PDA

View Full Version : ROUTING ISSUES

Rallyeman
29/03/2004, 14:36
Μεσα στο ΣΚ παρατηρηθηκε μεγαλο προβλημα στο routing ή αλλιως στη γνωστη μας quagga... Η οποια φανταζομαι τι θα ακουσε μεσα σε 2 μερες κι απο μας, και τι θα ακουγε απο τους επεξεργαστες μας (αν ειχαν φωνη..) Ειλικρινα δεν θα ηθελα να ημουν στη θεση τους, αφου δε θα εκανα αλλη δουλεια απο το να ξαναυπολογιζω δρομους, μονοπατια και σοκακια...

Επιλεχτηκε για τη δρομολογηση των πακετων μεσα στο δικτυο μας ενας αλγοριθμος πραγματικα αξιοπιστος αλλα και βαρυς (για τον επεξεργαστη του Router), ο οποιος αναγνωριζει εγκαιρα τις αλλαγες και τα σκαμπανεβασματα των interfaces. Ομως με τα τελευταια δεν τα παει καθολου καλα, και ειλικρινα τα απεχθανεται. Τα ανεχεται μεν, δεν τα
συμπαθει δε γιατι του βαζουν να κανει δουλεια, πολλη δουλεια! Ειδικα δε η Cisco εχει προσθεσει εναν timer στον αλγοριθμο για ν αποφευγει τα προβληματα απο τα interfaces που κανουν γρηγορα flapping...

Μετα την χαλαρη αυτη εισαγωγη, θα ηθελα να μπω ζουμι της και να θιξω ενα θεμα που πιστευω ταλαιπωρει ολους μας, ειδικα δε το διημερο που μας περασε. Επειδη πολλοι χρησιμοποιουμε μεν το συγκεκριμενο πρωτοκολλο αλλα λιγα πραγματα ξερουμε γι αυτο, θα ηθελα να το περγραψω πολυ συντομα (ελπιζω να μην κουρασω και χασουμε το νοημα του post) γι οσους το ενεργοποιησαν για τον απλο λογο οτι "αυτο μου ειπαν οτι παιζει στο δικτυο, αρα το εβαλα κι εγω. Τι σχεση εχει που ειμαι ο τελευταιος κρικος μιας αλυσιδας; δηλαδη αν το βγαλω δεν θα βλεπω ολα αυτα τα υπεροχα routes να μου κατεβαινουν στο route -n;;;"

Το Open Shortest Path First routing protocol ειναι ενα πρωτοκολλο δρομολογησης, βασισμενο στη ανακοινωση εναλλακτικων δρομως μεσω multicast announcements ωστε η πληροφορια να μεταφερεται σε ΟΛΟΥΣ τους δρομολογητες που βρισκονται στο ΙΔΙΟ AREA ID, και μονο αυτοι οι οποιοι ειναι φυσικα προγραμματισμενοι να ακουν στις συγκεκριμενες ΙΡ διευθυνσεις (224.0.0.5 & 6) μπορουν να μαθουν τους εναλλακτικους δρομους και ν ανταλλαξουν τις γνωσεις τους για το δικτυο. Οι routers δημιουργουν μεταξυ τους σχεσεις γειτονιας (adjacencies) και περνωντας απο μια σειρα απο states (τα παραθετω για ακαδημαικους λογους: down, attempt, init, 2way,exstart, exchange, loading & full) με ΚΑΘΕ ενα απο τους γειτονες τους, ειναι σε θεση να δρομολογησουν. Ο αλγοριθμος που τρεχει πισω απο το πρωτοκολλο λεγεται Dijkstra's shortest path first algorithm (SPF) και ειναι σχεδον ιδιος με αυτον πισω απο το οχι διαδομενο IS-IS.

Αν και το γεγονος οτι χρησιμοποιειται κατα κορον στις εταιριες με πολυπλοκες εγκαταστασεις (βλεπε Εθνικη τραπεζα κλπ) μας κανει να το εμπιστευομαστε ανεπιφυλακτα, δεν πρεπει να ξεχναμε οτι:
οι εταιριες εχουν μονιμες και σταθερες συνδεσεις που σπανια "πεφτουν" (κι οταν πεσουν καποιοι ...τρεχουν ασχημα!)
εχουν dedicated devices (Cisco/Nortel/Motorola routers) που δεν κανουν σχεδον αποκλειστικα αυτη τη δουλεια (οκ, μαζι με VPN, QoS, Voice...) κι οχι PC με καρτες γραφικων, ποντικια κλπ
Σιγουρα η επιλογη του συγκεκριμενου πρωτοκολλου ηταν σχεδον μονοδρομος, οπως σχεδον μονοδρομος ειναι και για τις εταιριες που δεν θελουν να "παντρευτουν" τη Cisco για τα δικα της πρωτοκολλα (IGRP, EIGRP) αλλα ουτε εχουν την αναγκη να τρεξουν BGP (oυτε με σοδα δεν χωνευεταιι!) και φυσικα απεχθανονται το RIP (οπως οι περισσοτεροι δικτυαδες οπως εμεις). Η διαφορα μας ομως με αυτες ειναι οτι τα δικα μας links, δεν ειναι ουτε Hellacom ουτε καν M1020, αλλα μεσω κεραιων των οποιων το bandwidth παιζει πολλες φορες απο 1Μb - 5.5Mb μεσα στη μερα, ΟΛΗ ΜΕΡΑ! Το αποτελεσμα ομως αυτων των σκαμπανεβασματων ειναι

