View Full Version : Τυποποίηση auto-cost reference-bandwidth
Στη γερμανική γλώσσα υπάρχει η εξής ρήση :
Ενα πείραμα αξίζει όσο η γνώμη 10 ειδικών
Για να δούμε λοιπόν πως συμπεριφέρετε πραγματικά το ospf, οι γείτονες αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε το auto-cost στους routers μας.
Προαπαιτείται η τυποποίηση του reference - bandwidth.
Σκεφτόμαστε να βάλουμε 100Mbps, ώστε ένα καλό λινκ 802.11 b = 4,096 Mbps να βγάζει cost = 24,41 που είναι της ίδιας τάξης μεγέθους με το 10 που χρησιμοποιείται σήμερα.
Το default 10.000 δίνει υπερβολικά μεγάλη τιμή 2441 που δεν είναι συμβατή με την υπάρχουσα κατάσταση.
Παρακαλώ να καταγραφούν εδώ μόνο τεχνικές απόψεις.
Για τους λάτρεις των flames υπάρχει άλλο topic ανοικτό.
Ελπίζω να μην πιστεύεις ότι το OSPF μετράει το bandwidth της γραμμής.
Το σκεπτικό είναι σωστό. Το cost είναι ακέραιος και δεν έχει δεκαδικά μέρη. Αν δεν ορίσεις όμως το bandwidth μόνος σου στο κάθε interface, έχεις κάνει απλά μια τρύπα στο νερό.
Καταλήγω στο εξής:
Πρέπει να μετρήσεις μόνος σου την ταχύτητα του κάθε Interface σου και να δώσεις το νούμερο αυτό στο OSPF. Είτε του το δώσεις σαν κόστος χρησιμοποιόντας την εντολή ip ospf cost ? (αφού διαιρέσεις μόνος σου το μετρημένο από σένα interface bandwidth με το κοινό για όλους reference bandwidth) είτε δώσεις reference-bandwidth τάδε και interface bandwidth δείνα, είναι το ίδιο πράγμα. Στα Windows πχ που δεν έχει reference bandwidth, πρέπει να βγει το αποτέλεσμα με διαίρεση.
Το OSPF δεν βρίσκει μόνο του το bandwidth της γραμμής. Χρειάζεται ο χρήστης να το ορίσει.
Αν ενεργοποιηθεί το παραπάνω σε όλους τους κόμβους του AWMN, θα έχουμε μια προσέγγιση της πραγματικής κατάστασης των links.
Όλα τα παραπάνω πάσχουν στα εξής σημεία:
1) Links που δεν έχουν ρυθμιστεί και παίζουν με το default cost θα προτιμούνται σε κάθε περίπτωση με το reference cost που προτιμήσατε (10<24). Αν συνυπολογίσεις ότι τα χειρότερα links τα έχουν αυτοί που δεν θα ασχοληθούν με το να διορθώσουν το config τους, η κατάσταση θα χειροτερεύσει και δεν θα καλυτερεύσει στο δίκτυο.
2) Το bandwidth στο WiFi είναι μοιραζόμενο, και δεν είναι το ίδιο ανά κατεύθυνση. Μπορεί και οι δυο πλευρές να τραβάνε με 5Mbit ο καθένας, αν δουλέψουν όμως ταυτόχρονα, θα πάρουν από μισό bandwidth, μέχρι ένα άνισο κλάσμα του bandwidth η κάθε μεριά. Επομένως μην περιμένετε να δείτε θαύματα, θα δείτε απλά βελτίωση, όσο περισσότεροι βάλουν ακριβή νούμερα.
3) Η κατάταση του link μπορεί να μεταβληθεί ανά πάσα στιγμή, και να χάσει μεγάλο μέρος του πραγματικού του bandwidth. Επομένως πρέπει ο administrator να είναι σε εγρήγορση και σε περιπτώσεις προβλήματος είτε να διορθώνει το link του, είτε να μεγαλώνει το κόστος. Το κόστος πρέπει να είναι το ίδιο και στα δυο άκρα για να έχουμε συμμετρική διακίνηση των πακέτων.
Επομένως προτείνω reference bandwidth που θα βγάζει για καλό link αποτέλεσμα cost κάτω από 10. Πχ 40Mbit. Εκτός αν παίξει στρατιωτικός νόμος, δηλαδή όποιος δεν αλλάξει, κόβεται, οπότε όσο πιο μεγάλο το βάλουμε, τόσο καλύτερη ακρίβεια θα έχουμε.
Επίσης προτείνω να καταλήξουμε πρώτα στο reference-bandwidth, και μετά να το κάνουμε deploy σε ολόκληρο το δίκτυο, όσο μπορούμε πιο εκτενώς, για να δούμε σοβαρά αποτελέσματα.
3) Η κατάταση του link μπορεί να μεταβληθεί ανά πάσα στιγμή, και να χάσει μεγάλο μέρος του πραγματικού του bandwidth. Επομένως πρέπει ο administrator να είναι σε εγρήγορση και σε περιπτώσεις προβλήματος είτε να διορθώνει το link του, είτε να μεγαλώνει το κόστος. Το κόστος πρέπει να είναι το ίδιο και στα δυο άκρα για να έχουμε συμμετρική διακίνηση των πακέτων.
Κάτι τέτοιο πιθανότατα μπορεί να αυτοματοποιήθεί με ενα μικρό προγραμματάκι ή σε στυλάκι daemon ή cron job το οποίο θα αλλάζει το cost για τα δεδομένα του link εκείνη τη στιγμή.
Κάτι τέτοιο πιθανότατα μπορεί να αυτοματοποιήθεί με ενα μικρό προγραμματάκι ή σε στυλάκι daemon ή cron job το οποίο θα αλλάζει το cost για τα δεδομένα του link εκείνη τη στιγμή.
To θέμα είναι πως θα βγάλεις τα δεδομένα ενός link χωρίς να το κόψεις για μετρήσεις. Επίσης το θέμα είναι τι θα γίνει με τις διαφορετικές πλατφόρμες, μερικές από τις οποίες δεν έχουν καν τη δυνατότητα να τρέξουν τέτοιου είδους agents (πχ dedicated routers).
Τα metrics που χρησιμοποιούνται στο ospf δεν είναι απλά metrics απόστασης, όπως στο rip, αλλά μετρήσεις χωρητικότητας της γραμμής. Τα metrics sto ospf μπαίνουν ανα iface από τον τύπο 10^8/interfacespeed. Αυτό δίνει metrics 1 για 100mbit Ethernet, 10 για 10mbit , 20 για τα 5mbit που έχουμε στα περισσότερα λινκς.
Για να δρομολογήσει ο router ένα πακέτο κοιτά στο routing table για την καταχώρηση που καλύτερα ταιριάζει στον προορισμό του πακέτου. Η καταχώρηση που καλύτερα ταιριάζει αποφασίζεται με βάση το path type, και το μακρύτερο, most specific, network mask. Στο σημείο αυτό μπορεί να υπάρχουν πολλαπλές καταχωρήσεις προς τον ίδιο προορισμό. Αν έτσι, τότε equi-cost , multi-path routeς συνυπάρχουν προς τον ίδιο προορισμό. Αυτα τα equi-cost routes χρησιμοποιούνται για να διαμοιράσουν το load προς τον προορισμό.
