PDA

View Full Version : Συζήτηση για νέο Πρωτόκολλο Δρομολόγησης

ysam
23/07/2004, 21:05
Ε. Τι έχουμε σήμερα?

Α. Όλα στο area 0.. flat

Ε. Ποιό το πρόβλημμα?

Α. Μεγάλα και πολλά updates από flaps γραμμών και καμία ιεραρχία.

Ε.Τι θέλουμε?

Α. Εκτός από ιεραρχία, σταθερότητα και λιγότερα waste of resources πιστέυω θέλουμε και μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο δρομολόγισης των πακέτων IP. Επήσης θέλουμε και καλό visualization και στατιστικά από flaps γραμμών (flap-statistics) για να τις διαχειριστούμε ανάλογα καθώς επίσης και αυτόματο τρόπο να βγαίνουν οι BB γραμμές εκτός routing όταν flappάρουν για κάποιο λόγο (route dampening).

Ε. Πως μπορούμε να το επιτύχουμε;

A. Προς διερεύνηση. Η δική μου σκέψη και παράλληλα και ένα δύλημα είναι:
> Δημιουργία περιοχών (area / AS) με κάποια κριτήρια (γεωγραφικά, IP blocks κτλ)
α.
> Υλοποίηση eBGP (ανάμεσα στις περιοχές στους κόμβους που τις συνδέουν)
> Υλοποίηση iBGP (μέσα στην περιοχή ανά κόμβο) και OSPF/IS-IS για IGP τις περιοχής.
β.
> Υλοποίηση eBGP ανά κόμβο.
γ.
> Υλοποίηση OSPF με areas

Ε. Ποια είναι τα μειονεκτήματα της νέας υλοποίησης;

Θα απαντήθεί όταν αποφασίσουμε ποιά θα είναι αυτή.

Ε. ποσο συμβατοτητα....(παλιο hardware και server με linux και windows)... εχει ο υπαρχων εξοπλισμος του δικτυου,με το νεο πρωτοκολλο?

Θα απαντηθεί αφού αποφασιστεί το νέο πρωτόκολο αλλά προκαταβολικά τα Linux θα ζήσουν χωρίς πρόβλημα με το Quagga για τα windows θα πρέπει να το δόυμε..

Ε. ποσο ευκολη θα ειναι αυτη η αλλαγη απο το μεγαλο πληθος των μελων του δικτυου (με εμπειρια το καλυτερο, στο μεσο ορο και κατω)?

EDIT
Ξαναλέω ότι αν η υλοποίηση γίνει ανα περιοχή τότε η κάθε περιοχή (ίσως και κριτήριο) θα πρέπει να έχει εναν admin που να ξέρει η που θα εκπεδευτεί και θα μάθει.. Εδώ μηλάμε για routing IP πακέτων και αν δεν το κατάλαβαν μερικοί (δεν αναφέρομαι σε εσένα αλλά γενικά) το θέμα είναι δύσκολο και σύνθετο και θα πρέπει η να μάθουν η να αναλάβει άλλος το routing για αυτούς.

Ε. Οι προτινόμενες υλοποιήσεις μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα δίκτυο που τα BB μπορεί να μεταβάλονται από μέρα σε μέρα; Νομίζω γιαυτό επιλέχτηκε αρχικά το OSPF με area 0.

A.
Στην περίπτωση α. και γ.
--> Aν το δίκτυο χωριστεί σε περιοχές τότε αν αυτά τα links είναι μέσα σε μία περιοχή δεν υπάρχει πρόβλημα αφού ουσιαστικά είναι καθαρά θέμα IGP τις περιοχής.

-> Αν αλλάζουν Links που συνδέουν μία περιοχή με την άλλη τότε ανάλογα με την αλλαγή θα επιρεάσει την συνδεσημότητα της περιοχής που ανοίκει με την άλλη και αναλόγος θα γίνουν και οι απαραίτητες αλλαγές στο routing.

Στην περίπτωση β. πάλι δεν υπάρχει θέμα γιατί ο κάθε κόμβος θα είναι αυτόνομος (AS).

Ε. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα αν σε μια υλοποίηση όπου θα έχουμε ένα διαφορετικο area Χ, θα υπάρχουν περισσότερες από μία εξόδους προς το area 0 (κάθε κόμβος εξόδου θα έχει bgp). Πως γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση το summarization;

Α.
Τα α. β. και γ. είναι δικοί μου προβληματισμοι και σε καμία περίπτωση δεν συμμαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις..

Όταν μηλάμε για "area Χ" (οχι area 51 :) ) εννοούμε OSPF συνήθος και όταν λέμε AS (autonomous system) τότε μηλάμε πιο πολύ BGP oriented.

Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις όμως δεν υπάρχει πρόβλημα εισόδου η εξόδου των πακέτων. Δεν ξέρω καν σε ποιό πρόβλημα αναφέρεσαι αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Χαίρομαι που ανέφερες το θέμα του summarization γιατί εκεί αν θέλουμε να κάνουμε κάτι σωστό τότε θα πρέπει να δούμε με ποιά λογική έχει γίνει σήμερα η κατανομή των IP διευθύνσεων και πως επιρρεάζει την ανάλυση μας στα θέματα δρομολόγησης. Θα αλλάξουμε τον τρόπο που θα φτιάξουμε τις περιοχές η θα αλλάξουμε IP διευθυνσιοδότηση. :shock:

E.

Στην Γ περίπτωση, μπορείς να έχεις ένα router της ζώνης 10.15.150.0 να συνδεθεί στη ζώνη 10.15.158.0;

A.
Φυσικά και μπορείς απλά θα χάσουμε λίγο από το summarization Που έτσι και αλλιώς δεν έχουμε..

1> (Διαφορετικά Areas). Στο config του ospf router σου θα βάλεις network 10.15.150.0/24 και ο απέναντη network 10.15.158.0/24 και όχι 10/8 και θα ανοίκεται σε διαφορετικό area.

2> (Ίδιο area) Στο config του ospf router θα έχετε το ίδιο area X και network 10.15.144.0/20

Επίσης, μπορείς να έχεις (με καθαρό τρόπο και όχι virtual links - τα αποφεύγουμε όπως ο διάβολος το λιβάνι, μπορεί να μας δημιουργήσει τέτοιους πονοκεφάλους που τρέχουμε πανικόβλητοι) εγγύσηση ότι κάθε boarder router (της κάθε ζώνης) έχει σύνδεση με τη backbone ζώνη;

A.
Εξαρτάται από την κατανομή των περιοχών. Αν δεν γίνεται τότε μπορεί να είναι και ένας από τους λόγους που θα απορυφθεί η γ. υλοποίηση.

Σε περίπτωση που ένας κομβούχος αποφασίσει να αλλάξει κάποιο link ή να προσθέσει καινούργιο και είναι inter-area, οι διαδικασίες του routing μπορούν να γίνονται αυτόματα από τον ίδιο τον κομβούχο (απλά να προσθέσει το interface στην quagga) ή θα πρέπει να έρθει ο φεουδάρχης του routing της περιοχής για να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές;
Αν αυτός ο κομβούχος δεν φωνάξει τον φεουδάρχη και κάνει δοκιμές με κάποιον που είναι από άλλο area κάνοντας τη γνωστή τακτική: Γυρίζουμε προσωρινά κάποια interfaces (τα οποία είναι ήδη παραμετροποιημένα για το routing με την όποια λύση σχεδιαστεί) και κάνουμε το link. Γίνεται το link, ξεκινάει το negotiation του routing. Τι γίνεται;

A.
Ανεξαρτήτος υλοποίησης (ακόμα και σήμερα) αν κάποιος βάλει ένα Link που είναι πιο κοντά από κάποιο άλλο τότε όταν θα είναι up θα περνάνε τα πακετάκια από εκεί και όταν είναι down θα πηγαίνουν από τις παλιές διαδρομές. Δεν αλλάζει κάτι εκεί. Αν κάποιος δεν ξέρει, μέχρι να μάθει να βάζει passive interface στο config του router του, θα δημιουργεί προβλήματα στο δίκτυο. Εκεί πρέπει να έιμαστε proactive. Δεν είδα πουθενά ένα tutorial που να λέει τι μπορεί, τι πρέπει, τι δεν μπορεί και τι δεν πρέπει να κάνει κάποιος όταν βάζει ένα link και κάνει δοκιμές, ή όταν παίζει με το routing του κόμβου του. Αν θέλουμε σταθερό δίκτυο τότε πρέπει όλοι να συντελέσουμε σε αυτό και ο μόνος σωστός τρόπος είναι με τις γερές βάσεις.

a) επειδη βρισκομαστε ολοι στο area0,οταν συμβει κατι σε καποιο κομβο και αρχιζει καποιο λινκ να μπαινοβγαινει,στελνει την πληροφορια αυτη σε ολο το δικτυο αφου ολοι βρισκομαστε στην ιδια area.σωστα?

ε,δεν νομιζω να ειναι τοση μεγαλη καταναλωση του BW πια, που να δικαιολογει τετοια σημαντικη αλλαγη σε ολο το awmn.

b)και,οταν συμβαινει αυτο τοτε αρχιζουν τα προβληματα με τις Loopes στο δικτυο,σωστα?

ε,η λυση σε αυτο δεν ειναι να ρυθμιστουν σωστα τα cost των Links?

A. Σωστό αλλά σου ξεφεύγει κάτι.. στο OSPF δεν υπάρχει μηχανισμός που αν το link flapάρει να το κάνει damp από το routing table για κάποιο χρόνο και μετά reinsert. Ετσι λοιπόν κάθε φορά που θα έιναι το link up τότε τα πεκέτα θα περνάνε από αυτό το link και όταν είναι down δεν θα περνάνε.. Καταλαβαίνεις τι γίνεται όταν αυτό το link είναι ένα συμμαντικό BB link με πολύ Traffic. Τα routing loops είναι θέμα χρόνου, δλδ πόσο γρίγορα κάνει propagate μία αλλαγή. Αν το λινκ ανεβοκατεβαίνει συνέχεια και δεν υπάρχει ο μηχανισμός που προανέφερα τότε εκτός από το ότι αυξάνεται δραματικά το flooding με route updates άρα και το bandwidth, εχουμε και τα κολλήματα στα ospf που θέλει restart για να ηρεμίσει..