Ο LINUX/WINDOWS ROUTER ΜΑΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ (μιας και ειμαστε στο ιδιο area - αναγκαστικα)ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ !

ΑΡΑ, ΕΝΑ LINK ΠΟΥ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ (λογω κακης στοχευσης, λογω θορυβου, λογω ασταθης στηριξης της κεραιας) ΣΤΗΝ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ, ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΑ, ΚΑΙ ΤΗ Ν.ΣΜΥΡΝΗ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΚΑΙ... (η επιλογη της περιοχης εγινε τυχαια, για το παραδειγμα, δεν θελω να υπονοησω κατι!)

Φανταστειτε οτι οσο περισσοτερα links εχει ενας router, ναι μεν εχουμε το πλεονεκτημα οτι πιο γρηγορα μεταφερεται η πληροφορια στο δικτυο, αλλα ταυτοχρονα εχουμε το μειονεκτημα οτι ολο και περισσοτεροι routers απασχολουνται και ξαναυπολογιζουν!

Μπορει να γινει κατι; Η απαντηση ειναι καταφατικη και χωριζεται σε δυο σκελη:

1. Να χωριστει το δικτυο σε AREAS και να γινει route summarisation.
Εφικτο; Χμ, τοτε ειναι που θα μπλεξουμε!!! Για πολλους και διαφορους λογους που για αν τους περγραψω εδω, θα χασετε την ορεξη να διαβασετε το υπολοιπο κειμενο!

2. Να προσθέσουμε για τα κοντινα και χωρις εναλλακτικη οδο δικτυα, STATIC ROUTES. Οσοι σταθμοι σχηματιζουν αλυσιδα (πχ: JS - Pater_Familias - Rallyeman - Ifaistos) με ενα και μονο δρομο (δεν υπαρχουν links μεταξυ JS - Ifaistos για παραδειγμα), δεν χρειαζεται να "εξαρτωνται" απο την quagga για να επικοινωνησουν, αφου τα static announcements εχουν παντα προτεραιοτητα αυτων του routing protocol (OSPF).

3.Σταθμοι που εχουν μονο μια συνδεση προς το AWMN, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να τρεχουν OSPF! Μπορουν να βαλουν manually ενα static route
route add -net 10.0.0.0/8 gw <IP of the remote interface or remote router> στο linux, ή
route add 10.0.0.0 netmask 255.0.0.0 <IP of the remote interface or remote router> -p στα Windows.
Ακομα και στην περιπτωση που εχουν Internet συνδεση (ADSL κλπ) δεν θα εχουν κανενα προβλημα. Πολλοι ισως να διστασουν να προχωρησουν στην εισαγωγη της εντολης γιατι πιστευουν οτι μονο οταν βλεπουν τις λιστες των routes δρομολογουνται τα πακετα τους. Αλλα ας αναρωτηθουν το εξης: οταν συνδεονται στο Internet, παιρνουν τιποτα routes??? Εξαλλου οι 10αρες ΙΡ διευθυνσεις (10.0.0.1 - 10.255.255.255) ΔΕΝ υπαρχουν στο Internet, αρα καλως θα δρομολογουνται αυτες μονο προς το ΑWMN.

Πως θα δειτε αμεσα τη διαφορα με τη προσθεση των static routes; Οταν το δικτυο ειναι σταθερο (;) χωρις αλλαγες, δεν θα υπαρχει καμια διαφορα. Οταν ομως συμβαινει αυτο που συνηθως τις προαλες, παραθετω καποια παραδειγματα εφαρμογων που δεν θα επηρεαστουν για τα κοντινα links:

VOIP: αν ο Gatekeeper ειναι 1-2 hops μακρυα, δεν μπορειτε να καλεσετε
ουτε καν το απεναντι οταν ξαναυπολογιζει ο router, και χανεται η συνδεση αν μιλατε.

Games: γινεστε disconnected οταν παιζετε δικτυακο παιχνιδι ακομα και με τον απεναντι. Σε μια αλυσιδα 2-4 σταθμων, αν αρχιζουν να ξαναυπολογιζουν το παιχνιδι θα διακοπτεται λογω επαναυπολογισμου των routes.

