PDA

View Full Version : OSPF Timers

Painter
06/05/2004, 01:56
Στις ρυθμίσεις του OSPF εκτός απο το cost έχουμε και μερικούς timers, με τη αστάθεια ου επικρατεί σε αρκετά λίνκς λάθος επιλογή αυτών σίγουρα κανει κακό στο routing.
Μου διαφεύγει αν έχει συμφωνηθεί κάτι πάνω σε αυτό το θέμα και αν έχει σίγουρα δεν είναι προφανές το τι πρέπει να βάλουμε.
Οι timers όπως ο "dead interval" πρέπει να είναι οι ίδιοι σε ένα network segment (area?) αλλιώς....
Εχουμε,

Transit delay:1
Retransmit interval:5
Hello interval:10
Dead interval:40
Poll interval:120
Ολοι σε sec.

Αυτοί νομίζω πως είναι οι default timers σε ένα windows σύστημα, δεν ξέρω τι γίνεται με τα λίνουξ, και απλά τους αναφέρω.
Κάθε 10sec o router στέλνει ένα hello message, αν ο γείτονας δέν πάρει hello για 40sec τότε θεωρεί το λίνκ ψόφιο και στέλνει messages κάθε 120 sec για να δεί πότε θα του σηκωθεί το λίνκ.

Επίσης τα win έχουν μέγιστο MTU στα 1500bytes (default) και
το retransmit interval πρέπει να ειναι μεγαλύτερο απο το αναμενόμενο round trip delay μεταξύ δυο routers του ίδιου δικτύου ή κάπως έτσι.
Επίσης καλό είναι να μπορεί ένας κομβούχος να βρέι εύκολα όλες τις παραμέτρους που πρέπει να βάλει στον router του για να μή τα βάζει άλλος έτσι κι άλλος γιουβέτσι.
Το network type έχει τρείς επιλογές: Broadcast, Point 2 point, NBMA, βάζουμε broadcast ή κάτ άλλο? Το έχουμε όλοι έτσι?
Στο router priority τι βαζουμε στα interfaces με άλλους routers και τι προς το home-lan, το ίδιο priority ή κάτι άλλο?

Αυτά
Πάω για ύπνο.

nvak
06/05/2004, 08:27
Αν δεν κάνει κόπο ας γράψει κάποιος ένα μινι Tutorial για τις ρυθμίσεις του OSPF. Πάντα έχουμε το άγχος ότι κάτι έχουμε κάνει στραβά.
Έστω και ένας πρόχειρος τυφλοσούρτης θα βοηθήσει πολύ.

Cha0s
06/05/2004, 09:11
Σωστά,

Σε λίνουξ έχει κανείς ιδέα πως γράφονται αυτά στο config; :oops:

Acinonyx
11/05/2004, 00:48
Τα default των windows είναι τα ίδια και στο linux.

Για να δεις τις ρυθμίσεις σου κάνε telnet στο ospfd και αφου μπεις σε priviliged mode με την εντολή enable, δώσε show ip ospf interface

Για να αλλάξεις κάτι δώσε configure terminal και μετά interface <if> όπου <if> το if που θες να αλλάξεις. Από εκεί μπορεις να δώσεις ospf dead-interval ή hello-interval ή retransmit-interval ή ότι άλλο θες. Για να δεις τις διαθέσιμες εντολές δώσε opsf ?

Cha0s
11/05/2004, 00:49
Ωραίος!

Θα το τσεκάρω later.. :wink: