το οποιο μονο θετικα στοιχεια μπορουν να αποφερουν . Η λυση ποναει ποδι κοψε ποδι εχει περασει απο τον Β' παγκοσμιο πολεμο .
Βαρεθηκα να γραφω τα ιδια και τα ιδια και να μου απαντανε τα ιδια και τα ιδια , θα ηθελα μια φορα να μου προτεινουν κατι καινουργιο και να μου μιλησει καποιος με επιχειρηματα και οχι με απειλες

Προς cha0s

Σε λιγες μερες θα διορθωθουν τα προβληματα του νοτου χαρη στην συνεργασια μας .

Προς rest of AWMN

Μην καταντησουμε το δικτυο χωρο μαχων .

Προς οποιον moderator εχει μεινει .

Θα παρακαλουσα οι υβρεις να σβηνονται το δυνατοτερο γιατι δυναμιτιζουν επικινδυνα την ηρεμια του δικτυου - φορουμ . Ευχαριστω .

sotiris
06/10/2004, 12:22
Προς οποιον moderator εχει μεινει .

Θα παρακαλουσα οι υβρεις να σβηνονται το δυνατοτερο γιατι δυναμιτιζουν επικινδυνα την ηρεμια του δικτυου - φορουμ . Ευχαριστω .
οτι μπορουμε κανουμε...αλλα σκεψου οτι δουλευουμε κιολας....και οτι μερικες φορες ειναι δυσκολο να ξεχωρισεις ενα αρκετα μπλεγμενο Thread (οταν πχ σε ενα ποστ υπαρχει μια Normal απαντηση και ταυτοχρονα μια εντονη απαντηση,και πριν προλαβεις να κανεις κατι εχει απαντησει ο αλλος που θιγετε,ειτε με quote ειτε χωρις και εχει ξαναπαντησει ο πρωτος κλπ...και ολα αυτα να ειναι αλληλενδετα)...μετα δεν θα βγαινει νοημα στις απαντησεις,ειτε θα κατηγορηθουμε για διαφορα πραγματα.

το βασικοτερο ειναι να μην χρησιμοποιουμε βρισιες (που δεν νομιζω οτι γινετε εδω μεσα)...εχουμε ολοι την εξυπναδα να τα λεμε εμμεσα...

επισης υπαρχει η θεμιτη κινηση απο ολους να στειλουν ενα Pm σε καποιον moderator και να του επισημανουν το σημειο που τους ενοχλει.

ετσι εγινε για παραδειγμα σε καποια απαντηση του chaos στον achille,και ο chaos αφαιρεσε με edit ορισμενες προκλητικες.προσβλητικες εκφρασεις.

το παρον Thread δεν ειναι καταλληλο για αναλυση του ορου δαμιανιζω/διαμανιζω