FTP: Κατεβαζετε ενα CD 700MB απο 2 hops μακρυα και καθε 3-5 λεπτα επαναυπολογιζει ο router τα routes με αποτελεσμα ειτε να κοβεται ειτε να εχουμε retransmissions.

Ελπιζω να ειναι σαφες οτι δεν ειμαι καθολου κατα του OSPF η των δυναμικων πρωτοκολλων, απλα προτεινω
σε καποια σημεια που ονομαζονται leaf nodes (το τελευταιο φυλλο του δεντρου) να προστεθει το ανωθεν static route,
οι αλυσιδωτοι σταθμοι που δεν εχουν εναλλακτικη προσβαση να προσθεσουν static routes για τους επομενους,
να φτιαχνουμε ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ - ΣΤΑΘΕΡΑ (ακομα κι αν ειναι λιγοτερα!) links.

ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΑ, ΠΑΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΟΡΙΟ LINKS. ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ, ΟΧΙ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ! ΓΙΑ ΣΩΣΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΓΙ ΑΔΙΑΚΟΠΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ 99.9%. ΑΝ ΕΝΑ INTERFACE ΣΑΣ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ, ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ! ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ. ΜΗΝ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΣΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ.

Απολογουμαι για το μακροσκελες κειμενο. Ελπιζω ομως να ευαισθητοποιησει και να ενεργοποιησει ολους μας σε μια κοινη προσπαθεια απ την οποια εχουμε πολλα να κερδισουμε...

Οτι χρειαστειτε, ειμαι στη διαθεση σας.

Panther.
VOIP: 21981

sotiris
29/03/2004, 16:16
Συγχαρητηρια για το πολυ καλο ποστ που εκανες,απλο και κατανοητο και σε ανθρωπους που δεν εχουν γνωσεις απο δκτυα,routing,ospf,rip κλπ.

macstar
29/03/2004, 16:55
απλα προτεινω
σε καποια σημεια που ονομαζονται leaf nodes (το τελευταιο φυλλο του δεντρου) να προστεθει το ανωθεν static route,
οι αλυσιδωτοι σταθμοι που δεν εχουν εναλλακτικη προσβαση να προσθεσουν static routes για τους επομενους,
να φτιαχνουμε ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ - ΣΤΑΘΕΡΑ (ακομα κι αν ειναι λιγοτερα!) links.

Δηλ... συγνώμη υπάρχει άνθρωπος που τρέχει OSPF και έχει μόνο ένα Link; Περί μαζόχα θα πρόκειται... (εκτός αν είναι να σηκώσει μέσα στις επόμενες μέρες ή εστω 3-4 βδομάδες... σίγουρα 2ο Link)

Τέλος πάντων... σε ευχαριστούμε για το μακροσκελές κείμενο... ήταν αρκετά ευχάριστο στην ανάγνωση... (δηλ. το "παίδεψες" εμφανώς...)

Φιλικά,

Ανδρέας

MAuVE
29/03/2004, 17:07
Χρήσιμα και ενδιαφέροντα αυτά που έγραψες και μπράβο στην υπομονή σου, αλλά εγώ σημείωσα το λινκ που έκανες με τον Β52 και το οποίο δημιούργησε άλλη μία λούπα.

Επίσης να σου πώ ότι όπως προτείνεις έχω καταργήσει το λινκ με keyman γιατί δεν ήταν σταθερό (από την ανατολική πλευρά).

Αποτέλεσμα ;

Εχει πέσει ο κόμβος του dti και είμαστε πάλι κομμένοι στα δύο.

Τελικά, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος που να ανοίγει και κλείνει τα λινκς αυτόματα, έτσι ώστε και δρόμοι να υπάρχουν, αλλά και τις λούπες να κόβει.

Rallyeman
29/03/2004, 17:07
Δηλ... συγνώμη υπάρχει άνθρωπος που τρέχει OSPF και έχει μόνο ένα Link; Περί μαζόχα θα πρόκειται... (εκτός αν είναι να σηκώσει μέσα στις επόμενες μέρες ή εστω 3-4 βδομάδες... σίγουρα 2ο Link)

Κι ομως αγαπητε.

Δεν πρεπει ομως να επωμιζονται μονο εκεινοι τις ευθυνες, αλλα και εμεις, οι υπολοιποι που τους παρεχουμε τη συνδεση. Μπορει ο ανθρωπος που συνδεεται σε μας να μας διαβεβαιωνει οτι "ξερω, ξερω, ειμαι κομπιουτερακιας απο παιδι", ή "εγω ασχολουμαι χρονια με τα δικτυα". Φρασεις κλειδια για να καταλαβεις τι θα τραβηξεις αν τον εμπιστευτεις.