και συνεχιζω καποιες ερωτησεις προς τον Ysam,(θα φερω σαν παραδειγμα εμενα που μπορω να μιλησω),
εαν γινει αυτο που λες και το ΒΒ μπει σε area0,και το υπολοιπο δικτυο χωριστει σε areas 1,2,3 κλπ.

εγω εχω ενα ΒΒ με τον digi-xtreme-κλπ,το οποιο εστω οτι ειναι στο βασικο κορμο και ανηκει στο area0.
μεσα στον μηνα σηκωθει και το ΒΒ με τον Limah (sotiris-69eyes-limah-κλπ),το οποιο ειναι στην area1 για παραδειγμα
και τον αλλο μηνα σηκωθει και το αλλο ΒΒ με το Μενιδι (πχ sotiris-deysta-acinonyx-κλπ),το οποιο ανηκει στην area2
τι θα γινει με το δικτυο,θα συνεχισουν ολα να λειτουργουν καλα?

δηλ.εαν καταλαβα καλα αυτο που λες προτεινεις μια area0 στην οποια θα συνδεονται διαφορες αλλες areas (1,2,3,4...),σωστα?
εαν ειναι ετσι,τοτε ολα θα δουλευουν καλα,εφοσον οι areas θα πατανε σε 1 τουλαχσιτον σημειο στην area0.

Ναι αν ο σχεδιασμός έχει γίνει με αυτά τα λινκς στο μυαλό μας και αν τελικά η υλοποίηση είναι multiple areas.

Όμως εδώ θέτεις ένα πολύ καλό σημείο που είναι ο σχεδιασμός. Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκευτόμαστε που θα κάνουμε λινκς με βάση το routing και τι θέλουμε να πετύχουμε και όχι με βάση "ααα αυτό βγαίνει άρα ας το κάνουμε". Λίγο πολύ έτσι είναι αλλά μετά θα λέμε "βγαίνει αλλά θα είναι βασικό Link" η "θα είναι backup link" και ανάλογα θα φτιάχνουμε το routing..

θα μπορουν διαφορετικες areas να συνδεθουν και μεταξυ τους χωρις προβλημα?

Καταρχήν το OSPF ναι μπορεί να το κάνει αυτό αλλά θα θέλουμε μετά virtual links που τελικά θέλουμε? Είναι μέσα στο μείων..

θα πρεπει να γινει και αλλαγη στις ΙΡ για να εχουν γειτονικες areas γειτονικα ΙΡ?

Καλό θα ήταν αλλά όχι αναγκάιο.

το πρωτοκολλο που λες παιζει σε windows? (δεν νομιζω να ειναι υποχρεωτικο να εχουν ολοι Linux),εψαξα προχειρα στο ιντερνετ και δεν βρηκα κατι που να υποστηριζει καλα bgp σε win μηχανηματα (βεβαια κοιταξα συμφωνα με τις γνωσεις μου οποτε μαλλον κοιταξα πολυ επιφανειακα)

http://www.mrtd.net είναι ένα που το έχω δοκιμάσει και παίζει αν τελικά διαλέξουμε bgp. EΕίναι παλιό το ξέρω αλλά σίγουρα παίζει.

τι γινετε με υποστηριξει σε cisco router?

Εξαρτάται από τον router και το IOS που έχει. Πάντος δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υποστιρίζει τα πάντα..

ΥΓ: δεν καταλαβαινω γιατι δεν μπορει να γινει μια συναντηση σε οποιο μερος θελετε για να συζητηθει το θεμα,θεωρω την (τρεις φορες) προταση-προσκληση του Mindfox για συναντηση την μονη λυση για να προχωρησει κατι.

Γιατί αν δεν το καταλάβατε είναι το μόνο μέρος που μπορούν να έρθουν ΟΛΟΙ. Ζούμε στον 21 αιώνα.. Δεν είμαι κατά της μάζοξης αλλά ας κερδίσουμε λίγο χρόνο εδώ μαζεύοντας όσο περισσότερη πληροφορία μπορούμε..

εαν παλι δεν θελετε να μιλησετε σε κανεναν σχετικο με το θεμα,να ξερετε πως οτι κανετε ειναι καλο να μεινει σε τοπικο και μονο επιπεδο και να μην εξαπλωθει σε ολο το δικτυο του awmn,γιατι απο την στιγμη που τωρα το ospf μας εξυπηρετει μεχρι ενα βαθμο πολυ καλα (και οχι μονο απο θεμα routing,αλλα και απο ευκολια σε δοκιμες,σε αλλαγες λινκ κλπ),και υπαρχει βοηθεια απο πολλα ατομα οταν κατι στραβωσει...εαν αυριο βαλουμε ολοι Bgp και κατι στραβωσει ποιοι ειναι αυτοι που θα μπορεσουν να κανουν support στο δικτυο?

Σωστό και αυτό και πολύ βασικό. Όποιος ξέρει από OSPF θα μάθει (αν δεν ξέρει) και το BGP. Αλλά το να έχει κάποιος BGP (Όπως εγώ τώρα) δεν σημαίνει ότι πρέπει να το έχει και ο άλλος. Ο καθένας μπορεί να ανεβάσει BGP παράλληλα και να παίξει με αυτό διαβάζοντας παράλληλα ένα tutorial όπως αυτό που έστειλε ο mindfox χωρίς να επιρρεάσει το υπόλοιπο δίκτυο.
Από την άλλη και με το OSPF να παίξει σήμερα νομίζοντας ότι ξέρει πάλι μπορεί να κάνει σφάλματα και να γυρνάει το routing από άλλα λινκς που θεωριτικά δεν θα έπρεπε. Όμως θα ξαναπώ ότι για να παίξει το BGP θα πρέπει και οι δύο πλευρές να configuraρουν το bgp τους και αυτό μας βοηθάει στις όποιες δοκιμές θέλουμε να κάνουμε με τα links μας πριν αρχίσει όλο το δίκτυο να στέλνει πακέτα προς τα εκεί. (Άφού δεν βάζουμε passive interface στο OSPF.)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Παρακαλώ ας προσθέσει κάποιος η ας διορθώσει τα παραπάνω έτσι για να έχουμε μια αρχή.

Παρακαλώ όχι μόνο ερωτήσεις αλλά και σχόλια/απαντήσεις!

Επίσης αν κάποιος δεν θέλει να γράψει κάτι εδώ για τους δικούς του λόγους τότε ας στείλει email στο ysam@unreal.gr

-Γιάννης

Mick Flemm
23/07/2004, 21:07
Το τελευταίο πιστεύω να γίνει εφικτό με το πειραγμένο Nagios αλλιώς βάζουμε Netmap/Weathermap...

ysam
23/07/2004, 21:14
Το Nagios είναι μία χαρά αρκεί να είναι πάντα ενημερωμένο και να υπάρχει διαδικασία προσθήκης/αφαίρεσης κόμβων.

Ομως εγώ αναφερόμουν στην δυνατότητα που έχει το BGP. ¨Αλλο το ένα όμως και άλλω το άλλο και τα δύο μαζί όμως (Nagios/bgp) θα κάνουν πολύ καλή δουλειά..

-Γιάννης

socrates
23/07/2004, 21:22
Ε. Πως μπορούμε να το επιτύχουμε;

Ε. Ποια είναι τα μειονεκτήματα της νέας υλοποίησης;

sotiris
23/07/2004, 21:42
Ε. ποσο συμβατοτητα....(παλιο hardware και server με linux και windows)... εχει ο υπαρχων εξοπλισμος του δικτυου,με το νεο πρωτοκολλο?

Ε. ποσο ευκολη θα ειναι αυτη η αλλαγη απο το μεγαλο πληθος των μελων του δικτυου (με εμπειρια το καλυτερο, στο μεσο ορο και κατω)?

lambrosk
23/07/2004, 23:08
A. Προς διερεύνηση. Η δική μου σκέψη και παράλληλα και ένα δύλημα είναι:

> Δημιουργία περιοχών (area / AS) με κάποια κριτήρια (γεωγραφικά, IP blocks κτλ)
α.
> Υλοποίηση eBGP (ανάμεσα στις περιοχές στους κόμβους που τις συνδέουν)
> Υλοποίηση iBGP (μέσα στην περιοχή ανά κόμβο) και OSPF/IS-IS για IGP τις περιοχής.
β.
> Υλοποίηση eBGP ανά κόμβο.
γ.
> Υλοποίηση OSPF με areas

-Γιάννης

Χωρίς να έχω τρελές γνώσεις περί routing προτείνω:

a.Δημιουργία περιοχών (area / AS) με κάποια κριτήρια (γεωγραφικά, IP blocks κτλ)
-> ΤΑ ΙP resolution blocks τα βρίσκουμε απο τα ήδη δεδομένα και δημιουργούμε-ορίζουμε μια περιοχή (λίστα των IPs) μέγιστου βεληνεκούς πελάτη 1km

b.Υλοποίηση iBGP (μέσα στην περιοχή ανά κόμβο)
-> Οτιδήποτε είναι πελάτης μέσα στο 1km θεωρητικά παίζει γρήγορα και αλάνθαστα...

c.Υλοποίηση eBGP ή Υλοποίηση OSPF με areas (ανάμεσα στις περιοχές στους κόμβους που τις συνδέουν)
-> εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα costs του OSPF, δεν γνωρίζω αν υπάρχει δυνατότητα να τα συνδυάσουμε .

Λίγο κατανόηση μπορεί αυτά που έχω διαβάσει να μην τα έχω κατανοήσει και εγώ σωστά αν είπα καμιά βλακεία διορθώστε με...

ysam
23/07/2004, 23:22
Λάμπρο !!!! :shock: :shock:

> 1Κμ = πολύ λίγο.

και τα άλλα άστα θα σου τα πω από κοντά..

.... αφού σε μαστιγώσω πρώτα...

:lol:

-Γιάννης

Acinonyx
24/07/2004, 16:58
Οι προτινόμενες υλοποιήσεις μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα δίκτυο που τα BB μπορεί να μεταβάλονται από μέρα σε μέρα; Νομίζω γιαυτό επιλέχτηκε αρχικά το OSPF με area 0.

mindfox
24/07/2004, 21:45
Οι προτινόμενες υλοποιήσεις μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα δίκτυο που τα BB μπορεί να μεταβάλονται από μέρα σε μέρα; Νομίζω γιαυτό επιλέχτηκε αρχικά το OSPF με area 0.

