View Full Version : ΒGP & Nότος report
Έφτασε στα αυτιά και τα μάτια μου ότι μετά από κάποιο μύτινγκ πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις, που ορίζουν οτι εμείς θα παίζουμε ΟSPF και διαφορα άλλα.
Δεν κρίνω το αν είναι λάθος, όπως τα άκουσα, στη βάση τους είναι σωστά.
Το θέμα είναι, ποιος ακριβώς αποφασίζει?
Δηλαδή, οσοι φώναζαν στον (κάθε) Αχιλλέα για τις συνοπτικές διαδικασίες περί bgp, κάνουν τα ίδια?
Για ποιο ακριβώς λόγο δεν κλήθηκε κανείς από τους εν Αργυρούπολη/Ελληνικό τριγύρω να μετάσχει στη συζήτηση?
Θα μας γίνει και επίσημη ανακοίνωση με τις αποφάσεις?
Δε θέλω να προκαλώ εντασεις, αλλά είναι εκνευριστικότατη τακτική να αποφασίζεις για άλλους, ειδικά΄αφού έχεις κάνει ΤΟΝ χαμό για κάποιον που εκανε το ίδιο.
Δηλαδή εμείς θα παίξουμε υποχρεωτικά OSPF επειδή λέει δεν έχουμε σταθερά links.
Μάλλον άλλα είναι τα ασταθή links και έχετε λυσσάξει όλοι για το BGP/OSPF....
Τα ίδια χάλια είναι όλα άμα στο φυσικό επίπεδο τα link υπολειτουργούν.
Κοιτάξτε πρώτα όμως τα δικά σας links που περνάγαμε με 2second delay και μετά ελάτε να πάρετε αποφάσεις για εμάς.
Λες και εμείς τα γράφουμε όλα κανονικά και δεν μας νοιάζει...
Ξεχνάτε όμως πόσα topic έχουμε κάνει για να βγει κανένα link από εδω κάτω... ξεχνάτε ότι είμαστε οι μόνοι που γκρινιάζουμε ότι εδώ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.
Το πρόβλημα φυσικά οφείλεται στο link με τον ripper ο οποίος κάθε λίγο και λιγάκι είναι down και δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον να βγει με αυτόν ένα bb-link με κάποιον (ΟΛΟΙ ΕΔΩ ΤΟΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ).
Δηλαδή υπάρχει διέξοδος προς τον Στέλιο και εξαρτώμαστε από έναν κόμβο που ο κάτοχος του μπαίνει μία φορά στο τόσο να δει τι γίνεται.
Συχνά πυκνά γίνεται λόγος για τα leecheρόνια του Νότου και λοιπές τέτοιες εξυπνάδες.
Μάλλον θα πρέπει να γίνεται λόγος για τα leecherόνια του Ripper (Clients του AP του) καθώς δεν σταματάνε το download (έχουν κάνει mirror όλο τον σκληρό μου)...
Ενδιαφέρον δεν υπήρχε από κανένα για εδώ και ξαφνικά θα παρθούν και αποφάσεις για εμάς...
Οκ... Βάλτε ότι θέλετε...
Εμείς πάντως ήδη παίζουμε με BGP όλοι (πλην του Max που είναι down) χωρίς τον Ripper....
Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ένα πολύ πιο σταθερό δίκτυο από αυτό που είχαμε μέσο ripper εδώ και μήνες...
Όπως είπατε και σε άλλο topic κοιτάχτε τα link σας πρώτα και μετά το routing.
Έγινε λόγος επίσης ότι θα μπει λέει OSPF σε εμάς γιατί το BGP είναι δύσκολο στο config μπλα μπλα μπλα... αυτό πέρα από την τελείως χαζή του βάση μας υποβιβάζει κιόλας.
Δηλαδή είμαστε τόσο βλάκες εμείς που δεν ξέρουμε να κάνουμε copy/paste 3 γραμμές για το κάθε link;
Ρε σοβαρευτείτε....
Βαγγέλης.
Υποθετω οτι εγινε κατω απο το ιδιο πρισμα που αποφασιστηκε να μπει bgp.
το ποιος αποφασιζει?
οποιος αποφασισε και για το Bgp,με την ιδια λογικη και εκει στον Νοτο εγινε το ιδιο πραγμα....
κανουν τα ιδια?
αφου ειναι μια πρακτικη που αποδιδει...
γιατι δεν κληθηκε κανεις?
ουτε και εδω στον Βορρα κληθηκε καποιος...
το να αποφασιζεις για αλλους...νομιζω οτι ισχυει μεχρι τωρα και απο την αρχη.
