View Full Version : OSPF: Route[External]: Can't find originating ASBR route
Παιδιά από χθες το βράδυ η quagga έχει φρικάρει τελείως!
Ενώ έχω σταθερό link (όχι πάντα αλλά για καμιά ώρα που έκανα δοκιμές ήταν τέλειο το link) τα routes πανε και έρχονται συνέχεια!
Κοιτάζοντας στα logs βγάζει το εξής για κάθε route:
2004/05/06 22:18:10 OSPF: Route[External]: Calculate AS-external-LSA to 10.χ.χ.χ/χ
2004/05/06 22:18:10 OSPF: Route[External]: Can't find originating ASBR route
Μετά από λίγο ξαναέρχονται τα routes και μετά από λίγα δευτερόλεπτα πάλι τα ίδια.
Χωρίς τα routes από τον linux-router κάνω κανονικά ping τον server του AP που πέφτω χωρίς κανένα χαμένο πακέτο άρα το link δεν έχει πέσει σίγουρα την ώρα που χάνονται τα routes...
Έκανα Update την Quagga στην έκδοση 0.96.5-1 αλλά δεν διορθώθηκε τίποτα...
Το περίεργο είναι ότι δεν πείραξα τίποτα και από χθες το βράδυ μου άρχισε τα κόλπα...
Ξέρει κανείς τι παίζει γιατί έχω σαλτάρει!
Νομίζω είναι φυσιολογικό! :lol:
Είναι φυσιολογικό να χάνω ΟΛΑ τα routes ακόμα και του κόμβου που πέφτω;
Ενώ το link είναι up κανονικά και είναι και σταθερό;
Δεν μου φαίνεται για λογικό.
Τόσο καιρό δεν γινότανε...
Ή μάλλον γινότανε αλλά όχι σε όλα τα routes αλλά μόνο σε όσα χάνονταν λόγω κάποιου link που πιθανών κάπου παραπέρα στο δίκτυο να είχε πέσει...
Μήπως κάνεις κάποιο Masquarade στον router σου για κάποια τυχόν DSL που έχεις?
Αν ναι τότε μάλλον κάποιες ρυθμίσεις στο iptables θα χαλάνε την συνομιλία των 2 routers.
Αλλιώς δεν μπορώ να φανταστώ τι άλλο φταίει... :?
Οχι δεν κάνω τίποτα.
4 if έχω πάνω (2 wireless & 2 ethenet) και το μηχάνημα τρέχει μόνο quagga gia to routing και named, τίποτα άλλο. :?
phronidis
08/05/2004, 09:42
Υπάρχει περίπτωση ο συνδιασμός των interfaces να δημιουργεί το πρόβλημα, βγάλε όλες τις κάρτες και εγκατέστησε την πρώτη και δες άν έχεις πρόβλημα, μετά την δεύτερη και κλπ, εάν δεις ότι κάποια έχει πρόβλημα αντικατέστησε με άλλη κάρτα και δοκίμασε.
Με την παρούσια διάταξη που έχω routes παίρνω μόνο από το ένα wireless if.
Τα άλλα 2 τα ethernet είναι ένα για το lan μου και ένα για το AP μου.
Το 2ο Wireless if είναι down γιατί χάλασε το βύσμα του και δεν πιάνει τίποτα...
Το να βγάλω το if για το lan μου είναι αδύνατον γιατί δεν μπορώ να χειριστώ αλλιώς το PC.
Μόνο μέσω SSH.. Οθόνη κλπ δεν υπάρχουν στην ταράτσα.
Βασικά δεν νομίζω να είναι κάτι τέτοιο (θέμα HW δηλαδή).
Εδώ και 2-3 μήνες δούλευε χωρίς κανένα πρόβλημα με το ίδιο HW.
Ξαφνικά το έπιασε η ασυμβατότητα;
Και πάλι αφού το link είναι up να πεις ότι τρώει καποιο κόλημα η κάρτα και πέφτει το link...
Θέμα software πιστέυω (και ελπίζω) να είναι...
Acinonyx
11/05/2004, 00:30
Και εγώ κατά καιρούς έχω παρόμοιο πρόβλημα. Στον link με το γεροβουνό, χάνω τα routes ανά τακτά χρονικά διαστήματα αλλά αυτό δικαιολογείται γιατί το λινκ είναι γιαταμπάζα αυτή τη στιγμή.. Στο άλλο μου if οι ρούτες έρχονται κανονικά και δεν χάνονται ποτε.. Ίσως προτιμούν την οριζόντια πόλωση.. :P :P :P
Σε μία φάση το λινκ ήταν κανονικά up και δεν έπερνα με τίποτα routes...
Τελικά έπεσα προσωρινά στο AP του painter όπου έγω πολύ καλύτερο σήμα (ποτέ δεν τον έπιανα καλά...)
Τώρα τα routes είναι ok...