Ακριβώς

ysam
25/07/2004, 00:10
Παρακαλώ να διαβάζετε το αρχικό post γιατί το κάνω EDIT και προσθέτω τις ερωτήσεις και απαντήσεις από τον κάθε έναν. Δεν είναι πολύ καλό το ξέρω αλλά αν απαντούσα (που δεν θέλω να είμαι μόνο εγώ) σε κάθε post μετά δεν θα ήταν εύκολο να μαζευτούν όλα.

Από ότι βλέπω δεν υπάρχει εδνιαφέρον από κάποιους που γνωρίζω ότι ξέρουν πολλά για το δίκτυο και με εκπλήσει το γεγονός. Θα περίμενα αντιδράσεις από πολλούς αλλά για κάποιο λόγο δεν το βλέπω.. Είναι αδιαφορία? Τρόπος σιγής του θέματος? Θα ήθελα να δω και αρνητικές αντιδράσεις και θετικές αλλά τίποτα..

Ελπίζω να είναι απλά λόγο Σ/Κ και εν γένη καλοκαιριού.

-Γιάννης

socrates
25/07/2004, 00:59
Ε. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα αν σε μια υλοποίηση όπου θα έχουμε ένα διαφορετικο area Χ, θα υπάρχουν περισσότερες από μία εξόδους προς το area 0 (κάθε κόμβος εξόδου θα έχει bgp). Πως γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση το summarization;

25/07/2004, 01:32
Έχετε δοκιμάσει ποτέ να φτιάξετε το δίκτυό σας βασιζόμενοι σε manet ad-hoc (http://en.wikipedia.org/wiki/Ad_hoc_protocol_list) on-demand routing προτόκολλα (π.χ. SSR, TORA, AODV, CBRP)?

Αν όχι γιατί δεν δοκιμάζετε? Για αρκετά από αυτά υπάρχουν υλοποιήσεις (http://en.wikipedia.org/wiki/Ad_hoc_protocols_implementations) σε GPL και σε Java....
Αν τα δοκιμάσατε, ποιά ήταν τα αποτελέσματα?

Από table-driven (εκτός από το OSPF v2) ποιά έχετε δοκιμάσει?

ysam
25/07/2004, 02:36
Το δίκτυο είναι σταθερό (οι routers, τα nodes οπως θες πές τα), άρα δεν μηλάμε για ένα εντελός αναρχό πράγμα που αλλάζει από στιγμη σε στιγμή. Μπορεί κάποια Links να αλλάζουν αλλά μετά απο συννενόηση και όχι γιατί είναι μέσα σε ένα αμάξι πχ που κάνει κάποια διαδρομή και συνδέεται μια με τόν έναν και μία με τον άλλον..

Το wireless link έχει την έννοια τις αντικατάστασης ενός wired link εδώ και όχι του mobile..

Με μία γρήγορη ματιά τα περισσότερα implementations (αν όχι όλα γιατι το wiki αυτό έχει φοβερή πλάκα..) έχουν να κάνουμε με mobile wireless nodes..

Μααα το OSPF φυσικά.. :roll:

-Γιάννης

enaon
25/07/2004, 04:55
Θα ήθελα να δω και αρνητικές αντιδράσεις και θετικές αλλά τίποτα..

Ελπίζω να είναι απλά λόγο Σ/Κ και εν γένη καλοκαιριού.

-Γιάννης

Προφανώς ysam η δυνατότητα οργάνωσης της δρομολόγησης είναι υπέρ-επιθυμητή.
Απλά πολλοί δεν ξέρουμε αρκετά ώστε να συζητήσουμε, για την ώρα διαβάζουμε. :)

mindfox
25/07/2004, 09:50
Στην Γ περίπτωση, μπορείς να έχεις ένα router της ζώνης 10.15.150.0 να συνδεθεί στη ζώνη 10.15.158.0;

Επίσης, μπορείς να έχεις (με καθαρό τρόπο και όχι virtual links - τα αποφεύγουμε όπως ο διάβολος το λιβάνι, μπορεί να μας δημιουργήσει τέτοιους πονοκεφάλους που τρέχουμε πανικόβλητοι) εγγύσηση ότι κάθε boarder router (της κάθε ζώνης) έχει σύνδεση με τη backbone ζώνη;

Σε περίπτωση που ένας κομβούχος αποφασίσει να αλλάξει κάποιο link ή να προσθέσει καινούργιο και είναι inter-area, οι διαδικασίες του routing μπορούν να γίνονται αυτόματα από τον ίδιο τον κομβούχο (απλά να προσθέσει το interface στην quagga) ή θα πρέπει να έρθει ο φεουδάρχης του routing της περιοχής για να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές;
Αν αυτός ο κομβούχος δεν φωνάξει τον φεουδάρχη και κάνει δοκιμές με κάποιον που είναι από άλλο area κάνοντας τη γνωστή τακτική: Γυρίζουμε προσωρινά κάποια interfaces (τα οποία είναι ήδη παραμετροποιημένα για το routing με την όποια λύση σχεδιαστεί) και κάνουμε το link. Γίνεται το link, ξεκινάει το negotiation του routing. Τι γίνεται;

25/07/2004, 09:59
Το δίκτυο είναι σταθερό (οι routers, τα nodes οπως θες πές τα), άρα δεν μηλάμε για ένα εντελός αναρχό πράγμα που αλλάζει από στιγμη σε στιγμή. Μπορεί κάποια Links να αλλάζουν αλλά μετά απο συννενόηση και όχι γιατί είναι μέσα σε ένα αμάξι πχ που κάνει κάποια διαδρομή και συνδέεται μια με τόν έναν και μία με τον άλλον..

Το wireless link έχει την έννοια τις αντικατάστασης ενός wired link εδώ και όχι του mobile..

Με μία γρήγορη ματιά τα περισσότερα implementations (αν όχι όλα γιατι το wiki αυτό έχει φοβερή πλάκα..) έχουν να κάνουμε με mobile wireless nodes..

Μααα το OSPF φυσικά.. :roll:

-Γιάννης

Μα το OSPF v2 δεν σχεδιάστηκε για wireless ! Νομίζω είναι λάθος να χρησιμοποιήτε προτόκολο σχεδιασμένο για wired δίκτυο, σε wireless.

Στο OSPF πρέπει να ξέρεις τι bandwidth έχει η γραμμή σου και να το ορίσεις, όμως σε wireless δίκτυα λόγω παρεμβολών τα links ναι μεν μπορεί να είναι "σταθερά", το capacity τους όμως μπορεί να παίζει από 0 εώς 11. To OSPF δεν έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται σε links μεταβλητού bandwidth που ανεβοκατεβαίνουν συχνά. Ακόμα περισσότερο σε ερασιτεχνικά wireless δίκτυα τα links δεν είναι ούτε καν σταθερά, ο περισσότερος κόσμος ανοιγοκλείνει τον router του για διάφορους λόγους, όμως πάντα θα υπάρχει κάποιος σε κάποια περιοχή, που για διάφορυς λόγους θα θέλει να εκπέμψει και να δρομολογήσει.

Γιατί δεν δοκιμάζετε άλλα προτόκολλα, όπως το DSDV, το GSR, το ZHLS ή το SSR?
Δοκιμάστε το SSR (Signal Stability Routing), είναι ON-demand επιλέγει δρομολογήσεις βασιζόμενο στο πόσο δυνατό είναι το σήμα ανάμεσα στα nodes, και έχει και ωραίο όνομα...:)
Αν επιμένετε σε table-driven για να έχετε πλήρη εικόνα του δικτύου, δοκιμάστε το CGSR αντί για το OSPFv2. Στο CGSR τα nodes ενοποιούναι σε clusters και εκλέγεται ένας cluster head, ο οποίος αναλαμβάνει να δρομολογήσει στο διπλανό cluster.Ενδιαφέρον και αυτό, και έχει και αυτό ωραίο όνομα. :lol:

Ακόμα και αν δεν έχετε βρεί έτοιμο κώδικα, δεν είναι ακατόρθωτο να υλοποιήσετε τα παραπάνω προτόκολλα, χρησιμοποιώντας έτοιμα libraries όπως η libnet, pcap κλπ κλπ.
Τέλος δεν είναι υποχρεωτικό όλοι να έχουν το ίδιο routing προτόκολλο. Μπορεί άλλες περιοχές να έχουν άλλο, άλλες άλλο, και κάποιοι ενδιάμεσοι να το παίζουν μεταφραστές προτοκόλλων και να δρομολογούν από π.χ OSPF περιοχή σε SSR περιοχή.

Εν ολίγης, για να καταλήξω, η πρότασή μου συνοψίζεται στο εξής:
"Δοκιμάστε, ξαναδοκιμάστε, ξαναμαναδοκιμάστε και προς θεού μην κολάτε σε ότι έχετε μάθει από τα wired δίκτυα, γιατί τα wired routing προτόκολλα ΔΕΝ έχουν σχεδιαστεί για την περίπτωση ασύρματων 2.4 GHZ links τα οποία χαρακτηρίζονται από ασταθή χωρητικότητα και είναι ευάλωτα σε παρεμβολές (λόγω της ελευθεριότητας της μπάντας :wink:)"

ysam
25/07/2004, 12:53
Πολύ ωραία αυτά που λες αν και σε μερικά σημεία έχεις πολύ λάθος.
Όπως πχ στο 0-11 που είναι 0-4.5 και στο ότι δεν έχουμε σταθερό (από άποψης μηχανημάτων) δίκτυο.

Το κακό όμως ειναι ότι θέλουμε πρώτα να οργανώσουμε το δίκτυο με σωστό IP Scheme και κάποιου είδους περιοχές γιατί όπως είπες και εσύ τουλάχιστον τις περιοχές τις χρειαζόμαστε και μετά να αρχίσουμε development σε κάτι που δεν έχουμε ίδέα.

Εγώ προσωπικά αν και είμαι προγραμματιστής δεν θα πήγαινα να υλοποιήσω κάτι που δεν είναι standard και δεν θα ήθελα να κάτσω να debugιάζω from schratch το κάθε τι που θα τύχει σε Windows/Linux/MacOS/BSD΄. Εκτός από αυτές τις πλατφόρμες θα έπρεπε να πάω και στην Cisco / Allied και άλλες εταιρίες που το δίκτυο έχει εξοπλισμό για να υλοποιήσω αυτό το καινούργιο πρωτόκολο.

Από την άλλη ο μόνος λόγος που θα μπορούσα να σκευτώ για τα OSPF/IS-IS/BGP ότι δεν είναι φτιαγμένα για wireless είναι μόνο το physical layer (L1) αλλά αυτό προσωπικά δεν με ενδιαφέρει γιατί και το wired δίκτυο είναι unstable και μιά χαρά παίζουν..