Αυτά γενικά. Ειδικά τώρα, όπως τέθηκε το θέμα στο άλλο thread, πρέπει να συμφωνήσω με τον Αχιλλέα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα δρομολόγησης για την ώρα είναι οι κακής ποιότητας των διασυνδέσεις τύπου keyman. Είχα πει και σε παλαιότερο post ( http://www.awmn/forum/viewtopic.php?t=4 ... EF%F2+ospf (http://www.awmn/forum/viewtopic.php?t=4511&highlight=%EA%EF%F3%F4%EF%F2+ospf) ) ότι δεν είναι καλό να παίζει κάποιος με το cost στο ospf, τουλάχιστον μέχρι να αντιληφθεί πως δουλεύει. Αν το αλλάξεις έτσι ώστε να γίνει στον δικό σου router το κόστος προς κάποιον προορισμό όπως θα το ήθελες, δημιουργείτε μεγάλη πιθανότητα αν υπάρχουν πολλαπλές διαδρομές, να προκαλέσεις μπάχαλο. Δεν σου είπα ότι το ospf είναι για πέταμα, σου είπα ότι είναι δύσκολο, και ότι η δυσκολία δεν εντοπίζετε στο config του debian αλλά στο tunning. Από την άλλη το rip είναι απλά χειρότερο στο μέγεθος που έχουμε φτάσει και το bgp-4 είναι ακόμα φρέσκο. Όπως όμως δεν ζητήσαμε ειδικούς να μας βάλουν pig-tails στις πρώτες κάρτες εγχειρίστηκαν, ούτε συνεργεία για να βάλουν τα πιάτα, έτσι κάπως φαντάζομαι ότι δεν είναι λογικό να αναθέσουμε το routing σε τρίτους. Αντιλαμβάνομαι ότι το hobby σου είναι τα rf και ότι για να τα δεις να δουλέψουν καλά πρέπει το πρόβλημα τις δρομολόγησης να χαθεί, αλλά αν ουτοπικά αντιμετωπίσουμε το awmn σαν περιβάλλον όπου ο κάθε ένας ασκεί το δικό του hobby, πρέπει νομίζω να σεβαστείς ότι κάποιοι δεν έχουν για hobby τα rf, αλλά ίσως τα services ή το routing. Και είναι λίγος ο χρόνος και οι γνώσεις για να εξαφανιστεί το πρόβλημα αν σήμερα το δεις και αύριο το θέλεις λυμένο, αλλά αρκετός αν έχεις υπομονή. Κατά την δικιά μου αντίληψη, αν όλοι αγοράσουμε cisco που δεν κολλάνε ποτέ(?), έτοιμα καλώδια που δεν χαλάνε ποτέ, έτοιμο routing με hardware λύσεις που δεν κάνει λάθη ποτέ, και φέρουμε και μερικές εταιρίες να σηκώσουν τα services για να είναι και αυτά κατά το δυνατόν τέλεια, δεν έχει το όλο θέμα λόγο ύπαρξης. Θα είναι ο παράδεισος του lecher όπως τον ορίζουν κάποιοι, και ίσως το πιο βαρετό δίκτυο που μπορώ να φανταστώ για κάποιον που ζητά μέσα από αυτό να αποκτήσει γνώσεις.
Στο δια ταύτα τώρα, νομίζω ότι είναι καλύτερα να μην κάνετε δοκιμές με το routing, εκτός και αν όντως κάποιος ξέρει τι κάνει, ή τις κάνετε σε κάποιο emulator. Σε αντίθετη περίπτωση το ότι θα το κανείς να δουλέψει καλά ανάμεσα σε 4-5 σημεία, δεν σημαίνει ότι δεν το χάλασες σε αλλά 4-5 στα οποία δεν θα έχεις πρόσβαση να δεις τι έκανες. Συμφωνώ ότι η πράξη έχει μεγάλη αξία, αλλά τα τεστ πρέπει να γίνουν σε ένα δωμάτιο με μερικά linux, cisco , win κτλπ, και 4-5 ανθρώπους να μιλάνε την ίδια γλώσσα και όχι ανάμεσα σε κόμβους νομίζω. Είχε πει και ο Αχιλλέας θυμάμαι ότι ο σύλλογος θα προσπαθήσει να προσφέρει και υποδομές για δοκιμές, και δεν νομίζω ότι έχει περάσει αρκετός καιρός ώστε να είμαστε ήδη σε ανάμενα καρβουνά, μάλλον χρειάζεται λίγη υπομονή.
To θέμα είναι πως θα βγάλεις τα δεδομένα ενός link χωρίς να το κόψεις για μετρήσεις. Επίσης το θέμα είναι τι θα γίνει με τις διαφορετικές πλατφόρμες, μερικές από τις οποίες δεν έχουν καν τη δυνατότητα να τρέξουν τέτοιου είδους agents (πχ dedicated routers).
Μεσω SNMP query κατευθείαν στο interface. Φυσικά σε dedicated routers μπορεί να μην μπορούν να τρέχουν στο ίδιο το μηχάνημα agents αλλά πιθανόν σε ένα κοντινό. Αυτό που λέω είναι θεωρητικό, πρακτίκα μπορεί να μην λειτουργεί.
Θεωρητικά μέσω του SNMP να επιτύχεις κατά αυτόν τον τρόπο έναν τρόπο για QoS μιας και ανάλογα με το καταναλωθέν bandwidth να αλλάζει το cost του link
Και τι θα παίρνεις από το SNMP, το current bandwidth utilisation? Το signal strength? Για εξήγησέ μου λίγο, γιατί δεν νομίζω ότι έχουν βρει ακόμα σωστό μέτρο ούτε καν στα mesh networks :)
Το πιο εύκολο και πιθανόν αποδοτικό είναι ένας agent που κάνει ping κατά περιόδους με μεγάλα πακέτα και ελέγχει πόσα χάνονται.
Εάν υπάρχει συσκευή που να υποστηρίζει MIB-II (iso.org.dod.internet.mgmt.mib-2) objects μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ifSpeed object για να πάρουμε μία εκτίμηση για το bandwidth σε bits/second ή τουλάχιστον αυτό που νομίζει ότι είναι το bandwidth :wink:
Θεωρητικά το net-snmp υποστηρίζει ΜΙΒ-ΙΙ objects -Δεν το έχω κοιτάξει-
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όμως παράλληλα με έναν agent που να κάνει ping για πιο ρεαλιστικά αποτελέσματα.
Ελπίζω να μην πιστεύεις ότι το OSPF μετράει το bandwidth της γραμμής..
Μου το έχει πει ο bliz, αλλα θέλω να το διαπιστώσω και στην πράξη.
Γι' αυτό είπα ότι πήραμε ένα σύστημα ελέγχου θερμοηλεκτρικού σταθμού και το φορέσαμε σ' ενα ανεμόπτερο.
...ή τουλάχιστον αυτό που νομίζει ότι είναι το bandwidth :wink:
Αυτό ακριβώς θα πάρεις. Η αλλιώς, θα πάρεις τα @@ της MIB :)
Για να δεις στοιχεία στην MIB πρέπει να έχεις και τρόπο να τα συλλέξεις. Επομένως θα πάρεις κάποιο νούμερο του στύλ "11Mbit" που θα βγαίνει από το στα πόσα είναι συγχρονισμένο το interface σου, στην καλύτερη περίπτωση.
Ελπίζω να μην πιστεύεις ότι το OSPF μετράει το bandwidth της γραμμής..
Μου το έχει πει ο bliz, αλλα θέλω να το διαπιστώσω και στην πράξη.