Περαν αυτου ομως, αν πραγματικα νοιαζομαστε και πολεμαμε για τις καλες υπηρεσιες του δικτυου, κανουμε και μονοι μας τον κακο, ρωταμε τι θα κολλησει πανω του, τι εξοπλισμο θα εγκαταστησει, τι υπηρεσιες θα τρεξει, και πρατουμε αναλογα. Κατι σαν ISPs δηλαδη στην αρχη μεχρι να καταλαβουμε τις προθεσεις του και τις γνωσεις του... Αν βεβαια κι εμεις εχουμε μαυρα μεσανυχτα εως ελαχιστες βασικες γνωσεις δρομολογησης και δικτυωσεις, θεωρωντας οτι ολα ειναι PnP, αντιγραφουμε τυφλα τον προηγουμενο και συμβουλευουμε και τον επομενο να κανει το ιδιο...

Panther.

Rallyeman
29/03/2004, 17:16
Χρήσιμα και ενδιαφέροντα αυτά που έγραψες και μπράβο στην υπομονή σου, αλλά εγώ σημείωσα το λινκ που έκανες με τον Β52 και το οποίο δημιούργησε άλλη μία λούπα

Πιστεψε με, οταν το εψαξα και το ανακαλυψα, το εκλεισα αμεσως.
Θα ηταν ντροπη για μενα απο τη μια να γραφω σελιδων κειμενο για το τι να κανουμε, κι απο την αλλη να κρεμαω ο ιδιος το δικτυο!!!

Επίσης να σου πώ ότι όπως προτείνεις έχω καταργήσει το λινκ με keyman γιατί δεν ήταν σταθερό (από την ανατολική πλευρά).

Αποτέλεσμα ;

Εχει πέσει ο κόμβος του dti και είμαστε πάλι κομμένοι στα δύο.

Ουδεν καλο αμιγες κακου. Μπραβο σε αυτους που πηραν αυτη τη σκληρη αποφαση! Μονο ετσι αναγκαζομαστε να βρουμε εναλλακτικες μεθοδους, τροπους, δρομους. Στον πολεμο και στην αναγκη γινεσαι ευρηματικος!!!

Τελικά, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος που να ανοίγει και κλείνει τα λινκς αυτόματα, έτσι ώστε και δρόμοι να υπάρχουν, αλλά και τις λούπες να κόβει.

Και παλι συμφωνω μαζι σου και ειμαι ετοιμος να διαθεσω χρονο και γνωσεις (Certified Cisco Instructor) για την ανευρεση του βελτιστου σε καποια συναντηση με θεμα τις λυσεις για εναλλακτικη δρομολογηση.

Panther.

sotiris
29/03/2004, 19:03
υποθετω οτι εχεις δει μια παρομοια συζητηση ....

http://www.awmn.gr/forum/viewtopic.php? ... sc&start=0 (http://www.awmn.gr/forum/viewtopic.php?t=5602&postdays=0&postorder=asc&start=0)

http://www.awmn.gr/forum/viewtopic.php? ... ght=#59400 (http://www.awmn.gr/forum/viewtopic.php?p=59400&highlight=#59400)

http://www.awmn.gr/forum/viewtopic.php? ... sc&start=0 (http://www.awmn.gr/forum/viewtopic.php?t=5823&postdays=0&postorder=asc&start=0)

...βεβαια εγω ακομα δεν εχω καταλαβει το αποτελεσμα ολων αυτων των σελιδων που διαβασα...φταιει ισως το οτι ειμαι χαζος,αλλα αυτο ας μην το εξετασουμε εδω τωρα.

macstar
30/03/2004, 03:27

Εδώ "δεν έχουμε λεφτά"... και/ή οπτική επαφή για να βγάλουμε 4... θέλουμε και εναλλακτικές διαδρομές που θα "βγαίνουν" αυτόματα; :shock: Θέλουμε πάντως router που να στέλνει εντολή και με script-άκι (μέσω SNMP πχ) σε μία συσκευή που θα "ανοίγει" το ρεύμα στον συγκεκριμένο πομποδέκτη... γιατί ΜΗ μου πείτε ότι θα "παίζει" συνέχεια (=θόρυβος) και θα σηκώνεται μόνο το IF στο router... :roll:

Αλήθεια ποιές "λούπες" (σε interfaces που ΔΕΝ κάνουν "τραμπάλα") υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο δίκτυο; Δεν είχα πετύχει καμία ποτέ... όσο είχα link...