Θα ήθελα δε να δω εκτός από θεωριτική προσέγγιση μια πρόταση που πρακτικά να μπορεί να είναι υλοποιήσημη.

Φιλικά

-Γιάννης

25/07/2004, 17:44
Εγώ προσωπικά αν και είμαι προγραμματιστής δεν θα πήγαινα να υλοποιήσω κάτι που δεν είναι standard και δεν θα ήθελα να κάτσω να debugιάζω from schratch το κάθε τι που θα τύχει σε Windows/Linux/MacOS/BSD΄. Εκτός από αυτές τις πλατφόρμες θα έπρεπε να πάω και στην Cisco / Allied και άλλες εταιρίες που το δίκτυο έχει εξοπλισμό για να υλοποιήσω αυτό το καινούργιο πρωτόκολο.

Τι μπορεί να τύχει?
Απλά πράγματα είναι, από την μία σνιφάρεις το πακέτο, από την άλλη το κάνεις inject στο interface που θέλεις, και στο ενδιάμεσο χρησιμοποιείς μια standard γλώσσα που παίζει και στις καφετιέρες, όπως η C ή η Java, για να υλοποιήσεις το προτόκολλό σου. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις πρόβλημα στις πλατφόρμες.... Το πως σνιφάρεις και το πως κάνεις inject πακέτα σε interfaces, τουλάχιστον σε Win και σε linux, το ξέρουν πια και οι κότες. :)

Κατά συνέπεια η δυσκολία είναι μόνο στο προτόκολλο, θα debugιάζεις μόνο το προτοκολλο που έχεις γράψει. Αυτό καλό είναι γιατί συνήθως στα καινούργια προτόκολλα άλλα μας λένε ότι κάνουν στην θεωρία, και άλλα γίνονται στην πράξη... :wink:
Που ξέρεις, debugiazοντας τα προτόκολλα μπορεί να βρεις και κάποιο καινούργιο προτόκολλο και να το ονομάσεις ysam-protocol. :lol:

Και για να έρθω σε κάτι πρακτικό όπως λες, τι θα έλεγες για μια δοκιμή του kernel module του AODV (http://www.google.com.gr/search?q=kernel+module+AODV&ie=UTF-8&hl=el&btnG=%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CF%83%CF%84%CE%BF+Google&meta=) ?

mindfox
25/07/2004, 18:44
:wink:

sotiris
25/07/2004, 19:00
:wink: 8)

ysam
25/07/2004, 21:28
@nikrep

Οταν μου πεις πως θα βάλω το module που προτείνεις σε έναν Cisco τότε τα συζητάμε πάλι.

@mindfox

Απαντώ στο αρχικό Post.

-Γιάννης

sotiris
25/07/2004, 23:58
εγω θελω να ρωτησω τι ειναι αυτο στο οποιο δεν μας καλυπτει το ospf και θελουμε να το αλλαξουμε?
απο τα λιγα που καταλαβα ειναι οτι :
a) επειδη βρισκομαστε ολοι στο area0,οταν συμβει κατι σε καποιο κομβο και αρχιζει καποιο λινκ να μπαινοβγαινει,στελνει την πληροφορια αυτη σε ολο το δικτυο αφου ολοι βρισκομαστε στην ιδια area.σωστα?

ε,δεν νομιζω να ειναι τοση μεγαλη καταναλωση του BW πια, που να δικαιολογει τετοια σημαντικη αλλαγη σε ολο το awmn.

b)και,οταν συμβαινει αυτο τοτε αρχιζουν τα προβληματα με τις Loopes στο δικτυο,σωστα?

ε,η λυση σε αυτο δεν ειναι να ρυθμιστουν σωστα τα cost των Links?

και συνεχιζω καποιες ερωτησεις προς τον Ysam,(θα φερω σαν παραδειγμα εμενα που μπορω να μιλησω),
εαν γινει αυτο που λες και το ΒΒ μπει σε area0,και το υπολοιπο δικτυο χωριστει σε areas 1,2,3 κλπ.

εγω εχω ενα ΒΒ με τον digi-xtreme-κλπ,το οποιο εστω οτι ειναι στο βασικο κορμο και ανηκει στο area0.
μεσα στον μηνα σηκωθει και το ΒΒ με τον Limah (sotiris-69eyes-limah-κλπ),το οποιο ειναι στην area1 για παραδειγμα
και τον αλλο μηνα σηκωθει και το αλλο ΒΒ με το Μενιδι (πχ sotiris-deysta-acinonyx-κλπ),το οποιο ανηκει στην area2
τι θα γινει με το δικτυο,θα συνεχισουν ολα να λειτουργουν καλα?

δηλ.εαν καταλαβα καλα αυτο που λες προτεινεις μια area0 στην οποια θα συνδεονται διαφορες αλλες areas (1,2,3,4...),σωστα?
εαν ειναι ετσι,τοτε ολα θα δουλευουν καλα,εφοσον οι areas θα πατανε σε 1 τουλαχσιτον σημειο στην area0.

:arrow: θα μπορουν διαφορετικες areas να συνδεθουν και μεταξυ τους χωρις προβλημα?

:arrow: θα πρεπει να γινει και αλλαγη στις ΙΡ για να εχουν γειτονικες areas γειτονικα ΙΡ?

:arrow: το πρωτοκολλο που λες παιζει σε windows? (δεν νομιζω να ειναι υποχρεωτικο να εχουν ολοι Linux),εψαξα προχειρα στο ιντερνετ και δεν βρηκα κατι που να υποστηριζει καλα bgp σε win μηχανηματα (βεβαια κοιταξα συμφωνα με τις γνωσεις μου οποτε μαλλον κοιταξα πολυ επιφανειακα)
τι γινετε με υποστηριξει σε cisco router?

ΥΓ: δεν καταλαβαινω γιατι δεν μπορει να γινει μια συναντηση σε οποιο μερος θελετε για να συζητηθει το θεμα,θεωρω την (τρεις φορες) προταση-προσκληση του Mindfox για συναντηση την μονη λυση για να προχωρησει κατι.
εαν παλι δεν θελετε να μιλησετε σε κανεναν σχετικο με το θεμα,να ξερετε πως οτι κανετε ειναι καλο να μεινει σε τοπικο και μονο επιπεδο και να μην εξαπλωθει σε ολο το δικτυο του awmn,γιατι απο την στιγμη που τωρα το ospf μας εξυπηρετει μεχρι ενα βαθμο πολυ καλα (και οχι μονο απο θεμα routing,αλλα και απο ευκολια σε δοκιμες,σε αλλαγες λινκ κλπ),και υπαρχει βοηθεια απο πολλα ατομα οταν κατι στραβωσει...εαν αυριο βαλουμε ολοι Bgp και κατι στραβωσει ποιοι ειναι αυτοι που θα μπορεσουν να κανουν support στο δικτυο?

Achille
31/07/2004, 06:44
Νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει λίγο από το πραγματικό πρόβλημα.

Για να οργανωθεί το δίκτυο σε περιοχές, πρέπει πρώτα να καταγραφεί.

Αν υπήρχε ένας χάρτης που να δείχνει την πραγματική κατάσταση των backbone links του δικτύου με στατιστικά σε κάποιο εύλογο βάθος χρόνου, τότε θα μπορούσε κάποιος να χωρίσει το AWMN σε περιοχές, να ορίσει διαφορετικά πρωτόκολλα κλπ.

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το σχεδιασμό που προτείνει ο ysam, αλλά βλέπω τα εξης προβλήματα στην υλοποίηση.

1) Δεν έχουμε απεικόνιση του δικτύου. Όλοι ξέρουν τι γίνεται γύρω τους, αλλά έτσι δεν γίνεται να οργανώσουμε backbone εκτός full mesh everyone at area 0.

2) Δεν γνωρίζουμε αν μπορούν όλοι να αναβαθμίσουν το πρωτόκολλο που θα μιλάνε οι routers τους (και μιλάω για Windows + Hardware routers)

3) Πρέπει να προβλέψουμε μεταβατική κατάσταση που να μην καταστρέφει την λειτουργία του δικτύου, να αντέχει σε προσωρινή αδιαφορία μερικών κόμβων backbone, και να παρακάμπτει τη μόνιμη αδιαφορία άλλων.

Το 1 είναι το σημαντικότερό μας πρόβλημα, και από εκεί πρέπει να αρχίσουμε κατά τη γνώμη μου.

sotiris
31/07/2004, 11:32
1) Δεν έχουμε απεικόνιση του δικτύου. Όλοι ξέρουν τι γίνεται γύρω τους, αλλά έτσι δεν γίνεται να οργανώσουμε backbone εκτός full mesh everyone at area 0.

Αυτο ειναι ενα προβλημα που δεν εχουμε καταφερει ακομα να λυσουμε σε ικανοποιητικο βαθμο.
Σιγουρα πρεπει να γινει μια συναντηση για να μπουνε ολα σε ενα χαρτι και με την βοηθεια του nagios και της nodedb, να γινει προσπαθεια χωρισμου του ΒΒ σε περιοχες.

ysam
31/07/2004, 16:03
Νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει λίγο από το πραγματικό πρόβλημα.

Για να οργανωθεί το δίκτυο σε περιοχές, πρέπει πρώτα να καταγραφεί.

Αν υπήρχε ένας χάρτης που να δείχνει την πραγματική κατάσταση των backbone links του δικτύου με στατιστικά σε κάποιο εύλογο βάθος χρόνου, τότε θα μπορούσε κάποιος να χωρίσει το AWMN σε περιοχές, να ορίσει διαφορετικά πρωτόκολλα κλπ.

Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το σχεδιασμό που προτείνει ο ysam, αλλά βλέπω τα εξης προβλήματα στην υλοποίηση.

2) Δεν γνωρίζουμε αν μπορούν όλοι να αναβαθμίσουν το πρωτόκολλο που θα μιλάνε οι routers τους (και μιλάω για Windows + Hardware routers)

3) Πρέπει να προβλέψουμε μεταβατική κατάσταση που να μην καταστρέφει την λειτουργία του δικτύου, να αντέχει σε προσωρινή αδιαφορία μερικών κόμβων backbone, και να παρακάμπτει τη μόνιμη αδιαφορία άλλων.

Το 1 είναι το σημαντικότερό μας πρόβλημα, και από εκεί πρέπει να αρχίσουμε κατά τη γνώμη μου.