Σου είπε ότι το b/w το μετράει το OSPF, ή ότι δεν το μετράει το OSPF?
Πάντως σε κάθε περίπτωση έβγαλες συμπέρασμα από κάτι που σου είπε κάποιος, ο οποίος κάλλιστα θα μπορούσε να έχει κάνει και λάθος...
Να βάλω κι εγώ το τουβλάκι μου στη συζήτηση.
Το OSPF μετράει το Bandwidth της γραμμής, χρησιμοποιόντας ένα Reference bandwidth, που στην ουσία είναι το "locked bandwidth".
Άλλωστε, με αυτό το τρόπο το κακόμοιρο μπορεί να κάνει load balancing και όλα τα καλούδια για τα οποία είναι φημισμένο.
Άρα το Interface Cost στην ουσία είναι το locked bandwidth που υποτίθεται υπάρχει. Βέβαια στην περίπτωσή μας δεν υπάρχει locked, αλλά το ίδιο γίνεται και σε WAN συνδέσεις όταν παίζουν τα Interfaces με Burst mode.
Συμφωνώ λοιπόν με τον enaon ότι μπορούμε να έχουμε σα ρύθμιση για το cost του interface τα 5 ή 10mbps, ανάλογα με την ποιότητα του link.
Δε συμφωνώ με την δυναμική αλλαγή του cost ανά interface, διότι αυτό θα προκαλέσει μπάχαλο στον αλγόριθμο που δημιουργεί το routing tree με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερες από όσες πρέπει ενημερώσεις για τις αλλαγές. Άλλωστε, η αυξομειώσεις στην ποιότητα θα γίνουν αυτομάτως ορατές από το OSPF και θα τις λάβει υπόψην του όταν θα ενημερώσει το routing table.
Κλείνοντας, να συγκεντρώσω λίγο τις προτάσεις μου:
Το cost πρέπει να γίνεται ανα interface και ανάλογα με την ποιότητα σύνδεσης που υπάρχει, αλλιώς μπορούμε να έχουμε ως reference τα 5mbps και βλέπουμε τα αποτελέσματα που θα έχει.
Εδώ ίσως πρέπει να λάβουμε υπόψην μας ότι οι υλοποιήσεις του OSPF που έχουν οι περισσότεροι είναι σε Quagga ή Zebra και να πω την αλήθεια, δεν ξέρω κατά πόσο αξιόπιστα είναι τα αποτελέσματά τους. Ιδανικά, θα μπορούσαμε να δούμε την αλήθεια αν είχαμε routers (hardware όχι software) όπου εκεί θα βλέπαμε πως το OSPF με λίγες παραμετροποιήσεις (τουλάχιστον για τα δικά μας μεγέθη) κάνει θαύματα.
Για το Quagga δεν ξέρω πολλά, όμως με αφορμή τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί θα αρχίσω να ψάχνω, διότι νομίζω πως περισσότερο φταίει το software υλοποίησης, παρά το ίδιο το OSPF με τις ρυθμίσεις που έχει.
Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψην μας ότι παίζει ρόλο και το μηχάνημα στο οποίο υλοποιούμε το OSPF. Μπορεί να μη φαίνεται από τα logs, αλλά είναι απαιτητικό πρωτόκολο και ίσως να μη μπορούν να το διαχειριστούν σωστά τα ταρατσοpcάκια που χρησιμοποιούν μικρούς σε δυνατότητα επεξεργαστές και με λίγη μνήμη.
Υποψιάζομαι ότι ίσως η επεξεργασία του routing-tree σε αυτούς τους υπολογιστές να βγαίνει λάθος.
Θα ψάξω να βρω περισσότερα στοιχεία για το θέμα quagga και απαιτήσεις σε hardware για υλοποιήσεις σε OSPF και θα επανέλθω επί του θέματος.
Σου είπε ότι το b/w το μετράει το OSPF, ή ότι δεν το μετράει το OSPF?
Quiz
Η εκφραση "απομυθοποίηση του ospf" προς ποία εκδοχή κλείνει ;
Quiz
Η εκφραση "απομυθοποίηση του ospf" προς ποία εκδοχή κλείνει ;
Πάντως αναφορικά με το θέμα των παρόμοιων routes που αναφέρθηκε στο προηγούμενο θέμα και το ότι το OSPF τα παίζει μιας και δεν ξέρει ποιό να διαλέξει, θα έρθω να διαφωνίσω.
Το OSPF στην περίπτωση την οποία τα costs είναι ακριβώς τα ίδια και στα δύο routes τότε το OSPF μειράζει το traffic ισότιμα ανάμεσα και στα δυο routes. Αυτό είναι το load balancing και κατά άμεση συνέπεια δεν φταίει το OSPF που μπερδεύεται αλλά είτε η ποιότητα του link ή τα λανθασμένα costs στο ένα ή και στα δύο routes.
Εχω την εντυπωση πως χανουμε παλι το νοημα. To Reference Bandwidth ειναι απλα μια σταθερα που απαιτει το OSPF να υπαρχει σε ολους τους routers. Το ποιο θα ειναι το μεγεθος αυτης της σταθερας δεν παιζει απολυτος κανεναν σοβαρο λογο. Μπορουμε να το βαλουμε 10ΜΒ, 10GB, 10Bit κ.ο.κ. To θεμα ειναι εδω ολοι να βαλουμε το ιδιο.
Το OSPF δεν μετραει μονο του το bandwidth για αυτο το δηλωνουμε με το χερι. "Θυμαται" ομως οπου βλεπει cost values σε τι bandwidth αντιστοιχει. Οποτε αν ολοι εχουμε την ιδια βαση (10ΜΒ reference) και βαλουμε και το bandwidth στο interface μας (4000ΚΒ) τοτε το OSPF θα γνωριζει οτι οι τιμες στο cost (10.000.000 / 4.000 ) 2500 ισοδυναμουν με link ευρους 4ΜΒ.
[edit] Βεβαια, θα πρεπει να σκεφτουμε τι θα γινει με τα ΑΡ που κανουν συνδεσεις ΒΒ για μερικους κομβους. Το OSPF δεν θα κανει υπολογισμους ανα πελατη του ΑΡ.
Δε συμφωνώ με την δυναμική αλλαγή του cost ανά interface, διότι αυτό θα προκαλέσει μπάχαλο στον αλγόριθμο που δημιουργεί το routing tree με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερες από όσες πρέπει ενημερώσεις για τις αλλαγές. Άλλωστε, η αυξομειώσεις στην ποιότητα θα γίνουν αυτομάτως ορατές από το OSPF και θα τις λάβει υπόψην του όταν θα ενημερώσει το routing table.
Κλείνοντας, να συγκεντρώσω λίγο τις προτάσεις μου:
Το cost πρέπει να γίνεται ανα interface και ανάλογα με την ποιότητα σύνδεσης που υπάρχει, αλλιώς μπορούμε να έχουμε ως reference τα 5mbps και βλέπουμε τα αποτελέσματα που θα έχει.
Δεν διαφωνώ μαζί σου. Αλλά πιστεύω ότι η δυναμικότητα του cost δεν χρειάζεται να παίζει σε μεγάλους βαθμούς. Μπορεί να υπάρχει ένα reference τα 5mbps και να παίζει πάνω κάτω σε μικρό εύρος ώστε να επιτευχθεί το τέλειο.
Αυτό ακριβώς θα πάρεις. Η αλλιώς, θα πάρεις τα @@ της MIB
Για να δεις στοιχεία στην MIB πρέπει να έχεις και τρόπο να τα συλλέξεις. Επομένως θα πάρεις κάποιο νούμερο του στύλ "11Mbit" που θα βγαίνει από το στα πόσα είναι συγχρονισμένο το interface σου, στην καλύτερη περίπτωση.
Αυτό πρακτικά δεν το έχω δοκιμάσει για να είμαι ειλικρινής. Ίσως αν το δοκίμαζε κάποιος στην πράξη να καταλήγαμε σε ποιό standar αποτελέσματα :-)
Το cost πρέπει να γίνεται ανα interface και ανάλογα με την ποιότητα σύνδεσης που υπάρχει,
Για να δω λοιπόν αν σαν τον καλό τον μαθητή το κατάλαβα το μάθημά μου.
Τα interface μου προς Spirosco και ΑΤΙΑ μπορούν ν' αντέξουν (σύμφωνα με το MRTG) μέχρι 4,4 Mbps. Αυτό που συνήθως έχουμε "στο τσεπάκι" είναι το 3,8. Θα του βάλω λοιπόν 4096 kbps που είναι μία μέση κατάσταση και δύναμις του δύο.
Το interface προς keyman θεωρητικά έχει το μισό (σε relay mode, όταν κατεβάζει ο keyman χτυπάει 3,8) αλλά στην πράξη πλαφονάρει στα 1,8Mbps. Θα του βάλω λοιπόν 1600 Kbps
Βάζω και ref 100Mbps, κάνει την διαίρεση το μηχάνημα 100 000/4096 = 24,41 πετάει και τα δεκαδικά και βγάζει ένα ωραίο cost = 24
Αρχίζω download από τον Σπύρο και βλέπουμε κίνηση στα 4 Mbps.
Πάμε στα radios και από 15mW που είναι ρυθμισμένα, κατεβάζουμε στα 5mW. Η κίνηση θα πέσει στα 3Mbps περίπου. Κατεβάζουμε και άλλο την ισχύ στο 1 mW και η κίνηση θα πέσει στο, ή κάτω του, 1Mbps.
Ερώτηση καλού μαθητού προς τους διδάσκοντες :
Αν πάω τώρα να δω το cost σε αυτό το interface, 24 θα είναι ακόμη, ή θα έχει αυξηθεί ;
Υπάρχει κανένα sample ospfd.conf για τον ορισμό του κόστους και της ταχύτητας του κάθε interface? Προσπάθησα να το κάνω μόνος μου, αλλά δεν τα κατάφερα... :oops: Οσο για τα SNMP queries, νομίζω πως είναι σωστή η στιγμιαία τιμή που δίνει για την τρέχουσα ταχύτητα του κάθε interface.
Το Load balancing στο ospf είναι δύσκολο. Το cost στο ospf μπαίνει στο iface, όχι στον router. Σε πραγματικές περιπτώσεις, πχ Vardas - bliz, όπου και οι δυο κoμβοι έχουν πάνω από ένα router, και δυο διαδρομές επικοινωνίας, είναι πολύ δύσκολο να δουλέψει κάνοντας απλά χρήση των σταθερών 10 πχ metrics, διότι απλά το ospf δεν βλέπει δυο κόμβους, αλλά αρκετά ifaces. Ουσιαστικά δηλαδή, αφήνοντας τα cost στο 10 ανάμεσα στους δυο router του varda, και κοιτώντας από το bliz, ο ενας router του varda μοιάζει να είναι έναν κόμβο μακριά από τον άλλο router του varda και δημιουργείτε ασυμμετρία.
Αν λοιπόν από την πλευρά του bliz γίνουν οι τροποποιήσεις στα cost έτσι ώστε σαν προορισμός ο vardas να έχει το ίδιο cost και από τις δυο διαδρομές, και το ίδιο δεν γίνει και στο varda, το load balancing γίνετε από δώρο πρόβλημα. Αν συνυπολογίσει κανείς δε ότι το ospf δεν παίρνει αποφάσεις βασισμένο μόνο στο cost αλλά, κυρίως, βάση του path type το οποίο έχει σχέση μεγάλη με το implementation του ospf που έχει γίνει στον κάθε router, το load balancing για την ώρα νομίζω το ξεχνάμε.
[/b]
Αν πάω τώρα να δω το cost σε αυτό το interface, 24 θα είναι ακόμη, ή θα έχει αυξηθεί ;
Εσύ το βάζεις καρφωτά, δεν αλλάζει μόνο του, το ospf δε μετρά το BW.
To cost δεν αλλαζει δυναμικα.
Στα κανονικα wired links το bandwidth παραμενει σταθερο και απλα πρεπει να δηλωθει μια φορα και μονο στο interface.
Στα ασυρματα links το bandwidth ειναι πολυ πιθανο να αλλαξει. Εδω αν η αλλαγη ειναι μεγαλη και θα κρατησει μεγαλο χρονικο διαστημα τοτε θα πρεπει να αλλαξουμε την τιμη του cost στο interface.
spirosco
07/03/2004, 12:11
Μιας και το θεμα αυτο παει να ξεχασθει, λεω πως οπως εγινε μια μερα η αλλαγη απο RIP σε OSPF
ετσι θα πρεπει να βαλουμε για αρχη ενα auto-cost reference στο οποιο συμφωνουμε, και επειτα
βλεπουμε με το χρονο αν χρειαζονται διορθωτικες κινησεις.
Προτεινω λοιπον, κρινοντας και απο τα οσα εχουν γραφθει εδω, το auto-cost reference-bandwidth
να γινει 100 αρχικα και στα interfaces μας να δηλωνουμε 500kbits λιγοτερο απο το
μεγιστο συνολικο IN/OUT που μπορει να αποδωσει το καθενα.
Αν δεν συμφωνουμε στην διαφοροποιηση του καθε interface, τοτε ας τα δηλωσουμε ολα
με ενα στανταρ bandwidth, ας πουμε 5000 (5mbits) και μετα βλεπουμε...
Αν εχουμε λοιπον ενα link που "βγαζει" μεγιστο 5 mbits θα το δηλωσουμε στο zebra.conf ως:
interface xxx
bandwidth 4500
η αν αποφασισθει να τα δηλωνουμε ολα το ιδιο:
interface xxx
bandwidth 5000
και στο ospfd.conf προσθετουμε το:
auto-cost reference-bandwidth 100
Το ζητημα πανω απ'ολα ειναι να γινει μια αρχη το συντομοτερο γιατι ετσι οπως παμε μας βλεπω
να μας πιανει το καλοκαιρι.
Αντε να βγαλουμε μια τυποποιηση επιτελους...
Αυτό είναι εφαρμόσιμο σε windows routers?
Αυτό είναι εφαρμόσιμο σε windows routers?
:?: :?: :?:
auto-cost reference-bandwidth να γινει 100 αρχικα
Το μέγεθος αυτό κάνει πιο εύκολη την υλοποίηση του OSPF αφού το κόστος μπορεί να οριστεί πλέον απλά σαν
OSPF COST = auto-cost reference-bandwidth / link speed in bps
Η τιμή του auto-cost reference-bandwidth πρέπει να είναι η ίδια σε όλο το δίκτυο και πρέπει να είναι τέτοια ώστε να δίνει επαρκή διαφοροποίηση ανάμεσα σε Links διαφορετικής ταχύτητας.