οπως και να το δεις ομως,καποιοι που εχουν τις απαιτουμενες γνωσεις πρεπει να αποφασιζουν και για αυτους που δεν τις εχουν....οποτε ετσι αποφασιστηκε οτι το Bgp ειναι το καταλληλοτερο πρωτοκολλο για το δικτυο και απλα μπηκε αρχικα τοπικα και μετα επεκταθηκε.
εμενα μου φαινετε οτι λειτουργει καλυτερα το δικτυο με το Bgp παρα με το ospf....τωρα τις λιγες αυτες μερες που παιζει σχεδον παντου....εαν σε λιγο καιρο φτιακτουν και τα εξτρα settings που εχει μπορει να ειναι ακομα καλυτερα...
δεν συμφωνω ομως με τον τροπο που αρχισε η επιβολη του.
Μάλιστα. Εγώ δεν αμφιβαλλω ότι ο κάθε Χ που πήρε την απόφαση είχε τις γνώσεις. Το δικαίωμα, αμφισβητώ.
"Για το καλό μας", αυτό το επιχείρημα δε θέλετε να θυμηθείτε σε ποια πολιτικα καθεστώτα χρησιμοποιείται.
Είμαστε άσχετοι? Ε αυτοί οι ασχετοι έχουν φτύσει αίμα τον τελευταίο καιρό να συνδεθούν οι ίδιοι >και οι γύρω τους< (γιατι δεν παύουμε να ασχολούμαστε άπαξ και συνδεθούμε οι ίδιοι), για να φτιάξουν τα links τους, για να παίξει το bgp, για ...
Ναι, ξέρω καλά τι θα ακούσω ως απάντηση από τους "Νότιους", αλλά ούτως η άλλως @@ Νότιοι είμαστε, οι υπόλοιποι Νότιοι δε μας θυμούνται. Εγώ, αν αρχίσουμε να βάζουμε σε "τσουβάλια" βόριους, νότιους και λοιπες γενικεύσεις, μόνο "Δυτικούς" και "Πειραιώτες" είδα να ενδιαφέρονται για την κατάσταση εδώ.
Δεν μας απάσχολεί το τι θα μπει.
Το τι είναι καλύτερο το ξέρουν οι ειδικοί.
Αυτό που με απάσχολεί είναι οι δήθεν λόγοι που μας επιβλήθηκε το OSPF.
Πόσο μάλλον όταν το πρόβλημα δεν είναι άμεσα δικό μας αλλά ευθύνεται για μένα πρώτα ένα άτομο και μετά οι άλλοι...
65 C Class ανακοινώνονται αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι το δύσκολο κομμάτι της μετάβασης πέρασε. Τώρα θέλει δουλίτσα να κλείσουν κάποιες τρύπες. Ας επικεντρώσουμε εκεί.
ngia, συγγνώμη για το κάπως περίεργο ύφος, αλλά εμείς πρέπει πρώτα να μάθουμε τι "αποφασίστηκε" για εμας.
Οχι δε το'πα σαν παρατήρηση, αλλά για να αναθαρρήσουμε
papashark
25/09/2004, 19:55
ngia, συγγνώμη για το κάπως περίεργο ύφος, αλλά εμείς πρέπει πρώτα να μάθουμε τι "αποφασίστηκε" για εμας.
Koki, μην στεναχωριέσε....
Και για μας κάποιοι άλλοι αποφάσισαν......
That's the point, Πανο.
Σαν το στρατό το κάναμε. Που βρίζεις όταν σε σκίζουν, και όταν παλιώσεις κάνεις τα ίδια.
That's the point, Πανο.
Σαν το στρατό το κάναμε. Που βρίζεις όταν σε σκίζουν, και όταν παλιώσεις κάνεις τα ίδια.
jismy τι σειρά είσαι :P :P :lol:
Λοιπόν, το θέμα διευθετήθηκε.
Ελπίζουμε στο καλό όλων. :)
paravoid
26/09/2004, 14:33
Επωφελούμαι της θέσης μου ως admin για να το ξεκλειδώσω - άλλωστε και το koki το ίδιο έκανε :P Είπα να μην ανοίξω νέο topic.