Αχιλλέα ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα.. ο Χάρτης είναι εντελός απαραίτητος για να γίνει κάποια διανομή σε περιοχές.

Το nagios που έχουμε είναι πολύ basic και παλιό. Δεν έχει όλα τα Links μέσα και μπορεί να γίνουν λαθη. Το nodedb θα ήταν καλή περίπτωση αν και αυτό ήταν ενημερωμένο αλλά .... παλιά...

Αν δείτε τις προτάσεις προβλημάτισμούς εγώ θα πρότεινα την υλοποίηση νούμερο 3 (γ.) όπου ο κάθε κόμβος είναι ένα αυτόνομο AS. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να παίξουν περιοχές μεγαλύτερες με κάποιο IGP (OSPF ας πούμε) που θα συνδέονται με bgp με το υπόλοιπο δίκτυο.

Άρα λοιπόν μπορούμε να έχουμε AS=nodeid εκτός από την περίπτωση που AS=nodeid-goup.

Στα βριλλίσια αυτήν την στιγμή παίζουν full bgp οι κόμβοι socrates,gaslan,lambrosk,ysam kai bgp/ospf limah. Περιμένουμε να ΄παίξει και ο ocean bgp/ospf και έτσι η περιοχή θα συνδέεται εσωτερικά με bgp peer και στο BB γίνεται redistribution των routes μας στο ospf των limah και ocean. Σιγά σιγά μπορούμε να πιγαίνουμε ένα βήμα πιό κάτο, δηλαδή να γίνει μόνο bgp o limah και να έχει ο bliz bgp/ospf και το ίδιο και ο xtreme και να προχωράμε..

Το config toy quagga (*nix) και mrtd (winblowz) είναι απλό και παραθέτω ένα παράδειγμα..

router bgp 121 (to nodeid μου AS121 [AS=nodeid))
bgp dampening
network 10.19.144.0/27 (τα δίκτυα που ανακοινώνει το AS121)
network 10.19.144.96/29
network 10.19.144.128/29
network 10.19.144.160/29
network 10.19.144.192/27
neighbor 10.19.144.102 remote-as 1897 (o peer μου (liamh=1897=AS)
neighbor 10.19.144.102 capability dynamic
neighbor 10.19.144.102 capability orf prefix-list both
neighbor 10.19.144.102 soft-reconfiguration inbound

Για κάθε peer χρειάζονται αυτές οι τέσσεροις γραμούλες για να ενεργοποιηθεί το bgp link με το απέναντι άκρο.

Σε περίπτωση που ένας κόμβος έχει και ospf τότε πρέπει να μπει και η εντολή redistribute ospf αλλά σε αυτούς τους κόμβους θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από μελέτη για να αποφύγουμε κάποια routing loops τώρα που είναι λίγα τα bgp nodes.

Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξαπλωθεί το BGP σταδιακά και να συνυπάρχει το ospf εκεί που για τον οποιοδείποτε λόγο πρέπει ο κόμβος να έχει.

Αυτά προς το παρόν τα νέα, είμαι πάντα στην διάθεσή σας για συζήτηση προτάσεις κτλ..

-Γιάννης
[/img]

paravoid
31/07/2004, 16:13
Το config toy quagga (*nix) και mrtd (winblowz) είναι απλό και παραθέτω ένα παράδειγμα..

bgp dampening
network 10.19.144.96/29
network 10.19.144.128/29
network 10.19.144.160/29
network 10.19.144.192/27

Καταρχάς, μπράβο για τη δουλειά που κάνεις. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα άτομα σαν κι εσένα.

Ερωτησούλα τώρα:
Πρέπει κάθε δίκτυο να δηλώνεται στο bgp.conf; Δεν γίνεται να βλέπει μόνο του τα subnets που πρέπει να ανακοινώσει;
Α επίσης, Αυτό με το remote-as πως ακριβώς πάει, γιατί δηλώνεις μόνο ένα; Αν ένας κόμβος έχει connectivity με παραπάνω από ενα κόμβο (άρα και AS αν κατάλαβα καλά);

Θενξ, και πάλι μπράβο.

ysam
31/07/2004, 17:03

bgp dampening
network 10.19.144.96/29
network 10.19.144.128/29
network 10.19.144.160/29
network 10.19.144.192/27

Καταρχάς, μπράβο για τη δουλειά που κάνεις. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα άτομα σαν κι εσένα.

Ερωτησούλα τώρα:
Πρέπει κάθε δίκτυο να δηλώνεται στο bgp.conf; Δεν γίνεται να βλέπει μόνο του τα subnets που πρέπει να ανακοινώσει;
Α επίσης, Αυτό με το remote-as πως ακριβώς πάει, γιατί δηλώνεις μόνο ένα; Αν ένας κόμβος έχει connectivity με παραπάνω από ενα κόμβο (άρα και AS αν κατάλαβα καλά);

Θενξ, και πάλι μπράβο.

Καταρχήν ξέχασα ότι το config είναι ίδιο και για Cisco IOS.

Πάμε τωρα στις ερωτήσεις. :)

1. Ναι πρέπει να το δηλώνει.. Ας μην ξεχνάμε ότι για οποιονδέιποτε λόγο θέλει κάποιος να κάνει δοκιμές με ένα link δεν είναι ανάγκη να το ανακοινώνει σε όλο το δίκτυο. (¨Ενα από τα καλά του bgp. :) )
Τα networks/subnets αυτά είναι πάντα αυτά που ανοίκουν σε εμένα και δεν χρειάζεται να βάλω αυτά που θα μου στείλει ο απέντανι κόμβος που θα είναι τα δικά του + τα δίκτυα άλλων κόμβων είτε από redistribution από άλλο protocol είτε από bgp session με άλλον κόμβο.

2. Λοιπόν για να γίνει etsablish ένα bgp session θα πρέπει και οι δύο πλευρές να έχουν configurάρει το bgp config τους.

ΠΧ.

Εγώ είμαι το AS121 και ο limah το AS1897

Άρα εγώ θα βάλω στο config μου ότι είμαι το...

router bgp 121

και ο lamih το..

router bgp 1897

Αφού λοιπόν είπαμε στο bgp ποιοί είμαστε τώρα πάμε στα peers(neighbors) που έχει ο καθένας..

Εγώ λοιπόν έχω τον limah AS1897 άρα βάζω..

neighbor 10.19.144.102 remote-as 1897

και ο limah εμένα (ysam AS121)

neighbor 10.19.144.97 remote-as 121

Εγώ όμως έχω και άλλον έναν neighbor που είναι ο socrates με AS979

οπότε στο config μου έχω και το

neighbor 10.21.123.225 remote-as 979.

H IP δίπλα στο neighnor είναι η IP του απέναντι άκρου πάντα.

Το config μου λοιπόν είναι το ακόλουθο.

router bgp 121
bgp dampening
network 10.19.144.0/27
network 10.19.144.96/29
network 10.19.144.128/29
network 10.19.144.160/29
network 10.19.144.192/27
neighbor 10.19.144.102 remote-as 1897
neighbor 10.21.123.225 remote-as 979
neighbor 10.21.123.225 capability dynamic
neighbor 10.21.123.225 capability orf prefix-list both
neighbor 10.21.123.225 soft-reconfiguration inbound

Άρα λοιπόν έχουμε άκόμα ένα καλό.. Δεν μπορεί κάποιος να σηκώσει Link με εμένα και να μου στείλει routes χωρίς να το ξέρω. Πχ σε περίπτωση ενός AP.

Ευχαριστώ,

-Γιάννης

ysam
31/07/2004, 17:10
ξέχασα επίσης να πω ότι τα routes/networks αυτά πλέον μπορούν να ανακοινωθούν και σαν ένα απλό network 10.19.144.0/24 από το BGP μου..
και αυτό είναι και το σωστό αφού όλα αυτα τα δίκτυα είναι directly connected στον router μου. Έτσι πλέον κάθε node θα ανακοινώνει μόνο ένα route ανά κόμβο.

O λόγος που δεν το έχω κάνει είναι καθαρά δοκιμές και τίποτα άλλο.

-Γιάννης

paravoid
31/07/2004, 17:34
ξέχασα επίσης να πω ότι τα routes/networks αυτά πλέον μπορούν να ανακοινωθούν και σαν ένα απλό network 10.19.144.0/24 από το BGP μου..
και αυτό είναι και το σωστό αφού όλα αυτα τα δίκτυα είναι directly connected στον router μου. Έτσι πλέον κάθε node θα ανακοινώνει μόνο ένα route ανά κόμβο.

O λόγος που δεν το έχω κάνει είναι καθαρά δοκιμές και τίποτα άλλο.

-Γιάννης

Χμ, νομίζω όμως ότι αυτό δεν μας κάνει ακριβώς.
Αν προσπαθήσω να "δω" (π.χ. traceroute) στην 10.19.144.250 π.χ. θέλω να ξέρω από το πρώτο hop ότι είναι unreachable, όχι να φτάσω εκεί πάνω.
Βέβαια είναι καλύτερο από την άποψη του αριθμού των routes.

ysam
31/07/2004, 17:44
Ναί σωστό.. Είναι ένας από τους λόγους που ανακοινώνω όλα αυτά και όχι το /24.

Όπως είπες όμως κάπου κερδίζει κανείς και κάπου χάνει.. Αν κάποια στιγμή γίνουν τόσα πολλά τα routes τότε μπορούμε να τα κάνουμε summarize. Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα..

-Γιάννης

ocean
31/07/2004, 23:07
Στα βριλλίσια αυτήν την στιγμή παίζουν full bgp οι κόμβοι socrates,gaslan,lambrosk,ysam kai bgp/ospf limah. Περιμένουμε να ΄παίξει και ο ocean bgp/ospf και έτσι η περιοχή θα συνδέεται εσωτερικά με bgp peer και στο BB γίνεται redistribution των routes μας στο ospf των limah και ocean. Σιγά σιγά μπορούμε να πιγαίνουμε ένα βήμα πιό κάτο, δηλαδή να γίνει μόνο bgp o limah και να έχει ο bliz bgp/ospf και το ίδιο και ο xtreme και να προχωράμε..

Εβαλα και εγώ με peer τον Σωκράτη...

Αντε να δούμε

Config File:

router bgp 799
bgp dampening
network 10.21.120.0/26
network 10.21.120.64/29
network 10.21.120.72/29
network 10.21.120.80/29
neighbor 10.21.120.84 remote-as 979
neighbor 10.21.120.84 capability dynamic
neighbor 10.21.120.84 capability orf prefix-list both
neighbor 10.21.120.84 soft-reconfiguration inbound

ysam
01/08/2004, 03:23
Ωραίος ο Ηλίας..

