PDA

View Full Version : Internetworking

mxou
21/07/2004, 11:05
Βλέπω δύο μεγάλα ΜΑΝ, το awmn και το TWMN και πολλά μικρότερα κατά περιοχές. Επιχειρήθηκε ποτέ η διασύνδεσή τους μέσω VPN, ειδικά τώρα που με τις DSL δίνεται ευκαιρία για φτηνό bandwidth;

Προφανώς και δεν είναι trivial task αλλά αξίζει τον κόπο να ρωτήσει κανείς, ε;

Cha0s
21/07/2004, 11:18
Εδώ δεν μας φτάνουν τα ~500kB/s και με το ζόρι βλέπουμε από την μία μεριά του δικτύου στην άλλη και θα μας φτάσουν τα 14kB/s Upload - 40kB/s Download μιας DSL;

Προς το παρών καλά είναι πιστέυω τα links που έχουν γίνει μεταξύ των IRC Networks των 2 ΜΑΝ.

Προσωπικά πιστέυω δεν ότι θα κερδίσουμε κάτι από αυτό αφού 99% η χρήση του bandwidth θα σπαταληθεί για leeching παρά για διάφορες αξιόλογες υπηρεσίες που προσφέρονται και στα 2 δίκτυα...

Φιλικά,
Βαγγέλης.

mxou
21/07/2004, 11:39
Όχι leeching, προς θεού! :?

Αλλά για mail, irc, κοινή πρόσβαση σε fora δεν είναι και άσχημο. Π.χ. εγώ από τη Μυτιλήνη (λέω τώρα μία πόλη), χωρίς να έχω internet γραμμή θα ήθελα να βλέπω το forum αυτό και να μπορώ να αλλάζω mail με τα παιδιά τόσο της Αθήνας, όσο και της Σαλονίκης και κάθε άλλης πόλης.

Αν το δεις με τέτοιο μάτι, δεν είναι άχρηστο. Ίσα ίσα το βλέπω σαν συμπλήρωση των επιμέρους δικτύων, με ιδιαίτερα ωφέλη για αυτούς που είναι σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η ιστορία με τις BBS, το Fido.GR κλπ κλπ έδειξε πριν 14 χρόνια ότι η ισχύς πράγματι βρίσκεται εν τη ενώσει.

Λοιπόν;

trendy
21/07/2004, 11:59
Αυτό προϋποθέτει να έχουν αποδωθεί σε όλες τις περιοχές IP από τον hostmaster και όχι να πάρει κάποιος αυθαίρετα.

mxou
21/07/2004, 12:12
Αυτό προϋποθέτει να έχουν αποδωθεί σε όλες τις περιοχές IP από τον hostmaster και όχι να πάρει κάποιος αυθαίρετα.

Η διευθυνσιοδότηση τους είναι το λιγότερο και ναι, φυσικά πρέπει να είναι προϊόν κεντρικού σχεδιασμού. Το ζόρι όμως είναι αλλού... τοπολογία και routing!

ysam
21/07/2004, 13:12
Routing? Πάλι φλέβα χτύπησες..

;)

trendy
21/07/2004, 13:42

Η διευθυνσιοδότηση τους είναι το λιγότερο και ναι, φυσικά πρέπει να είναι προϊόν κεντρικού σχεδιασμού. Το ζόρι όμως είναι αλλού... τοπολογία και routing!
Δυστυχώς έχει καταντήσει να είναι το περισσότερο.

mxou
21/07/2004, 14:14

Δυστυχώς έχει καταντήσει να είναι το περισσότερο.

Εννοείς ότι είναι δύσκολο να γίνουν οι συννενοήσεις ανάμεσα στα ΜΑΝ;

ysam
21/07/2004, 15:01
Και μέσα στο ίδιο το man να σου πω..