Έτσι αν βάλουμε σαν reference 10Mbps, τοτε μια 100Mbps, μια 10Mbps ή μια 1Gbps γραμμή θα έχουν το ίδιο κόστος 1, πράγμα καθόλου πρακτικό. (αφού μια σύνδεση ethernet ανάμεσα σε δύο routers θα λογίζεται το ίδιο με μια ασύρματη σύνδεση)
Αν βάλουμε σαν reference 100Mbps, τοτε μια 100Mbps, και μια 1Gbps γραμμή θα έχουν το ίδιο κόστος 1, ενώ η 10Mbps θα έχει κόστος 10.
Με το ίδιο reference μια γραμμή 20Mbps (802.11a) θα έχει βάρος 5, ενώ μια 5Mbps, βάρος 20.
Φαίνεται λοιπόν ότι η τιμή reference =100Mbps μας καλύπτει μια χαρά για τα ασύρμτα δίκτυα, δεδομένου ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ σε πολύ μεγάλες ταχύτητες.
Φαίνεται λοιπόν ότι η τιμή reference =100Mbps μας καλύπτει μια χαρά για τα ασύρμτα δίκτυα, δεδομένου ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ σε πολύ μεγάλες ταχύτητες.
Ε, βάλτε το λοιπόν, γιατί εμείς εδώ (spirosco-koem-GRGS-MAuVE) το έχουμε βάλει από καιρό και με το μεγαλύτερο κόστος 20-25 διώχνουμε κίνηση.
Τώρα δε που έκλεισε και η λούπα μέσω Μανώλη, βλέπεις να προτιμά την διαδρομή μέσω Alexandros-jabarlee-jacobs-Manolis που έχουν κόστος ανα λινκ 10, από τις δικές μας που έχουν το διπλάσιο.
Οχι, ότι μας νοιάζει βέβαια ιδιαίτερα.....
papashark
11/03/2004, 00:07
Δηλαδή Νίκο, αυτό το θεωρείς σωστό που είπες τώρα ?
Που είναι η τυποποίηση....
Όποιος θέλει να έχει καθαρό Link με το διπλανό του κόμβο, πετάει ένα ψηλό cost και γράφει τους υόλοιπους στα παλαιότερα τον υποδημάτων του.... όχι ότι τον νοιάζει ιδιαίτερα κίολας......
:( :( :( :( :( :( :(
Που είναι η τυποποίηση.... :(
Δες το πρώτο ποστ αυτής της ενότητας.
Καναμε μία πρόταση.
Δεν βγήκε κανείς να προβάλει αντιρρήσεις.
Θεωρείται σιωπηρά αποδεκτή.
Εσύ βέβαια θα ήθελες να το ψιλοσυζητάμε κανένα χρόνο, να χτυπήσουμε και καμιά δεκαριά πίτσες, σουβλάκια κλπ στο μεταξύ.
Δυστυχώς, αυτά είναι για τους εικοσάριδες που έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους.
Το δικό μου ρολόι παραχωρεί διαφορετικά χρονικά περιθώρια σε τέτοιες επιλογές.
Αν/όταν αποφασισθεί κάτι το διαφορετικό το αλλάζουμε, έτσι Σπύρο
Rallyeman
30/03/2004, 10:11
Ερωτηση:
Μιας και μεσα στη κοινοτητα του AWMN ειμαστε ευτυχως αρκετοι που εχουμε γνωσεις αλλοι :
απο δρομολογηση,
απο OSPF ειδικοτερα,
απο Linux,
απο Cisco,
απο wireless και επισης σημαντικο,
απο τη κατασταση του δικτυου,
γιατι δεν κανουμε ενα meeting να το συζητησουμε απο κοντα; πιστυεω τα αποτελεσματα θα ερθουν πολυ πιο γρηγορα απο το να το συζηταμε μεσω Web...
Αν εχει γινει ΗΔΗ καποια τετοια συναντηση, τοτε ειμαι outdated οποτε αγνοειτε σιωπηλα τη προσκληση στο τραπεζι... (βλεπε Ελβετια-Κυπριακο!)
Χ.
Mick Flemm
30/03/2004, 12:21
Μέσα, έρχομαι Παρασκευή Αθήνα και νομίζω θα έχει έρθει κι ο JS οπότε ας πούμε Σάββατο-Κυριακή απόγευμα, τι λέτε ?
Για κυριακή είμαι μέσα, Achille, Paravoid ?
Εντάξει για Κυριακή απόγευμα, αρκεί να μην πάμε σε καφετέρια, γιατί θα πιούμε καφέ, θα κάνουμε το χαβαλέ μας, και δουλειά δε θα κάνουμε.
vtb νομίζω ότι μπορείς να προσφέρεις χώρο;
Οι υπόλοιποι δηλώστε συμμετοχή.
Ifaistos
30/03/2004, 13:15
Μπορώ (αν δεν βρεθεί άλλος χώρος) να προσφέρω το γραφείο μου μαζί με τα παρελκόμενα (καφέδες, αναψυκτικά - Ρουμάνες, Ρωσίδες, γυναίκες που στείνουν linux, :shock: θα πρέπει να φέρει ο καθένας την δική του :lol: )
Πιστέυω ότι μέχρι 10 άτομα χωράνε, από εκεί και μετα θα δυσκολέψουν τα πράγματα.
Αν είναι να το κανονήσουμε για κυριακή (σαββάτο δεν μπορώ εγώ .... ) να βρώ αίθουσα με πινακα και projectorα καφέδες και τα σχετικά θα πρεπει να βάλει οκαθένας τα δικά του διστυχώς. Αν είναι πήτε μου μέχρι αύριο.
Γιατί Φεουδάρχα μου μόνο Κυριακή; Έχουμε πλάνα για το Σάββατο στο φέουδο; :D
Εγώ δηλώνω ενδιαφέρον να παραβρεθώ αν τελικά "χωράμε".
Φιλικά,
Ανδρέας
lambrosk
30/03/2004, 14:10
Εγώ δηλώνω ενδιαφέρον να παραβρεθώ αν τελικά "χωράμε".
Μια απο τα ίδια για παρακολούθηση και όχι για συμμετοχή μιας και κατέχω τα βασικά και όχι τα ειδικευμένα...
Rallyeman
30/03/2004, 14:55
Για Κυριακη (πρωι-μεσημερι-απογευμα) κυριοι συναδελφοι ειμαι μεσα.
Περαν των κλασσικων καφεδων και τσιγαρων, θα χρειαστουμε πιστευω PC με linux. To OSPF παιζει και στο τοπικο δικτυο, αρα δοκιμες με 2 PC με cross cable στο Ethernet γινεται ανετα.
Ακομα καλυτερα, 3 ΗΥ: τα 2 με 1 καρτα και το ενα με 2 καρτες ωστε να κανει routing και να βλεπουμε τις αλλαγες στο αλλο. Προτεινω να ειναι εγκατεστημενο και το snmpd + mrtg.
Θα φερω ολα τα slides απο παρουσιασεις της Cisco για το OSPF + βιβλιογραφια γι αποφυγη παρεξηγησεων των τεχνικων ορων.