Ηλία βάλε σε παρακαλώ στο ospf σου την εντολή redistribute bgp
και στο bgp την εντολή redistribute ospf..

Επίσης για να μπορώ να βλέπω αν όλα είναι καλά από εκει plz βάλε ένα password (ότι θέλεις) στο bgp.conf για να μπορώ να μπαίνω με telnet στην πόρτα 2605..

Thx

-Γιάννης

ocean
01/08/2004, 08:30
OK Done ....

nkladakis
01/08/2004, 19:08
Κάποιος μου άλλαξε τον ρουτερ. Μου έβαλε bgp στο interface με ocean. Ρε παιδιά ενημερώστε και μένα :(
τα routes με bgp:

cisco#sh ip route bgp
10.0.0.0/8 is variably subnetted, 281 subnets, 8 masks
B 10.21.120.64/29 [20/0] via 10.19.141.28, 00:03:27
B 10.19.144.160/29 [20/0] via 10.19.141.28, 00:03:27
B 10.21.120.72/29 [20/0] via 10.19.141.28, 00:00:24
B 10.21.120.80/29 [20/0] via 10.19.141.28, 00:03:27
B 10.19.144.192/27 [20/0] via 10.19.141.28, 00:03:27
B 10.47.131.240/29 [20/0] via 10.19.141.28, 00:03:27
B 10.21.123.0/27 [20/0] via 10.19.141.28, 00:03:27
B 10.21.123.0/24 [20/0] via 10.19.141.28, 00:03:27
B 10.21.120.0/26 [20/0] via 10.19.141.28, 00:03:27
B 10.21.123.224/29 [20/0] via 10.19.141.28, 00:03:27
B 10.19.144.0/27 [20/0] via 10.19.141.28, 00:03:27
B 10.19.144.0/24 [20/0] via 10.19.141.28, 00:03:27
B 10.21.123.240/29 [20/0] via 10.19.141.28, 00:03:27
B 10.47.131.0/28 [20/0] via 10.19.141.28, 00:03:27

και το config του cisco:

router ospf 1
router-id 10.19.141.1
log-adjacency-changes
redistribute bgp 941 subnets
passive-interface FastEthernet0/0.3
network 10.0.0.0 0.255.255.255 area 0
!
router bgp 941
no synchronization
bgp always-compare-med
bgp log-neighbor-changes
bgp deterministic-med
bgp dampening
redistribute ospf 1
neighbor 10.19.141.28 remote-as 799
neighbor 10.19.141.28 soft-reconfiguration inbound
no auto-summary

ysam
01/08/2004, 19:10
rgr done..

Οπότε η λίστα με τους bgp κόμβους έχει ως εξής.

ysam = AS121 = bgp only
socrates = AS979 = bgp only
gaslan = AS2053 = bgp only
lambrosk = AS398 = bgp only
ocean = AS799 = bgp only
xtreme = AS941 = bgp + ospf (cisco)
limah = AS1897 = bgp + ospf (linux quagga)

και προχωράμε..

01/08/2004, 22:46
και προχωράμε..

:lol: :lol: :lol:

ysam
02/08/2004, 00:50
????? Προς τι ο γέλοτας?

lambrosk
02/08/2004, 01:15
Τράβα μπρος ...
και μη σε μέλει! :D :wink:

ysam
02/08/2004, 01:19
...lambroukos the great.. :)

ysam
02/08/2004, 01:54
ysam = AS121 = bgp only
ocean = AS799 = bgp only
ysam2 = AS2801 = bgp + ospf (linux quagga)

:arrow:

ocean
02/08/2004, 11:02
Γιάννη, εγω τρέχω ακόμα και OSPF, μια και εχω και το link με Nikolas - ablaz3r που δεν έχει γινει BGP ακομα ...

ysam = AS121 = bgp only
ocean = AS799 = bgp only

mxou
02/08/2004, 12:08
ysam = AS121 = bgp only
ocean = AS799 = bgp only

Χμμ, πολύ σωστά κάνατε που το χωρίζετε σε πολλά AS. Μέσα σε ένα γιγάντιο ΑS, το OSPF (ΟΣΦΠ) θα τρελαινόταν αρκετά με τα flapping και η διαρκής διακύμανση της ποιότητας των ζεύξεων θα οδηγούσε σε μη ποιοτικό routing, τελικά.

Βέβαια, με αυτά τα μέσα πάλι δεν εξαλείφεται το πρόβλημα, απλά περιορίζεται. Φαντάζομαι ότι τα σημεία επαφής των AS είναι σταθερές και ανεπηρέαστες ζεύξεις, αλλιώς δεν έχει νόημα το πράμα.

Η ουσία είναι ότι έτσι μάλλον θα πάει σε καλύτερο δρόμο μέχρι να υιοθετηθεί κάτι πιο κατάλληλο για την περίσταση (και που θα τρέχει και στα cisca, ok, ok!!! :D )

Άσχετο, η πιο μεγάλη ήττα και νίκη μαζί της cisco θα είναι να βγει port του linux που θα τρέχει στις πλατφόρμες της :) Χαμός θα γίνει! :wink:

ysam
02/08/2004, 14:34
Γιάννη, εγω τρέχω ακόμα και OSPF, μια και εχω και το link με Nikolas - ablaz3r που δεν έχει γινει BGP ακομα ...

Ηλία εισαι σίγουρος ότι έχεις ospf εκεί?

Δεν βλέπω κανέναν ospf neighbor..

Υπάρχει link σίγουρα?

@mxou
port για mips έχει βγει νομίζω αλλά σιγά μην βγάλει κάποιος το IOS για να βάλει linux.. με τίποτα! Η σταθερότητα του IOS είναι παραδειγματική αν καταλύξεις κάπου και δεν πειραματίζεσαι με καινούργια features κτλ..

-Γιάννης

paravoid
02/08/2004, 14:49
port για mips έχει βγει νομίζω αλλά σιγά μην βγάλει κάποιος το IOS για να βάλει linux.. με τίποτα! Η σταθερότητα του IOS είναι παραδειγματική αν καταλύξεις κάπου και δεν πειραματίζεσαι με καινούργια features κτλ..

Port του kernel για MIPS φυσικά και έχει βγει, όπως και για MIPS low-endian (εδώ και πολύ καιρό).
To Debian είναι το μοναδικό distribution (φυσικά) που είναι ported σε mips και σε mipsel.

Α και είχαν βάλει uCLinux (πειραγμένος πυρήνας για να παίζει σε CPU χωρίς MMU) στα 2500, 3000 και 4000. Αυτά όμως δεν είχαν MIPS αλλά έναν Motorola...

jObo
02/08/2004, 15:02
Δύο ερωτησούλες,

1) Θυμάτε κανείς μήπως πόσο είναι ο θεωρητικός μέγιστος αριθμός routers για καλή λειτουργία σε μία ospf area? Είναι 44? Θυμάμε καλά?

2)(Στις δικές μας συνθήκες του ασυρμάτου) Αν σχεδιάσεις ένα ιεραρχικό δίκτυο με bgp backbone μεταξύ των AS, δεν δημιουργείς ένα bottleneck στην πράξη? Εκτός και άν μεγαλώσεις πολύ το bgp backbone, αλλά σε αυτή την περίπτωση χάνει το νόημα του.

Χαρίσης

DiGi
02/08/2004, 15:09
Within a network multiple Areas can be created to help ease CPU use in SPF calculations, memory use and the number of LSAs being transmitted. 60-80 routers are considered to be the maximum to have in one area.

paravoid
02/08/2004, 15:13
vtysh -e "sh ip ospf database" | grep 0x | sed -r 's/^([0-9]{1,}.){3}[0-9]{1,} *//' | sed -r 's/ +.*$//' | sort | uniq | wc -l
93

Το έχω δει και 108. Συνήθως είναι γύρω στο 95...

mxou
02/08/2004, 15:21
αν καταλύξεις κάπου και δεν πειραματίζεσαι με καινούργια features κτλ..

Μεγάλη και σοφή κουβέντα. IOS=4 production, Linux=4 Home/Joy.
Σε ποιά περίπτωση ανήκει το awmn;

lambrosk
02/08/2004, 15:27
Αναλογα τις εκάστοτε ορέξης για μπλέξιμο του ιδιοκτήτη...
Συνήθως αν δεν έχω χρόνο δεν πειράζω τίποτα και όταν βρω ... δεν δουλεύει τίποτα!!!
:P :twisted:

ysam
02/08/2004, 16:39
Dio erotisoules,
Δύο ερωτησούλες,

2)(Στις δικές μας συνθήκες του ασυρμάτου) Αν σχεδιάσεις ένα ιεραρχικό δίκτυο με bgp backbone μεταξύ των AS, δεν δημιουργείς ένα bottleneck στην πράξη? Εκτός και άν μεγαλώσεις πολύ το bgp backbone, αλλά σε αυτή την περίπτωση χάνει το νόημα του.

Χαρίσης

Η ιδέα είναι να φτιαξουμε μία replica με ότι συμβαίνει στο internet. Είτε ο κάθε κόμβος είναι από μόνος του αυτόνομος, είτε μερικοί κόμβοι στο σύνολότους αποτελούν ένα αυτόνομο σύστημα. Αυτήν την στιγμή στο Internet έχουμε πάνω από 23000 αυτόνομα συστήματα (ASs) και το routing παίζει μία χαρά μεταξύ τους ασχέτος το Internal Gateway Protocol (IGP) που χρησημοποιούν.

Επίσης να πω εδώ ότι η πρόβλεψη που είχαν κάνει (IETF) στο draft του bgp θέτει σαν όριο τα 65535 ASs με τα τελειταία 500 περίπου για private use.

Στην περίπτωσή μας δεν μας ενδιαφέρει γιατί όλο το δίκτυο είναι private και δεν υπάρχει περίπτωση να συνδεθεί κάποιος με bgp στο Internet.