Φιλικά,

Ανδρέας

ΥΓ: Θα πρότεινα να αφήσουμε τους ανθρώπους που ξέρουν από routing να βρούν μια λύση για εμάς... και να πάμε να βοηθήσουμε κόσμο στη στόχευση, στο να αλλάξει Στέλλες με πιάτα κλπ κλπ... Όσο για το γνωστό "και τόσο καιρό τι κάνουν"; (που είμαι σίγουρος ότι θα έλεγες)... ας πούμε ότι ούτε φοβερό πρόβλημα υπάρχει (αντικειμενικά)... ούτε λύσεις της μίας ώρας... (αντικειμενικότατα)

Rallyeman
30/03/2004, 10:23
sotiris:
ναι, μπηκα στα links που μου εγραψες και ζητησα να βρεθουμε οσοι εχουμε τις σχετικες γνωσεις, το κομματι που ξερει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΑ ο καθενας μας (routing, linux&quagga, windows 2k/XP) και να βγει μια αποφαση που να αφορα τις τιμες που θα εισαχθουν στο conf αρχειο για καθε interface καθως και τροπους για να γινει ο ελεγχος οτι αυτο εχει γινει applied σε ολο το δικτυο.

Πρεπει να καταλαβουν ολοι οτι θα ειναι για το καλο του συνολου το να προστεθουν οι ρυθμισεις που θα αποφασιστουν στη συναντηση, αφου κανεις απο αυτους που θα συμμετεχουν δεν εχει λογους να κανει προτασεις που θα βλαψουν το δικτυο. Τι να κερδισει; bandwidth; απο 1-2 σταθμους;

Eπι τη ευκαιρια, μηπως θα επρεπε να ορισουμε ολοι μας το ιδιο community name ωστε να μπορουμε να κανουμε remote troubleshooting και ΜΙΒ browsing μεσω του SNMP σε οποιο σταθμο χρειαζεται; αντι για τα κλασσικα public και admin, να το γυρναγαμε σε awmn παντου με ro rights; κι ας εχει ο καθενας μας και το δικο του rw community xxxxx.

X.

sotiris
30/03/2004, 11:14
Rallyeman,
επειδη ειδα οτι εχεις ορεξη και κεφι και γνωσεις και διαθεση και και... για αυτο εδωσα τα παραπανω λινκ,τα οποια ειναι καποια απο τις διαφορες συζητησεις σχετικα με το θεμα,για την περιπτωση που δεν τα ειχες διαβασει.
ο σκοπος μου ηταν αυτο ακριβως που εκανες,να βρεις διαυλο επικοινωνιας με τα ατομα που πραγματικα ξερουν το θεμα,ετσι ωστε να οργανωσετε (στα μετρα του εφικτου) το routing,και καποια στιγμη να γινει ενα ποστ που να λεει εσεις θα βαλετε αυτες τις τιμες εδω και εσεις αυτες τις τιμες εκει,ειτε σε linux ειτε σε windows.

macstar
μπορει το προβλημα σημερα να μην ειναι μεγαλο (ποσοτικα),αλλα εχει παρουσιαστει σε οποια διαδρομη ειναι κλειστη...οποτε αντικειμενικα ειναι τεραστιο (ποιοτικα)... δηλ. 100%,εαν συμφωνα με την σημερινη αυξηση των κομβων αυριο εχουμε οχι 1-2 κλειστες διαδρομες αλλα 9-10 τι θα κανουμε;

Rallyeman
30/03/2004, 11:23
Rallyeman,
επειδη ειδα οτι εχεις ορεξη και κεφι και γνωσεις και διαθεση και και... για αυτο εδωσα τα παραπανω λινκ,τα οποια ειναι καποια απο τις διαφορες συζητησεις σχετικα με το θεμα,για την περιπτωση που δεν τα ειχες διαβασει.

Thanx, I will ! :wink: :wink:

Achille
30/03/2004, 12:02
macstar
μπορει το προβλημα σημερα να μην ειναι μεγαλο (ποσοτικα),αλλα εχει παρουσιαστει σε οποια διαδρομη ειναι κλειστη...οποτε αντικειμενικα ειναι τεραστιο (ποιοτικα)... δηλ. 100%,εαν συμφωνα με την σημερινη αυξηση των κομβων αυριο εχουμε οχι 1-2 κλειστες διαδρομες αλλα 9-10 τι θα κανουμε;

Αυθαίρετα συμπεράσματα βγάζεις Σωτήρη. Υπάρχουν κλειστές διαδρομές που λειτουργούν μια χαρά, όπως αυτές που περνάνε από το cslab και αυτές που περνάνε από εμένα.