Χωρις να θεωρηθει καθολου "ρατσιστικο" (και το τονιζω αυτο γι αποφυγη παρεξηγησεων!), θα προτεινα να ερθουν ατομα που εχουν κατι να πουν, να καταθεσουν στο τραπεζι θεσεις και προτασεις βασισμενες σε γνωσεις, ωστε να επικεντρωθουμε στο θεμα και μονο και να βρεθει οσο πιο εγκαιρα και εγκυρα γινεται μια λυση! Γιατι εκτος απο το θεμα χωρου το οποιο με καλη θεληση λυνεται, στην αντιθετη περιπτωση φοβαμαι οτι θα αναλωθουμε στην επεξηγηση, περιγραφη, αναλυση, και δεν θα τελειωσουμε ποτε. Μετα το περας, ενας απο εμας θα κανει μια λεπτομερεστατη περιγραφη στο forum, οπου θα περιγραφει
1. τι προταθηκε,
2. ποια προσεγγιση απορριφθηκε και γιατι,
3. ποια προσεγγιση προτεινουμε να ακολουθηθει (κι ελπιζω οτι θα ακολουθηθει!) και γιατι,
4. ποια ειναι τα μειονεκτηματα αυτης που προτεινουμε να ακολουθηθει ωστε να τα ξερουν ολοι και δεν τα παραθεσουν αργοτερα με το σκεπτικο οτι μας ξεφυγαν (ενω θα τα ξεραμε ηδη),
5. χρονοδιαγραμμα μεσα στο οποιο πρεπει να εφαρμοστει,
6. σαφεις οδηγιες ακομα και γι ανθρωπους με ελαχιστη εμπειρια στο Linux.
Ελπιζω να μην το Αφησουμε να μετατραπει σε Κυπριακο θεμα (βλεπε Ελβετια) και πρεπει μετα τη συσκεψη να γινει ψηφοφορια... Γιατι εκει υπαρχουν 2 μεριες οπου η καθεμια οχυρωνεται και διεκδικει το δυνατον περισσοτερα για το καλο των δικων της, ενω εμεις θα ειμαστε 1 ομαδα για ενα κοινο καλο, το καλο ολου του AWMN. Αν δεν εχει βγει αποφαση μετα απο τη συναντηση, λογω διαφωνιων η ερωτηματων που μονο με την αναδρομη στο live περιβαλλον λυνονται, θα μπορει να τεθει το θεμα και να εκφρασουμε ολοι τις σκεψεις μας.
Σαν προεργασια, θα προτεινα μια καταγραφη απο αυτους που θα συμμετεχουν, του τι ισχυει τωρα, τι εχουν δει απο τα trace τους, μερικα samples απο traces με προβλημα, τα routing tables τους, κι οτιδηποτε πιστευουν οτι θα τους χρειαστει να υπαρχει αμεσα διαθεσιμο τη δυσκολη εκεινη ωρα...
X.
Rallyeman
μια μικρη "ευκολια" για το (6),εαν ειναι εφικτο να επεκταθει το ιδιο και σε windows.
Rallyeman
30/03/2004, 15:20
At your service... :lol:
X.
Χωρις να θεωρηθει καθολου "ρατσιστικο" (και το τονιζω αυτο γι αποφυγη παρεξηγησεων!), θα προτεινα να ερθουν ατομα που εχουν κατι να πουν, να καταθεσουν στο τραπεζι θεσεις και προτασεις βασισμενες σε γνωσεις, ωστε να επικεντρωθουμε στο θεμα και μονο και να βρεθει οσο πιο εγκαιρα και εγκυρα γινεται μια λυση!
Η παρουσία μου σίγουρα δεν είναι απαραίτητη... και γι'αυτό απλά θα σας "αδειάσω τη γωνιά"... χωρίς δεύτερη συζήτηση... no problem! Count me out!
Φιλικά,
Ανδρέας
Ειμαι μεσα και θα φερω επισης laptop με τρεις καρτες δυκτιου επανω του
και να τρεχει win 2003 server, οχι μονο linux :wink:
Και μια ακομη εκπληξη να δειτε απο κοντα..... :idea:
Αν τελικα δεν βρεθει χωρος μπορω να διαθεσω το σπιτι μου, υπαρχει και projector ετοιμος για παρουσιαση......κανονιστε και πεστε μου. :P
Αλλα μεχρι 10 ατομα.
Rallyeman
30/03/2004, 16:36
Η παρουσία μου σίγουρα δεν είναι απαραίτητη... και γι'αυτό απλά θα σας "αδειάσω τη γωνιά"... χωρίς δεύτερη συζήτηση... no problem! Count me out!
Ελπιζω να καταλαβες το νοημα αυτου που εγραψα και μη πιστεψεις οτι θεωρω καποιον ανεπιθυμητο, αλλα ουτε οτι θεωρω καποιους ελιτ και οι υπολοιποι δεν εχουν θεση... Απλως οταν μαζευονται πολλοι και αρκετοι απο αυτους εχουν κενα που περιμενουν να καλυψουν την ωρα εκεινη, δεν παει μπροστα η συζητηση, και λογικο ειναι να τραβαει σε μακρος η χωρις να βγαινει ακρη...
Το τελευταιο που θα ηθελα ειναι να φτιαχτει κλειστη λιστα συμμετεχοντων. Απλα πιστευω οτι οποιοι ΕΧΟΥΝ κατι καλο να προσφερουν, πρεπει να ειναι εκει. Ειναι στη αντιληψη και αυτοκριτικη δυναμη του καθενος να κρινει αν πρεπει η οχι να ειναι εκει... Πιστευω οτι θελει κουραγιο να το γραψει καποιος (αν το εννοει πραγματικα κι οχι ειρωνικα) αυτο που εγραψες
εσυ!
Χ.
lambrosk
30/03/2004, 16:44
Απλως οταν μαζευονται πολλοι και αρκετοι απο αυτους εχουν κενα που περιμενουν να καλυψουν την ωρα εκεινη, δεν παει μπροστα η συζητηση, και λογικο ειναι να τραβαει σε μακρος η χωρις να βγαινει ακρη...
Καταρχάς νομίζω ότι δεν το έθεσες σωστά!
στηναυτοκριτική του καθενός είναι επίσης αυτονόητο και το κατα πόσο όταν ο άλλος έρχεται λέγοντας ότι δεν θα επέμβει στην κουβέντα τελικώς να επέμβει βάζοντας απορείες ερωτήματα.
Εγω π.χ. θα έρθω χωρίς να επέμβω καθόλου και μόνο απο αυτά που θα ακούσω θα πάρω κάποιες γνώσεις παραπάνω...
Δεν ξέρω αν έχεις βρεθεί και σε άλλες συναντήσεις αλλά "πάντα" έστω και με δυο συνομιλητές η κουβέντα θα ξεφύγει κάποια στιγμή...
:idea: Αν θές μπορείς να ορίσεις κάποιον ανεξάρτητο συντονιστή που θα κάνει απλώς την επισήμανση ότι βγήκε η κουβέντα offtopic και να επιστρέψουν στην ουσία.
Φιλικά, Λάμπρος.
Rallyeman
30/03/2004, 16:50
ΟΚ,
Για να μην πιασουμε αλλο θεμα τωρα, και χασουμε το δασος, και χαλασουμε τις καρδιες μας, και και... ανασκεβαζω και διατυπωνω εκ νεου:
ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ Ν ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟΣ!!!
Το που βεβαια, ακομα δεν το ξερω... ουτε το ποτε... Μονο το γιατι!
(macstar, θα κερασω και καφε!)
Χ.
Αχεμμμ, κατ' αρχήν θα πρότηνα δούμε λίγο πόσοι έχουμε σκοπό να κάτι,
Σχετικά με τον χόρο ότι και να είναι θα έχει νετ ή και χώρο για PC.