:)

mxou
21/07/2004, 15:11
Αάααααα... :D

trendy
21/07/2004, 15:14
Ακριβώς!
Αν έχω καταλάβει καλά o hostmaster είναι μία ομάδα από άτομα από όλα τα wireless της Ελλάδας. Δεν γνωρίζω όμως κατά πόσο κάθε ασύρματο δίκτυο έχει τουλάχιστον έναν εκπρόσωπό του στη mailing list. Πάντως υπάρχουν αιτήματα για απόδοση IP που δεν έχουν ικανοποιηθεί κάτι μήνες τώρα.

papashark
21/07/2004, 17:11
Ακριβώς!
Αν έχω καταλάβει καλά o hostmaster είναι μία ομάδα από άτομα από όλα τα wireless της Ελλάδας. Δεν γνωρίζω όμως κατά πόσο κάθε ασύρματο δίκτυο έχει τουλάχιστον έναν εκπρόσωπό του στη mailing list. Πάντως υπάρχουν αιτήματα για απόδοση IP που δεν έχουν ικανοποιηθεί κάτι μήνες τώρα.

Από ότι έχω καταλάβει, παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα στην υπάρχουσα κατανομή και ξεκίνησε μια προσπάθεια για να διορθωθεί, πλην όμως κάποιοι αντέδρασαν γιατί δεν ήθελαν να αλλάξουν ΙΡς, έπεσε και μια σχετική φαγομάρα γιατί εσύ πήρες 5 και εγώ 2, κάποιοι είχαν αναλάβει αλλά δεν ασχολήθηκαν, κοινώς το κλασσικό ελληνικό μπάχαλο... :(

bchris
21/07/2004, 18:46
...Κλασικο μπαχαλο κακοερμηνευμενης δημoκρατιας θα ελεγα....

Ο σωστος δρομος (κι εδω οπως και αλλου) θα ητανε μια διορισμενη και
κοινως αποδεκτη αρχη, να αρχισει να μοιραζει.

Εσυ αυτο το range, esy αλλο, κτλ

Και οποιου δεν του αρεσει, εξω π....τη απο την παραγκα.

8)

trendy
21/07/2004, 21:47
Κοίτα Papasherk από τις 29/6 που ζήτησα να γραφτώ στη λίστα, μόλις χτες με έγραψε ο Κουτσούρης. Έχω ζητήσει το excel με τις μέχρι τώρα αποδόσεις διευθύνσεων και ελπίζω να μην πάρω απάντηση μετά από 20 μέρες πάλι. Αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι γιατί πάνε και αναλαμβάνουν τέτοιες ευθύνες άτομα που δεν τα βγάζουν πέρα με το χρόνο τους και εξ' αιτίας τους μένει πίσω το θέμα.

Mick Flemm
21/07/2004, 23:24
Νόμιζα πως την έχει αναλάβει άλλος την mailing list, αφού ο Χάρης δεν προλαβαίνει...

trendy
22/07/2004, 00:21
Ήδη ζήτησαν από Κοζάνη να πάρουν IP και να μπουν στη λίστα. Δυστυχώς δεν έχω τη δυνατότητα να τους βάλω, αν και έχω τη διάθεση και το χρόνο. Παρόλα αυτά τους έδωσα ένα (έστω προσωρινό) range.

dkounal
22/07/2004, 00:33
Βλέπω δύο μεγάλα ΜΑΝ, το awmn και το TWMN και πολλά μικρότερα κατά περιοχές. Επιχειρήθηκε ποτέ η διασύνδεσή τους μέσω VPN, ειδικά τώρα που με τις DSL δίνεται ευκαιρία για φτηνό bandwidth;
Προφανώς και δεν είναι trivial task αλλά αξίζει τον κόπο να ρωτήσει κανείς, ε;

Με την ολοκλήρωση του Gigabit στο ΕΔΕΤ από Σέπτέμβρη θα έχουμε την δυνατότητα για σύνδεση HSWN με όποιο δίκτυο το επιθυμεί μεσω ΕΔΕΤ και μάλλον σε καλές ταχύτητες. Αυτο τουλαχιστον μας εχουν υποσχεθει από εδώ.
Μεχρι στιγμής ενδιαφέρον υπάρχει από το TWMN ενώ το AWMN εχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται.

ysam
22/07/2004, 02:48
ενώ το AWMN εχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται

Οπα Οπα!!! Τι βόμβα είναι αυτή που έριξες τώρα?
Θα έχει κόστος?