Η πρόταση του Rallyeman για συνάντηση είναι πολύ καλή, αλλά πρέπει κάποιος να αναλάβει να την οργανώσει. Και έρχεται και Πάσχα...

sotiris
30/03/2004, 12:41
Αχιλλεα συγνωμη εαν εκανα λαθος σχετικα με το θεμα,φαινεται οτι μου ειχε ξεφυγει αυτο που λες,οποτε ανακαλω το παραπανω σχολια μου.
εγω πιστευα, διαβαζωντας το φορουμ,οτι οποτε υπαρχει κλειστη διαδρομη,δημιουργειτε και προβλημα με την δρομολογηση.(ισως γιατι ποσταρονται μονο τα προβληματα που εχει καποιος)

οποτε εαν εσυ εχεις υποψη σου τις διαδρομες αυτες,μια που εισαι και ο διαχειριστης στο κομβο σου και στο cslab,γιατι δεν αναλυεις πως τα εχεις σεταρει,για να αντιγραψουμε τις ρυθμισεις στους αλλους κομβους που υπαρχει προβλημα,να δουμε τι θα γινει;
αμα λυθει το προβλημα ολα ειναι καλα,εαν δεν λυθει τοτε συμβαινει κατι αλλο που πρεπει να βρεθει.

εαν εχει συμβει και αυτο (να εχεις δωσει τις ρυθμισεις,να εχει γινει ελεγχος),αλλα να μην εχει λυθει το προβλημα,τοτε μπλεκουμε ασχημα...γιατι για παραδειγμα εαν εχεις 2 κομβους με τις ιδιες ρυθμισεις στο routing,και οι 2 ειναι σε κλειστες διαδρομες,αλλα ο ενας λειτουργει απροβληματιστα και ο αλλος οχι...τοτε ειτε ο απροβληματιστος κομβος λειτουργησε σωστα απο τυχη,ειτε ο προβληματικος εχει αλλα προβληματα εκτος απο το συγκεκριμμενο,ειτε ειναι λαθος το μεσο δρομολογησης σαν μεσο και οχι σαν ρυθμισεις.

ζηταω συγνωμη εαν κανω λαθος διαπιστωσεις και διατυπωσεις,αλλα δεν το γνωριζω το θεμα,απλα προσπαθω με την λογικη να αποκλεισω περιπτωσεις για να βρεθει το προβλημα,ωστε να επικεντρωθει και η προσπαθεια επιλυσης του.

macstar
30/03/2004, 12:44
Η πρόταση του Rallyeman για συνάντηση είναι πολύ καλή, αλλά πρέπει κάποιος να αναλάβει να την οργανώσει. Και έρχεται και Πάσχα...

Νομίζω ένας χώρος που παίζει... υπήρχε διαθέσιμος από Βαγγέλη (vtb)... που σίγουρα θα θέλει να βοηθήσει...

( Βαγγέλη; Φεουδάρχα; Ακούς; Ο Σκλάβος σου σε "χώνει" ;-) )

Φιλικά,

Ανδρέας

MAuVE
30/03/2004, 13:20
Αχιλλεα συγνωμη εαν εκανα λαθος σχετικα με το θεμα,φαινεται οτι μου ειχε ξεφυγει αυτο που λες,οποτε ανακαλω το παραπανω σχολια μου.
εγω πιστευα, διαβαζωντας το φορουμ,οτι οποτε υπαρχει κλειστη διαδρομη,δημιουργειτε και προβλημα με την δρομολογηση.(ισως γιατι ποσταρονται μονο τα προβληματα που εχει καποιος).

Σωτήρη μην ανακαλείς επειδή ο Αχιλλέας "κάνει" ότι αγνοεί το πρόβλημα.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται συστηματικά εκεί όπου:

Υπάρχει λούπα και ένα τουλάχιστον ασταθές λινκ

Οταν πρωτοδιαπιστώσαμε το πρόβλημα στο τετράγωνο spirosco-GRGS-koem-MAuVE-spirosco δοκιμάσαμε τα πάντα.
Η ευστάθεια ήρθε ΜΟΝΟ όταν σεταρίστηκε σωστά το GRGS-koem (λινκ του 1 χλμ με Lancom που παίζαν και σε g).
Μπορώ ανά πάσα στιγμή να το αναπαράξω ρίχνοντας την ισχύ μου προς spirosco και κάνοντας το μεταξύ μας λινκ ασταθές.

Το ερώτημα λοιπόν σωστά το διατύπωσες :

Τι γίνεται όσο αυξάνει ο αριθμός των κλειστών διαδρομών ;
Μπορούμε σε μία λούπα που περιλαμβάνει 8 με 12 λινκς να εξασφαλίσουμε ότι ΟΛΑ θα λειτουργούν σταθερά, δεδομένου ότι αρκεί ένας νέος γείτονας για να καταστήσει, από τη μία στιγμή στην άλλη, το πιό σταθερό λινκ, ασταθές.