-Γιάννης

DiGi
02/08/2004, 16:52
DiGi = AS191 bgp+ospf μέχρι το βράδυ που θα αλλάξω του sotiris και θα γίνω bgp only.

racer
02/08/2004, 18:21
Link με ablazer/nikolas δεν υπάρχει λόγω προβλημάτων που δεν λύνοντε έτσι εύκολα τελικά. Μόλις λυθούνε θα μπεί BGP και προς τα εκεί :)

sotiris
02/08/2004, 20:17
DiGi = AS191 bgp+ospf μέχρι το βράδυ που θα αλλάξω του sotiris και θα γίνω bgp only.
εαν δεν σου ειναι κοπος να μου στειλεις ενα μυνημα να ξερω τι εκανες,που και πως ,ωστε να μπορω να το κανω και μονος μου εαν κατι στραβωσει.
sotiris nodeid:1270

επισης,δεν ξερω εαν εχει σημασια,αλλα εχω και ενα αλλο ΒΒ με τον 69eyes (Nodeid:2662,10.45.165.43 και 44,με linksys),o oποιος θα κανει ενα ΒΒ με τον Limah (IP θα παρει εαν ειναι απο τον limah),σημερα αυριο περιμενω τηλεφωνο απο τον 69 να παω να κανω ενα scan απο εκει.

DiGi
02/08/2004, 20:40
Κάτι μαμίετε οπότε
1. το ios σου sotiris δεν έχει bgp
2. μου κάνει χαζά το redistribute

sotiris
02/08/2004, 21:17
Cisco IOS Software, C1700 Software (C1700-ADVSECURITYK9-M), Version 12.3( 8 )T, RELEASE SOFTWARE (fc2)

ROM: System Bootstrap, Version 12.2(7r)XM4, RELEASE SOFTWARE (fc1)

αυτα βγαζει ο cisco.

papashark
03/08/2004, 02:56
Tελικά δεν έχουν όλα τα cisco routers BGP από την μαμά τους ?

Πρέπει να πληρώσεις για να πάρεις Ιmage με BGP ? Και πόσο άραγε ?

ngia
03/08/2004, 09:01
Tελικά δεν έχουν όλα τα cisco routers BGP από την μαμά τους ?
Πρέπει να πληρώσεις για να πάρεις Ιmage με BGP ? Και πόσο άραγε ?

Αν υποθέσουμε ότι σε βάθος χρόνου το BGP διαδίδεται αρκετά μέσα στο δίκτυο μας, υπάρχει πρόβλημα με τα allied (και τα cisco?).
Για τους win_routers το πολύ πολύ να αλλάξουν λειτουργικό, δεν είναι κάτι που δεν διορθώνεται.

Πως και δεν έχει καταφέρει κανείς να φτιάξει ένα open λειτουργικό για μηχανάκια όπως το allied, ή πως δεν έχει σκεφτεί κανείς κατασκευαστής να φτιάξει ένα H/W router που να έχει ανοικτό κώδικα; (αλλά υποθέτω ότι τότε θα χάνανε πολλά χρήματα από το λογισμικό που πουλάνε)

DiGi
03/08/2004, 09:03
Τα περισσότερα cisco με ip/ip plus έχεις bgp4.

mxou
03/08/2004, 10:49
Τα περισσότερα cisco με ip/ip plus έχεις bgp4.

Δεν είναι έτσι όμως.. για να τρέξεις κάποιο ip/fw/plus κλπ θες και πιο μεγάλη ram, συνήθως και σε ατυχείς περιπτώσεις και flash. Το να έχεις κάποιο cco για τα images επίσης δεν είναι και δεδομένο για όλο τον κόσμο, ούτε και το να αλλάζει images στον cisco.

Για κάποιους θα είναι δουλειά της πλάκας, για κάποιους άλλους θα ζορίσει το πράγμα. Χωρίς καλά guides δε θα πάει μπροστά η δουλειά. Έτσι, τουλάχιστο, νομίζω.

MAuVE
03/08/2004, 11:06
για κάποιους άλλους θα ζορίσει το πράγμα.

Ετσι είναι.
Δύο φορές "κλειδώθηκα" απέξω και φόρτωνα το image από την κονσόλα. 5-6 ώρες χρειάσθηκε το upload.

ysam
03/08/2004, 11:48
Κάτι μαμίετε οπότε
1. το ios σου sotiris δεν έχει bgp
2. μου κάνει χαζά το redistribute

redistribute?

Αν δεν έχεις άλλον τότε poweroff το ospf και βγάλε τα redistributions.

Το θέμα με το bgp του Σωτήρη θα το δω.

ysam
03/08/2004, 11:50
Cisco IOS Software, C1700 Software (C1700-ADVSECURITYK9-M), Version 12.3( 8 )T, RELEASE SOFTWARE (fc2)

αυτα βγαζει ο cisco.

Σωτήρη στείλε μου ένα "show flash" σε παρακαλώ να δω κάτι.

ysam
03/08/2004, 11:55
Link με ablazer/nikolas δεν υπάρχει λόγω προβλημάτων που δεν λύνοντε έτσι εύκολα τελικά. Μόλις λυθούνε θα μπεί BGP και προς τα εκεί :)

Οκ Ηλία, απλά μην ξεχάσετε το bgp. Αν είναι πείτε μου passwords να μπω να τα φτιαξω..

Επίσης είδα awmn-799 AP, αν δεν έχετε clients ας το κλείσει κάποιος για να μην παράγει τζάμπα noise.

sotiris
03/08/2004, 12:56

αυτα βγαζει ο cisco.

Σωτήρη στείλε μου ένα "show flash" σε παρακαλώ να δω κάτι.

εφτασεεεε!!

System flash directory:
File Length Name/status
1 11617164 c1700-advsecurityk9-mz.123-8.T.bin
2 3207168 sdm.tar
3 16264 sdm.shtml
4 216064 home.tar
5 1462 home.html
6 2010 sdmconfig-1711-1712.cfg
7 780 vlan.dat
[15061364 bytes used, 18230920 available, 33292284 total]
32768K bytes of processor board System flash (Read/Write)

παρε και τα υπολοιπα μηπως τα χρειαστεις μετα

Slot 0:
C1712 1FE 4ESW Mainboard Port adapter, 6 ports
Port adapter is analyzed
Port adapter insertion time unknown
EEPROM contents at hardware discovery:
Hardware Revision : 1.0
PCB Serial Number : FOC07271AMF
Part Number : 73-8969-01
Board Revision : A0
Fab Version : 04
Product (FRU) Number : CISCO1712
EEPROM format version 4
EEPROM contents (hex):
0x00: 04 FF 40 04 48 41 01 00 C1 8B 46 4F 43 30 37 32
0x10: 37 31 41 4D 46 82 49 23 09 01 42 41 30 02 04 FF
0x20: FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF
0x30: FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF
0x40: FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF
0x50: FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF
0x60: FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF
0x70: FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF

WIC/VIC Slot 0:
4 Port FE Switch
Daughter card-Version 4 TLV Cookie Format
Hardware Revision : 1.0
Part Number : 73-8958-01
Board Revision : A0
Deviation Number : 0-0
Fab Version : 01
PCB Serial Number : FOC07271EM8
RMA Test History : 00
RMA Number : 0-0-0-0
RMA History : 00
Top Assy. Part Number : 800-24120-01
Connector Type : 01
Base MAC Address : 000d.294f.1ba0
MAC Address block size : 4
Product (FRU) Number : WIC-4ESW=

WIC/VIC Slot 1:
BRI S/T - 2186
Hardware revision 1.3 Board revision A0
Serial number 0030643621 Part number 800-23955-01
FRU Part Number WIC-1B-S/T=

Test history 0x00 RMA number 00-00-00
Connector type WAN Module
EEPROM format version 1
EEPROM contents (hex):
0x20: 01 07 01 03 01 D3 95 A5 50 5D 93 01 00 00 00 00
0x30: 50 00 00 00 03 07 04 01 FF FF FF FF FF FF FF FF

Slot 3:
Virtual Private Network (VPN) Module Port adapter, 1 port
Port adapter is analyzed
Port adapter insertion time unknown
EEPROM contents at hardware discovery:
Hardware Revision : 2.1
Part Number : 73-4586-02
Board Revision : B0
Deviation Number : 0-0
Fab Version : 03
PCB Serial Number : FOC07180XA9
RMA Test History : 00
RMA Number : 0-0-0-0
RMA History : 00
Product (FRU) Number : MOD1700-VPN=
EEPROM format version 4
EEPROM contents (hex):
0x00: 04 FF 40 01 79 41 02 01 82 49 11 EA 02 42 42 30
0x10: 80 00 00 00 00 02 03 C1 8B 46 4F 43 30 37 31 38
0x20: 30 58 41 39 03 00 81 00 00 00 00 04 00 FF FF FF
0x30: FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF
0x40: FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF
0x50: FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF
0x60: FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF
0x70: FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF FF

to comply with U.S. and local laws, return this product immediately.

A summary of U.S. laws governing Cisco cryptographic products may be found at:
http://www.cisco.com/wwl/export/crypto/tool/stqrg.html

If you require further assistance please contact us by sending email to
export@cisco.com.

Cisco 1712 (MPC862P) processor (revision 0x100) with 58981K/6555K bytes of memory.
Processor board ID FOC07271AMF (235198140), with hardware revision 0000
MPC862P processor: part number 7, mask 0
1 Ethernet interface
5 FastEthernet interfaces
1 ISDN Basic Rate interface
1 Virtual Private Network (VPN) Module
32K bytes of NVRAM.
32768K bytes of processor board System flash (Read/Write)

Configuration register is 0x2102

εαν καταλαβα καλα ειναι και θεμα μνημης...ο παλιος ρουτερ (1711) ειχε 96/32 ΜΒ.....αυτος εδω (1712) εχει 64/32ΜΒ

ysam
03/08/2004, 14:29
Sot..

Υπάρχει λόγος να έχεις advanced security? κάνεις κάτι με encryptions κτλ??

Αν θέλεις στείλε μου το config (χωρίς passwords) για να το δω..

ysam
03/08/2004, 14:39
Axa κατάλαβα.. δεν κάνεις τίποτα απλά με την μνήμη ποτ έχεις μόνο αυτό μπορείς να βάλεις.. .

χμ.. για να δω και κάτι άλλο..

Όπα Όπα μόλις είδα το VPN module..

Άρα θέλω το config και μάλλον θέλεις μνήμη.. Αν έιμαστε lucky μπορείς να βάλλεις κάποιο IOS 12.2...

ocean
03/08/2004, 14:51
Επίσης είδα awmn-799 AP, αν δεν έχετε clients ας το κλείσει κάποιος για να μην παράγει τζάμπα noise.