Ο 2198 (Rallyeman) που κάνει προφανώς τα redistributions για τον Νότο, θα μπορούσε μήπως να κάνει ένα route aggregation όπως κάνει όλο το υπόλοιπο AWMN;
Στο bgpd.conf:
aggregate-address 10.15.159.0/24 summary-only
aggregate-address 10.18.213.0/24 summary-only
aggregate-address 10.21.252.0/24 summary-only
aggregate-address 10.27.227.0/24 summary-only
aggregate-address 10.40.177.0/24 summary-only
Φυσικά οι υπόλοιποι δεν κάνουν τέτοιες αλχημείες (βλ. πόσο δυναμικό είναι το παραπάνω) αλλά τι να κάνουμε :roll:
Παρακαλώ μην το αγνοήσετε, μόλις τελειώσει η φάση του migration θα προτείνω να βάλουμε filter που θα κόβει τα subnets μικρότερα (και γιατί όχι, μεγαλύτερα;) από /24 (ip prefix-list permit 10.0.0.0/8 ge 24 le 24).
Ευχαριστώ.
Λοιπόν η κατάσταση έχει ως εξής.
Εγώ όπως έχω πει έχω link με τον Διγενή.
Σήμερα βγήκε δοκιμαστικό link koki - ifaistos.
Υπάρχει το εξής πρόβλημα με το routing τώρα:
Υπάρχουν τα links
... magla <=> digenis <=> cha0s <=> koki <=> ifaistos <=> rallyeman ....
και τρέχουν τα εξής πρωτόκολλα σε κάθε κόμβο
... bgp <=> bgp <=> bgp/ospf <=> bgp/ospf <=> ospf <=> bgp/ospf ...
Τι ρυθμίσεις θα χρειαστούν τώρα σε μένα και στην κόκι για να δουλέψει το royting;
Τώρα πάνε ολα από τον digeni και τίποτα από τον ifaisto...
Any ideas?
paravoid
26/09/2004, 19:14
Any ideas?
4 περιπτώσεις:
α) Γυρνάει ο ifaistos σε BGP
β) Γυρνάει όλο το υπόλοιπο AWMN σε OSPF
γ) Κάνεις multihop με τον Rallyeman (ηλίθιο, multihop κάνεις όταν ο ενδιάμεσος δεν μπορεί για κάποιο λόγο να παίξει BGP)
δ) Κάνετε redistribution από 2 σημεία και να παίζει και σωστά (καλή τύχη)
Το α και το β οκ τα πιάνω...
Το γ έτσι και έτσι απόσα έχω δει σε άλλα τοπικ...
το δ δεν έχω ιδέα τι είναι :P
Χρειαζόμαστε ένα (σοβαρό <-κακία) μύτινΓΚ για το ρούτινΓΚ του Νότου.
Φαίδον βάλτε ένα Multihop να τελειώνουμε..
cha0s σταματάει το ospf
koki -> ralleyman = multihop Bgp
koki, ralleyman = redistribute bgp στο ospf με το κόλπο του acynonix (route-map ktl)
koki, ralleyman = announce ifaistos network/24
Kαι όλα μια χαρά..
-Γιάννης
Κώστα Κώστα (mindfox) πες μας κι εσύ μια ιδέα που ξέρεις περίπου τι παίζει στο Νότο με τα μπιτζιπιά.
Χωρίς να έχω μιλήσει με κανέναν μέχρι τώρα από τις περιοχές μας, δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές.
Άμεση λύση θα ήταν να γυρίσει σε BGP ο Ifaistos, εάν και εφόσον είναι εφικτό αυτό.
Επόμενη λύση είναι αυτό που πρότεινε ο ysam (και η πιο καθαρή επί του παρόντος)
Τελευταία αφήνω τη σκέψη να περάσουμε σε OSPF με BGP στους borders μας, εφόσον δοκιμαστούν κάποια πράγματα στην Quagga (για Cisco, δε το συζητάω, γίνεται εδώ και χρόνια ;) ) η οποία όμως δεν δίνει λύση άμεση στο πρόβλημα που τέθηκε...
Να συναντηθούμε για να δούμε γενικότερα τα πράγματα (όχι μόνο το routing) καθότι είναι και το τελευταίο σκαλοπάτι, δε νομίζετε;
Εννοείται ότι πρέπει να γίνει κάποια συνάντηση!
Κόκι θα μιλίσεις εσύ με τον Rallyeman ;
Θα μιλήσω με όσους μπορέσω.
Αν τελικα γίνει meeting είμαι μέσα.
Tomorrow i am getting back so count me in if a meeting exist
Kάτι ακούγεται για ΡΟΥΤΙΝΓΚ μύτινγκ το Σάββατο.
Κι εγώ μπορώ, να το κανονίσουμε?
Εκτός απροόπτου εγώ λογικά θα μπορέσω.
Ενημερώστε με αν είναι!
AWMN 2010