Η "λύση" κατά την οποία όλα τα λινκς πρέπει να είναι σταθερά είναι πράγματι λύση ή αποτελεί φενάκη ;

Μήπως είναι το ίδιο καλή με το φάρμακο που σε κρατάει καλά, όσο δεν αρρωσταίνεις ;

sotiris
30/03/2004, 14:07
το νεο στοιχειο που προστεθηκε στην "λογικη" μου (?) σκεψη,και αγνουσα μεχρι τωρα ειναι αυτο που εγραψε με bold ο Νικος
(και ένα τουλάχιστον ασταθές λινκ)
...ομως απο οτι εχει δειξει η εμπειρια μεχρι τωρα (και οι παλαιοτεροι το γνωριζουν καλυτερα), ειναι σχεδον αδυνατο σε μια αλυσιδα απο κομβους να ειναι συνεχως ολα τα λινκ σταθερα και αξιοπιστα
...οποιτε καταληγουμε σε πολυ ασχημα συμπερασματα (οτι ποτε δεν θα εχουμε ενα σταθερο δικτυο και οτι θα χειροτερευει συνεχως η κατασταση)...με δεδομενο παντα οτι δεν υπαρχει καλυτερο πρωτοκολλο δρομολογησης απο αυτο που χρησιμοποιουμε τωρα.

και η επόμενη ερώτηση προς τους ειδήμονες είναι...υπάρχει άλλο πρωτόκολλο επικοινωνίας και δρομολόγησης καλύτερο από το υπάρχον;

εαν ναι,νομιζω οτι πρεπει να εξετασουμε πολυ σοβαρα την περιπτωση να μεταβουμε σε εκεινο το πρωτοκολλο...
εαν οχι να αλλαξουμε χομπυ. :P δεδομενου οτι μαχομαστε σε μια εκ των προτερων χαμενη μαχη.

καταλαβαινω οτι ειναι μια απιστευτα δυσκολη υποθεση αυτη (εδω ενα σερβερ πας να σεταρεις και σου βγαινει η πιστη),οτι δεν ειμαστε provider να εχουμε τεχνικο τμημα να δινει λυσεις και να τραβαει τα ζορια,οτι ολα ειναι εθελοντικα...αλλα ειναι και τρομερα σημαντικο το θεμα αυτο (ισως το σημαντικοτερο στο δικτυο μας) και εαν δεν αρχισει ποτε η αναζητηση λυσεων,δεν θα βρεθει και ποτε η λυση.
το οτι λειτουργουν απροβληματιστα σημερα οι περισσοτεροι κομβοι και οι λιγοτεροι εχουν προβληματα, δεν σημαινει οτι και αυριο θα συμβαινει το ιδιο,καλλιστα μπορει να αντιστραφει η κατασταση...οποτε πριν φτασουμε στο "αμην" πρεπει να προβλεψουμε το μελλον.
σημερα μπορει να ειναι μεμονωμενα προβληματα και ισως να μην τους δινουμε (συλλογικα) την σημασια που πρεπει,αλλα ειναι σωστη αντιμετωπιση αυτη;
εαν γυρισει καποιος και πει: "ρε μεγαλε τι μας τα πρηζεις τωρα; μηπως ειναι το μονο που εχουμε να σκεφτουμε και να ασχοληθουμε στην ζωη μας;"
θα συμφωνησω απολυτα με αυτο...αλλα εαν δεν υπαρχει η δυνατοτητα να ερευνηθει το θεμα "εντος" του συλλογου,μηπως πρεπει να σκεφτουμε την λυση να πληρωθει απο τον συλλογο καποιος "εκτος" για να ασχοληθει αποκλειστικα με το θεμα και να προσπαθησει να βρει καποια λυση; (σε συνεργασια παντα με τα τοσο εμπειρα ατομα που εχουμε πανω στο routing).

edit:σας θερμοπαρακαλω να μην οδηγηθει και αυτο το Thread σε flame και αλλες γνωστες διαδικασιες.μεγαλοι ανθρωποι ειμαστε ολοι,ας κρατησουμε την ψυχραιμια μας και ας σκυψουμε σοβαρα και υπευθυνα πανω απο το προβλημα.

macstar
30/03/2004, 15:05
Εχμμμ... Πόσο αυτονόητο είναι ότι όλα τα Links πρέπει να παίζουν άψογα για να ενταχθούν στο backbone? Μήπως τελείως αυτονόητο? Εγώ αν έψαχνα από το 2448 απλά να κάνω link... θα είχα 2 πάνω τώρα ήδη... όμως λόγω χαμένων πακέτων κλπ... αντί να "ανοίξω και ότι περάσει, πέρασε... βρε αδερφέ"... προτίμησα να έχω 4 πιατο-feeder-α να "κάθονται"... παρά να δημιουργήσω πρόβλημα στο δίκτυο... και απλά προσπαθώ να βελτιώσω τις συνθήκες των links ή τις θέσεις με τις οποίες θα συνδεθώ... ώστε όταν το πράξω να είναι πραγματικά αξιόπιστα. Δεν κατακρίνω αυτούς που δεν το κάνουν από μόνοι τους... αλλά τελικά τα προβλήματα είναι τόσα... που αναγκάζονται να το κάνουν...