Εχει client τον Racer :) :) :)

ysam
03/08/2004, 15:01
xaxaxa και εγώ νόμιζα ότι ο racer είχε BB λινκ.. μπουχαχαχαχαχαχα...

ok.. απλά ανακάλυψα ότι παίζουμε στο ίδιο κανάλι για τα ..

awmn-799-979
awmn-121-1897

και ο θόριβος είναι πολύ μεγάλος..

οπότε είπα στον Σωκράτη αν μπορείτε να πάτε στο 9 ας πούμε για να ηρεμίσουμε κάπως..

sotiris
03/08/2004, 15:13
Axa κατάλαβα.. δεν κάνεις τίποτα απλά με την μνήμη ποτ έχεις μόνο αυτό μπορείς να βάλεις.. .

χμ.. για να δω και κάτι άλλο..

Όπα Όπα μόλις είδα το VPN module..

Άρα θέλω το config και μάλλον θέλεις μνήμη.. Αν έιμαστε lucky μπορείς να βάλλεις κάποιο IOS 12.2...

σου εστειλα το config αρχειο....αλλα νομιζω οτι φοραει την version 12.3
....που υποθετω οτι ειναι πιο νεα απο την 12.2 που λες...

ocean
03/08/2004, 15:16
Το πήγα στο 9 ...

jObo
03/08/2004, 15:44
Dio erotisoules,
Δύο ερωτησούλες,

Χαρίσης

Η ιδέα είναι να φτιαξουμε μία replica με ότι συμβαίνει στο internet. Είτε ο κάθε κόμβος είναι από μόνος του αυτόνομος, είτε μερικοί κόμβοι στο σύνολότους αποτελούν ένα αυτόνομο σύστημα. Αυτήν την στιγμή στο Internet έχουμε πάνω από 23000 αυτόνομα συστήματα (ASs) και το routing παίζει μία χαρά μεταξύ τους ασχέτος το Internal Gateway Protocol (IGP) που χρησημοποιούν.

Επίσης να πω εδώ ότι η πρόβλεψη που είχαν κάνει (IETF) στο draft του bgp θέτει σαν όριο τα 65535 ASs με τα τελειταία 500 περίπου για private use.

Στην περίπτωσή μας δεν μας ενδιαφέρει γιατί όλο το δίκτυο είναι private και δεν υπάρχει περίπτωση να συνδεθεί κάποιος με bgp στο Internet.

-Γιάννης

Καταλαβαίνω το προτείνεται να γίνει. Το θέμα είναι ότι λόγο της κατάστασης των ασυρμάτων ζεύξεων στην μορφή που τις έχουμε, θεωρώ ότι το να φτίαξεις κεντρικό backbone θα σου αυξήσει κατακόρυφα την απόσταση μεταξύ τον κόμβων του δικτύου, πραγμα που η εμπειρία μου λέει ότι είναι καταστροφικό.

Εκτος.. και αν υπάρχει κάποιος τρόπος(που εγώ αγνοώ) να κάνεις links μεταξύ των AS εκτός του κεντρικού backbone.

Και κάτι άλλο, επείδη χάθηκα στο forum υπάρχεί πουθενά κάποια αποφασισμένη μεθοδολογία σύμφωνα με την οποία διαμορφόνονται τα κόστη στο ospf?

αυτά,
Χαρίσης

ysam
03/08/2004, 16:02
Το πήγα στο 9 ...

Ηλία κατέβασέ το κάτω στα 1-3 αφού είναι AP.

Sorry για την ταλεπορία..

nkladakis
03/08/2004, 17:49
υπάρχει ένα θέμα ο εγώ και ο limah έχουμε και οι δυο bgp και ospf και υπάρχουν route και με τα δυο. Το cisco προτιμάει τη διαδρομή του ospf αλλά ο ysam κάτι θα κάνει :wink:

ysam
03/08/2004, 20:39
Νίκο άσχετο μύνημα αλλά ναι θα το φτιάξω μόλις ανεβάσεις το link :)

@j0bo

Δεν υπάρχει κεντρικό backbone και θέλουμε να φτιάξουμε κάτι τέτιο.. Ίσα ισα πάμε να εκμεταλευτούμε όλα τα λινκς και να περνάει Traffic από λινκς που με το ospf δεν θα πέρναγε ποτέ γιατί για το ospf θα ήταν πιο "μακριά" εκτός αν έπεζε πολύ κάποιος σε συνενώηση και με όλους τους άλλους για τα costs.

Νίκοοοοοοο το λινκ!!!!

-Γιάννης

racer
04/08/2004, 01:11
Το πήγα στο 9 ...

Ηλία κατέβασέ το κάτω στα 1-3 αφού είναι AP.

Sorry για την ταλεπορία..

Δεν είναι ακρηβός AP, είναι μέσα στο σπίτι του ocean και έχει clients εμένα και το λαπτοπ του ocean όταν αυτός σουλατσάρει στη βεράντα :)

Απορώ πως το ήδες πάντος, το πιάνεις με συνεχόμενο σήμα η έπιασες κανα beacon?

ysam
04/08/2004, 10:27
Ηλία το πιάνω με -80 signal level.

Πόσα mW εκπέμπει αυτό το πράγμα εκεί μέσα? Please EVAC! the building.. πινακίδα θα σας βάλω εκεί μεσα.

LOL.

nkladakis
04/08/2004, 16:23
άλλο ένα interface έγινε bgp (Apoikos)

cisco#sh ip bgp sum
BGP router identifier 10.19.141.58, local AS number 941
BGP table version is 31215, main routing table version 31215
273 network entries using 27573 bytes of memory
279 path entries using 13392 bytes of memory
52 BGP path attribute entries using 2912 bytes of memory
6 BGP AS-PATH entries using 144 bytes of memory
0 BGP route-map cache entries using 0 bytes of memory
0 BGP filter-list cache entries using 0 bytes of memory
BGP using 44021 total bytes of memory
Dampening enabled. 8 history paths, 103 dampened paths
2 received paths for inbound soft reconfiguration
BGP activity 1122/849 prefixes, 5717/5438 paths, scan interval 60 secs

Neighbor V AS MsgRcvd MsgSent TblVer InQ OutQ Up/Down State/PfxRcd
10.19.141.22 4 191 1177 5690 31215 0 0 19:29:08 7
10.19.141.30 4 121 7768 4684 31215 0 0 14:54:13 3
10.19.141.35 4 1557 161 338 31215 0 0 00:38:05 4
10.19.141.51 4 2801 36592 2165 31215 0 0 16:16:42 248

ysam
04/08/2004, 16:46
Εύγε Νίκο..

Το παν είναι όσοι μπαίνουν και έχουν και αλλα λινκς από πίσω τους (ΟΧΙ ΠΕΛΑΤΕΣ (clients)) να βάζουν BGP και με αυτούς για να τελειώνει το θέμα του ospf redistribution.

-Γιάννης

Ifaistos
05/08/2004, 12:32
Παλικάρια....

Το δικό μου (και όχι μόνον) routing table έχει γεμίσει με "1" στο cost στα 4-5 δικτύα που ασχολούνται με το bgp
Το τι σημαίνει αυτό νομίζω ότι μπορείται να το καταλάβετε...
Αν θέλετε να κάνετε δοκιμές βρείτε εναν τρόπο χωρίς να ενοχλήται το υπόλοιπο δίκτυο

ysam
05/08/2004, 12:44
Παλικάρια....

Το δικό μου (και όχι μόνον) routing table έχει γεμίσει με "1" στο cost στα 4-5 δικτύα που ασχολούνται με το bgp
Το τι σημαίνει αυτό νομίζω ότι μπορείται να το καταλάβετε...
Αν θέλετε να κάνετε δοκιμές βρείτε εναν τρόπο χωρίς να ενοχλήται το υπόλοιπο δίκτυο

Ποιό ακριβός είναι το πρόβλημα λοιπόν αυτά τα δίκτυα να έχουν cost 1? Έτσι και αλλιώς είναι External1 ή 2 (E1/E2).

Θα ήθελες να μας πεις εσένα τι πρόβλημα σου δημιουργεί αυτό για να δούμε αν μπορούμε να σε βοηθήσουμε?

Ευχαριστώ,

-Γιάννης

sotiris
11/08/2004, 00:12
Tελικα λυθηκε το θεμα με το cost 1 που εφτανε στα παιδια στο Νοτο και εαν ναι με πιο τροπο;
(δεν θεωρω μονιμη λυση την μεγαλη αυξηση του cost που εκανε ο ysam,θα πρεπει να δουμε τι προκαλεσε αυτο το μπερδεμα)

Σημερα ποσοι κομβοι εχουν bgp;
Μηπως ο αριθμος και η τοπολογια των κομβων με bgp,μπορει σημερα να χωριστει σε sub-AS? (ωστε να δοκιμαστουν οι δυνατοτητες του bgp,συμφωνα με αυτα που μας εχει πει ο ysam?)

Παρατηρησα οτι ο ysam βαζει καθε κομβο σε ενα AS (συμφωνα με το Nodeid).
a) Ποσα ΑS μπορουν να χρησιμοποιηθουν (μπορουν να σηκωσουν σαν πληθος ολους τους κομβους ή οχι?)
β) Εαν καταλαβα καλα τα AS ειναι κατι σαν τις ΙΡ,που σημαινει οτι πρεπει να υπαρχει καποιος φορεας που να μοιραζει νουμερα.
Υπαρχουν private AS number και εαν ναι ποια ειναι αυτα και ποσα?
Εαν αυτη η αριθμηση που κανει τωρα ο ysam δεν ανηκει στην private αριθμηση των AS, τι θα γινει εαν καποια στιγμη συνδεθουμε (σαν ΒΒ) στο ιντερνετ (απο διαφορετικους providers και απο διαφορετικα σημεια του ΒΒ)
Μηπως μετα θα πρεπει να αλλαζουμε παλι νουμερα στα ΑS?

YΓ: εαν οι ερωτησεις μου θεωρουνται ασχετες (λογω αγνοιας) με το θεμα, απο τους πιο εμπειρους ,ας μην δωσουν σημασια στο ποστ αυτο.

ysam
11/08/2004, 15:22
Sotiris,

Αν/Οταν συνδεθεί το δίκτυο με το internet και με περισσότερους από έναν provider τότε μπορούμε να βρούμε πολλές λύσεις. Ακόμα και με bgp. Προς το παρόν το βλέπω μακριά.

Για το πόσοι είναι σήμερα συνδεδεμένοι δες το thread "BGP-OSPF Report".

-Γιάννης