Acinonyx
11/05/2004, 00:52
Παρατήρησα ότι αν πέσει εστω και μία φορά το λινκ σαν να αποσυγχρονίζονται τα hello packets και απο εκεί και πέρα χάνω τα routes κάθε 10 δευτρόλεπτα!!!
Έβαλα το νέο quagga και μέχρι στιγμής δεν μου έχει παρουσιάσει τίποτα. Να δούμε αύριο τι θα βρώ...
Εγώ σε μία φάση δεν έπερνα routes και πήγα να δω το log file και έμεινα τελείος!
Είχε φτάσει 1.4gb και είχε ψιλο φρικάρει όλο το μηχάνημα (και μαζί και το routing) γιατί γέμισε τελείως ο σκληρός...
Αφού καθάρισα τα logs για λίγο δούλεψε οκ και μετά τα έφτυσε και άρχισε τα σκαμπανεβάσματα...
Σε μία φάση άρχισα να σκέφτομαι ότι μπορεί να φταίει και ο router του Maxgraves αφού στον painter δεν έχω τέτοιο πρόβλημα παραμόνο αν πέσει το λινκ για δευτερόλεπτα...
Τελικά δεν κατάλαβα τι μπορεί να φταίει...
Τουλάχιστον παίζει τώρα.
Παρατήρησα ότι αν πέσει εστω και μία φορά το λινκ σαν να αποσυγχρονίζονται τα hello packets και απο εκεί και πέρα χάνω τα routes κάθε 10 δευτρόλεπτα!!!
Έχει αναφερθεί κιάλλη φορά, αν οι timers (Hello Interval και Dead interval) δεν είναι ίδιοι ανάμεσα σε δρομολογητές που είναι στο ίδιο segment, αυτοί δεν θα καταφέρουν να γίνουν γείτονες ποτέ και να ανταλλάξουν τις βάσεις τους. Ανάμεσα σε Linux, windows και H/W δρομολογητές ένας έχει διαφορετικές default τιμές.
Acinonyx
15/05/2004, 01:31
Δεν ήταν τα intervals. Τα είχα checkάρει από την πρώτη στιγμή. Κάτι bug πρέπει να είχε το Quagga διότι από όταν που έβαλα την νέα έκδοση (0.96.5) δεν έχει ξαναπαρουσιάσει το πρόβλημα. ;)
Δεν ξέρω τι ήταν τελικά...
Και με την νέα έκδοση μου το έκανε...
Πάντως ξεκόλισε για μέρες...
Αλλα.... τώρα δεν μπορώ να συνδεθώ σε κανένα...
Εκεί που έβλεπα MaxGraves, Painter, Ripper, Digeni τώρα με το ζόρι βλέπω λίγο painter και αυτόν χάλια... :cry:
Άντε να δουμε τι θα κάνουμε άυριο με τα νέα links της jismy :wink:
Το ίδιο πρόβλημα έχω και εγώ με το link μου με τον dti.
Όποτε θέλει χάνει όλα τα routes και πάω απο Πειραιά !!!
( μένει μόνο το subnet της σύνδεσης)
Με μερικά restart της quagga και στις δύο μεριές ξεκινά πάλι, αλλά αυτό κρατάει για ένα μισάωρο μέχρι 12 ώρες το πολύ.
Το λινκ είναι απόλυτα σταθερό. Έβαλα cost 3 απο την μεριά μου, έβαλα και static route στις δύο μεριές, κάτι πήγε να γίνει αλλά πάλι τίποτα.
Η μόνη διαφορά από τα άλλα 3 λινκ που έχω είναι ότι αυτό έχει μία cisco 352 που απο όσο ξέρω δεν έχει DMA.
κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη
Εγώ με την δημιουργία νέου bb-link με την jismy σταμάτησαν όλα αυτά...
Εγώ έχω την τελευταία έκδοση της quagga και η jismy την 0.96.4 και δουλέυει άψογα.
Σπάνια τρώει κανα μικρό κόλημα και ενώ έχει κάποια routes και ο router της jismy και ο δικός μου δεν κάνει traceroute και ping σε κάποιο τυχαίο subnet που θα τύχει να φάει κόλημα...
Σπάνια αλλά συμβαίνει... με επανεκκίνηση ισιώνει με την μία...
Νομίζω παρόλλα αυτά ότι τα κολήματα τα τρώει όταν υπάρχει κάποιο ασταθές link και πηγαινο-έρχονται τα routes...
Α! Και κάτι άλλο...
Επειδή η jismy πέφτει σε router που έχει Windows 2003 ρύθμισα την quagga (και σε μένα και στην jismy) με τα default timers που έχουν τα windows 2003.
Ίσως είναι ιδέα μου αλλά μου φαίνεται ότι δουλέυει καλύτερα έτσι (συμβατότητα ίσως; )
Οι ειδικοί μπορούν να αποδείξουν καλύτερα...
AWMN 2010