Πιο κάτω τώρα... πόσο αυτονόητο είναι ότι ένα routing protocol που σχεδιάστηκε για σταθερά links... δεν μπορεί να σας βοηθήσει με τα link "τραμπάλες"; Μήπως αντί για να γκρινιάζουμε για το Routing protocol (που εκ των πραγμάτων δεν θα αλλάξει αύριο-μεθάυριο ίσως ούτε καν του χρόνου)... να ανεβούμε στις ταράτσες και τα 80άρια να τα κάνουμε 1.20 ή να τα ξαναστοχεύσουμε ή να τα καταργήσουμε τέλος πάντων;

Δεν είναι θέμα flame ή γκρίνιας... και σίγουρα η "μάχη" δεν έχει χαθεί... αφού ο θόρυβος μάλλον θα πέσει κάποια στιγμή... παρά θα ανέβει... (ας μη ξεχνάμε τα 5giga... αλλά και ότι οι τιμές στις landlines θα πέφτουν συνεχώς...) όμως για σήμερα είναι αυτός που είναι... και απλά θα πρέπει να ζήσουμε με αυτόν...

Φιλικά,

Ανδρέας

Rallyeman
30/03/2004, 15:07
sotiri:

Μια γρηγορη σκεψη-απαντηση κι ελπιζω να κλεισει η συζητηση εδω, μεχρο τουλαχιστον τη συναντηση οπου ολοι ελπιζουμε να βρεθει Η λυση !

1. πιστευω ειναι το καλυτερο πρωτοκολλο αυτο που επιλεχθηκε
2. οπως εγραψα και στο πρωτο post, οταν ο μπαρμπα-Dijkstra το εφτιαξε, δεν περιμενε να το χρησιμοποιησει ο κοσμος σε links που ποτε παιζουν ποτε οχι, ποτε βαζουμε ενα καινουργιο κι οταν βαρεθουμε το βγαζουμε και δοκιμαζουμε ενα αλλο, που το bandwidth παιζει σε μερικα links απο 0-5.5Μb σα βιολι, που που που..
3. το βρισκω κριμα κι αδικο να πληρωσει ο συλλογος ανθρωπο, οταν εχουμε εξαιρετικα ατομα με γνωσεις μεσα στην οικογενεια του δικτυου. Αν μη τι αλλο, τους υποτιμαμε...

Αυτα κι ευχομαι το επομενο post να ειναι αυτο που θα προτεινει ΤΟ ΒΕΛΤΙΣΤΟ μετα τη συναντηση, οχι το τελειο, γιατι πρεπει να υπαρχουν κι ονειρα... Μη τα ισοπεδωσουμε ολα... Αφηστε καποιο απιαστο να το κυνηγαμε...

Χ.

sotiris
30/03/2004, 15:21
εγω ειμαι ετοιμος να ακολουθησω οποιες εντολες-κατευθυνσεις δωθουν μετα την συναντηση σας.

και οπωσδηποτε ποτε μα ποτε,δεν υποτιμησα τους ανθρωπους που εχουν τοση εμπειρια και γνωση γυρω απο το θεμα,την οποια μαλιστα την εχουν δειξει και εμπρακτα προσφεροντας συνεχεια στο δικτυο λυσεις,νεα upadate,νεες λειτουργιες κλπ.... ειναι αξιοι περα απο καθε αμφισβητηση, και αξιζουν συγχαρητηρια απο ολους μας.

η ευχη σου...ελπιδα μας.

paravoid
30/03/2004, 20:00
Υπάρχει λούπα και ένα τουλάχιστον ασταθές λινκ

Νίκο,
Μάλλον εννοείς ξαφνικά ασταθές link. Π.χ. ο θόρυβος ανέβηκε, ο γείτονας έβαλε SuperG κτλ.
Όταν ένα link γνωρίζουμε ότι είναι ασταθές (σε ταχύτητα) του ανεβάζουμε το κόστος. Αν είναι ασταθές σε association το βγάζουμε από το OSPF (βλ. διαρκή LSAs και calculations σε όλο το δίκτυο).
Αν το link σου με τον spirosco αύριο τα παίξει επειδή ανέβηκε πάλι ο θόρυβος απλά ανεβάζεις το κόστος κατάλληλα.

Επίσης προσωπική μου συμβουλή είναι να αφήσετε τα equal cost multipaths και asymmetric routing καθώς έχουν τα καλά του load balancing αλλά τα κακά της μεγαλύτερης πιθανότητας αστάθειας.
Μην ξεχνάς ότι όταν δημιουργείται μια δεύτερη διαδρομή μπορεί ναι μεν χωρίς load balancing να την χρησιμοποιούν όλοι αλλά και πάλι θα χρησιμοποιείται (από διαφορετικά άτομα). Σκέψου τα γνωστά σου σενάρια λίγο, νομίζω θα το καταλάβεις εύκολα.