Ψάχνω έναν λόγο αν είναι όντως έτσι..

-Γιάννης

papashark
22/07/2004, 03:12

Θα έχει κόστος?

-Γιάννης

O dkounal δεν είναι μέλος του awmn για να βγάζει συμπεράσματα γι αυτό.

Θα του πρώτεινα να ασχοληθεί με τα του δικτύου του και όχι με των άλλων.

Για το θέμα υπάρχει κάποια προϊστορία που δεν νομίζω να κερδίσουμε τίποτα να τα ξαναφέρουμε....

ysam
22/07/2004, 03:19
χμ.. οκ δεν το συνεχίζω..

-Γιάννης

racer
22/07/2004, 04:21
Φίλε dkounal, μή στέκεσε σε δηλώσεις του παρελθόντος που είναι πιαθνό να μήν έχουνε βάση πλέον. Το AWMN δεν είναι ο Μήτσος και ο Βαγγέλης, είναι ένα ολόκληρο δύκτιο με πολλά μέλη. Μπορεί να μήν ενδιαφέρετε η να μήν ενδιαφέρθηκε ο Σύλλογος κάποια στιγμή αλλα αυτό δε σημαίνει τίποτα. (και φυσικά τα λόγια μου δε σημένουνε οτι τελικά ενδιαφέρετε το AWMN γιατι ούτε εγώ είμαι το AWMN)

:)

dkounal
22/07/2004, 05:29

Θα έχει κόστος?

-Γιάννης
To ΑWMN και το HSWN διατηρούν από παλαιά κάποιου είδους σύνδεση με το ΕΔΕΤ και σκέψεις για σύνδεση υπάρχουν από παλαιά ( http://www.awmn.gr/forum/viewtopic.php?t=3615 ).
Οι αρχικές "δηλώσεις" από μέλη του προηγούμενου ΔΣ του awmn ήταν αρνητικές και ήταν σεβαστό γιατί είμασταν δίκτυο με περιορισμούς στην πρόσβαση. Αυτό έχει πάψει όμως εδώ και έξι μήνες, χωρίς να υπάρχει κάποιο γεγονός από πλευράς AWMN που να αναιρεί τις αρχικές δηλώσεις.
Δεν μπορώ να γνωρίζω ποια είναι η τωρινή στάση του awmn καθότι δεν συμμετέχω στα διοικητικά του, δεν είμαι μέλος και μου πέφτει λίγο μακρυά. Δεν έχει φτάσει ομως κάποια επίσημη απόφαση ή άποψη. Για αυτό και έγραψα "εχει δηλώσει" και δεν έγραψα "δεν θέλει".
Η πρόσκληση από πλευράς HSWN πάντως παραμένει ανοικτή σε όλα τα δίκτυα (και στο AWMN) και έχουμε κάνει προσπάθεια στο να υπάρξει τέτοια διασύνδεση. Και από το AWMN υπάρχουν κατά καιρούς φωνές για να γίνει αυτό (αλλά και το αντίθετο). Δεν είμαι σε θέση όμως να γνωρίζω πόσο επίσημες ή ανεπίσημες είναι.

edit: Όταν μιλάω για "Οι αρχικές "δηλώσεις" από μέλη του προηγούμενου ΔΣ του awmn ήταν αρνητικές" αναφέρομαι στην πλειοψηφία. Δεν υπήρξαν μόνο αρνητικές αλλά και δεν μπορώ να είμαι είμαι σε θέση να γνωρίζω για την ακριβή σύνθεση απόψεων όλων των μελών του προηγούμενου ΔΣ του awmn και όχι μόνο.