Αν ο αριθμός των ατόμων είναι ώς 10 μπορώ να "κλείσω" κάτι οικογενιακό και μικρό με την άνεση (σε νετ κλπ ...) πού έχουν αυτά τα πράγματα.
Ας κάνουμε κάνουμε ένα thread για μια δυό μέρες, που να λέμε πόσοι έχουμε σκοπό να μαζευτούμε για να δούμε και τί χώρο πρέπει να κλίσω ...
Το που αν πάνε όλλα καλά θα είναι κάπου μέσα στο UoA ...
Το τελευταιο που θα ηθελα ειναι να φτιαχτει κλειστη λιστα συμμετεχοντων. Απλα πιστευω οτι οποιοι ΕΧΟΥΝ κατι καλο να προσφερουν, πρεπει να ειναι εκει. Ειναι στη αντιληψη και αυτοκριτικη δυναμη του καθενος να κρινει αν πρεπει η οχι να ειναι εκει... Πιστευω οτι θελει κουραγιο να το γραψει καποιος (αν το εννοει πραγματικα κι οχι ειρωνικα) αυτο που εγραψες
εσυ!
Χ.
Καμία ειρωνία!
Άσχετα με το ότι δεν μου άρεσε ο τρόπος που τέθηκε το θέμα και ήταν μια γερή "σφαλιάρα" στον γενικότερο ενθουσιασμό μου να βοηθήσω (και περί αυτού δεν θα μιλήσω εγώ φυσικά) και να μάθω... το εννοώ πραγματικά ότι δεν θα είμαι εκεί γιατί όντως πέρα από "λογικές" ιδέες που μπορεί να έχω... δεν ξέρω routing σε βαθμό να βοηθήσω πραγματικά γνώστες του.
Δεν πιστεύω ότι θα ενοχλούσα, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζω τον εαυτό μου αρκετά για να ξέρω ότι σε μια συνάντηση "brainstorming"... θα ήθελα σίγουρα να εκφραστώ. Με τον κίνδυνο λοιπόν να σας σπαταλήσω χρόνο που κατά γενική ομολογία είναι πολύτιμος... προτιμώ να σας αφήσω με τις συνθήκες που εσείς επιλέγετε. Ίσως έτσι βοηθώ περισσότερο το δίκτυο από το να είμαι εκεί...
Φιλικά,
Ανδρέας
socrates
30/03/2004, 17:59
Ούτε εγω θα έρθω γιατί δεν θεωρώ ότι μπορώ να προσφέρω κάτι παραπάνω...
Αυτο όμως που θα ζητήσω από τα άτομα που θα είναι εκεί είναι να μας ενημερώσουν για την συζήτηση τους και να κάνουν post τα συμπεράσματα τους (με τον σκελετό που πρότεινε ο Rallyeman).
Δεν είμαστε απλοί χρήστες του δικτύου, αλλά συμμετέχουμε στην εξέλιξη του με τον τρόπο που μπορούμε. Αν είναι να παρθούν κάποιες αποφάσεις για μας, χωρίς εμάς ας γίνει με διαφάνεια.
Rallyeman
30/03/2004, 18:39
Άσχετα με το ότι δεν μου άρεσε ο τρόπος που τέθηκε το θέμα και ήταν μια γερή "σφαλιάρα" στον γενικότερο ενθουσιασμό μου να βοηθήσω (και περί αυτού δεν θα μιλήσω εγώ φυσικά) και να μάθω... το εννοώ πραγματικά ότι δεν θα είμαι εκεί γιατί όντως πέρα από "λογικές" ιδέες που μπορεί να έχω... δεν ξέρω routing σε βαθμό να βοηθήσω πραγματικά γνώστες του.
Φαινεται οτι παρολη τη προσπαθεια μου να μη παρεξηγηθουν οι λογοι για τους οποιους το εγραψα, δεν εκφραστηκα σωστα τελικα και εφερα το αποτελεσμα που ηθελα ν αποφυγω...
Απολογουμαι macstar για τη "γερη σφαλιαρα" που λες οτι σου εριξα, και ΑΠΟΣΥΡΟΜΑΙ απο την ομαδα μιας και αδυνατω να μεταφερω σωστα το μυνημα που ηθελα πριν καν ξεκινησει η περιφημη συναντηση. Ευχομαι καλη φωτισησε οσους βρεθουν εκει.
Χ.
ρε παιδια,δειξτε λιγο κατανοηση στην δυσκολια επικοινωνιας που προκυπτει απο τον γραπτο λογο...
ο Rallyeman,εκανε μια σωστη τοποθετηση,η οποια θα εξυπηρετουσε την ολη διαδικασια.
ο macstar,εδειξε προθυμια να παραβρεθει εστω και για μαθημα,κατοπιν καταλαβε οτι λογω του χαρακτηρα του θα παρεμβαινε με αποτελεσμα να γινοταν κατα καποιο τροπο τροχοπεδη στην πιο εμπειρη ομαδα.
το ιδιο καταλαβε και ο Hobbit και αποσυρθηκε.
ολα ,πιστευω εληξαν στο σημειο αυτο.
τωρα γιατι κουβεντα στην κουβεντα το φτανουμε για αλλη μια φορα να στεναχωρηθουμε και για αλλη μια φορα να μην καταληξει πουθενα η ολη προσπαθεια;
ειπαμε δειξτε κατανοηση και υπευθυνοτητα, η επικοινωνια μεσω του φορουμ ειναι τρομερα δυσκολη οταν πρεπει να εκφρασεις λεπτες διαφορες αναμεσα σε εννοιες με αποτελεσμα να δημιουργουνται παραξηγησεις εκ του μηδενος.
paravoid
30/03/2004, 19:53
Κατά πάσα πιθανότητα μέσα.
Το συζήταγα και χτες να γίνει μια συνάντηση σε κλειστό κύκλο. Ρώτησα και τον DiGi (ο οποίος για μένα είναι απαραίτητος, προτιμώ να είναι αυτός παρά εγώ) αλλά δυστυχώς είπε ότι μπορεί μετά τις 25/4.
Πάντως προτείνω την σύσταση του routing team με άτομα που έχουν σκοπό να κάνουν δουλειά και να ασχοληθούν και μετά να πούμε για meeting.
Είναι πολύ εύκολο να πει κάποιος "θα περάσω και γω να πω ένα γειά/να δω πως πάει" από το να πει "θα ήθελα να μπω στο routing team".
Και δυστυχώς όσο αυξάνονται τα άτομα τόσο μειώνεται η "απόδοση"...
Και για αποφυγή παρεξηγήσεων, το τονίζω αυτό, δεν το λεώ για κανέναν συγκεκριμένα, μιλάω εντελώς αόριστα.
Α και Rallyeman αν δεν έρθεις θα κάνεις μέγιστη βλακεία.
Απολογουμαι macstar για τη "γερη σφαλιαρα" που λες οτι σου εριξα, και ΑΠΟΣΥΡΟΜΑΙ απο την ομαδα μιας και αδυνατω να μεταφερω σωστα το μυνημα που ηθελα πριν καν ξεκινησει η περιφημη συναντηση. Ευχομαι καλη φωτισησε οσους βρεθουν εκει.
Χ.
:( ... Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί παίρνεις αυτή την απόφαση! Απλά πάνω στον ενθουσιασμό μου είπα ότι θα έρθω... κατάλαβα ότι ίσως ενοχλώ και τελικά κάνω περισσότερο κακό παρά καλό με το να έρθω... και είπα ότι δεν θα έρθω!
Ούτε κακία κρατάω... ούτε τίποτα! Από εκεί και πέρα... δεν έχω να ζητήσω συγνώμη για κάτι... εκτός από το ότι είμαι υπερβολικά ειλικρινής σε μερικά πράγματα! Δε θα ήθελα όμως επειδή έγραψα "σφαλιάρα" και όχι "απογοήτευση" ή κάτι άλλο... να χαλάσει κάτι χρήσιμο! Δεν σε παρακαλάω -άλλωστε μακριά από εμένα ότι χρειάζεται παρακάλια-... απλά σου εξηγώ ότι ΟΥΔΕΜΙΑ παρεξήγηση Η' κακία Η' ειρωνία υπάρχει... και απλά όπως ζήτησες... ο καθένας κρίνει μόνος του αν μπορεί να συνεισφέρει ή όχι... εγώ αποφάσισα για τον εαυτό μου ότι ΔΕΝ μπορώ να προσφέρω κάτι σε αυτή τη φάση... και είπα ότι δεν θα έρθω! Κάποιος άλλος θα αποφασίσει να έρθει! ΑΠΛΟ!
Λοιπόν. Μαζευτείτε όλοι... και κάντε ΚΑΛΗ δουλειά! Το εννοώ!!!
Θα υπάρξουν ευκαιρίες στο μέλλον να συναντηθούμε περισσότεροι... και να τα πούμε γενικότερα!
Φιλικά,
Ανδρέας
ΥΓ: Α... και κερνάω και εγώ καφέ Rallyman... στο κλασσικό μαγαζί του φέουδου Βριλησσίων! Και ακριβώς μετά το routing-team meeting αν μπορείτε! Θα είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουμε (και εγώ και ο Hobbit) το τι ειπώθηκε!
vtb κλείσε χώρο για μέχρι 10 άτομα, δεν θα είμαστε περισσότεροι.
Ο Rallyeman θα έρθει, δεν θα τον ρωτήσουμε κιόλλας...
;)
Άμα είναι έτσι δεν υπάρχει πρόβλημα,χώρος για λίγα άτομα υπάρχει πάντα(λίγο fuzzy αυτή την στιγμή), εγώ καλού κακού θα κάνω και μια νίξη για μια μεγαλύτερη αίθουσα να είμαστε καλυμένοι (δεν μας αρέσει, δεν βολευόμαστε κλπ ...).
Όσοι έχουν το κινητό μου ας το κυκλoφορίσουν και στου υπόλiπους (ή στύλτε μου PM) ...
Σαν σημείο συνάντισης ορίζουμε την είσοδο του Κέντρου Λειτουργίας δικτύων / Τμήματος Πλυροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
To Σ/Κ να θυμίσω ότι ανοικτή είναι μόνο η πύλη στην μεριά της Ούλοφ Πάλμε, δίπλα στης εστίες, για όσους σκοπέυουν να χρησιμοποιήσουν συγκηνωνίες ας πάρουν τηλέφωνο να τους τα πώ αναλυτικά.
Αν λέγαμε και μια ώρα ε???
Σ.Σ> Στο Site του UoA υπάρχουν υποτιπόδης χάρτης ....
Από χώρο δεν υπαρχει πρόβλημα.
Μήπως θα είναι σκόπιμο να κανωνίζαμε μια ώρα συνάντισης;
Όχι τιποτα άλλο αλλά να μην ψάχνει κανέις πως θα μπεί που.
Στις 6 το απόγευμα πιστεύω είναι μια καλή ώρα.
Από την μεριά μου είναι ΟΚ.
Υπάρχει χώρος για "γριές-κότες"; :wink:
Άμα έχουν ζουμί ...
έχεις PM ...
--------------------EDIT------------------
Μια μικρή συμείωση επιδή η πόρτα του NOC είναι γενικά κλειστή και ολίγον κριμένη οσοι είναι να έρθουν ας επικηνονο.υν μαζί μου με ενα PM για οδηγίες και τηλέφωνο ...
Υπάρχει χώρος για "γριές-κότες"; :wink:
Αν δεν μου στείλεις το .tgz με το /etc/asterisk, να μην έρθεις! :)
spirosco
07/04/2004, 09:21
Ερωτηση:
Γιατι, ενω απο τη διαδρομη Alexandros->jabarlee... τον Achille τον εχω στα 5 hops, κι ομως το traceroute πηγαινει απο :
Tracing route to sfera.achille.awmn [10.47.130.249]
over a maximum of 30 hops:
1 <1 ms <1 ms <1 ms ns2.spirosco.awmn [10.17.119.129]
2 6 ms 6 ms 7 ms 10.31.176.75
3 34 ms 27 ms 10 ms 10.2.4.225
4 22 ms 13 ms 15 ms delta.vardas.awmn [10.2.4.204]
5 69 ms 118 ms 76 ms gw-vardas.ngia.awmn [10.2.4.233]
6 35 ms 48 ms 116 ms gw-ngia.drinet.awmn [10.2.13.150]
7 44 ms 56 ms 27 ms aspros.drinet.awmn [10.2.13.133]
8 48 ms 26 ms 70 ms 10.47.130.83
9 86 ms 157 ms 45 ms sfera.achille.awmn [10.47.130.249]
Trace complete.
Μηπως τα cost μας ειναι για το γαμο του καραγκιωζη η πεθανε τελικα το link Achille-dti ?
phronidis
07/04/2004, 10:00
Αυτό θα πει εναλλακτική διαδρομή.
Διότι οχι μόνο δεν πήγε μέσω dti, αλλά όντας πεσμένο και το link phronidis-vardas εκείνη τη στιγμή πήγε μέσω jamesbond.
Ερωτηση:
Γιατι, ενω απο τη διαδρομη Alexandros->jabarlee... τον Achille τον εχω στα 5 hops, κι ομως το traceroute πηγαινει απο :
Tracing route to sfera.achille.awmn [10.47.130.249]
over a maximum of 30 hops:
1 <1 ms <1 ms <1 ms ns2.spirosco.awmn [10.17.119.129]
2 6 ms 6 ms 7 ms 10.31.176.75
3 34 ms 27 ms 10 ms 10.2.4.225
4 22 ms 13 ms 15 ms delta.vardas.awmn [10.2.4.204]
5 69 ms 118 ms 76 ms gw-vardas.ngia.awmn [10.2.4.233]
6 35 ms 48 ms 116 ms gw-ngia.drinet.awmn [10.2.13.150]
7 44 ms 56 ms 27 ms aspros.drinet.awmn [10.2.13.133]
8 48 ms 26 ms 70 ms 10.47.130.83
9 86 ms 157 ms 45 ms sfera.achille.awmn [10.47.130.249]
Trace complete.
Μηπως τα cost μας ειναι για το γαμο του καραγκιωζη η πεθανε τελικα το link Achille-dti ?
To link μου με τον achille εξακολουθούσε να είναι κάτω μέχρι σήμερα το πρωί. Ο νέος router μου είναι up εδώ και 2 μέρες, αλλά δυστυχώς ο achille είναι στα Γιάννενα απ΄όσο γνωρίζω και μάλλον είχε κλείσει το interface του προς εμένα εδώ και αρκετές ημέρες. Αλλά και ανοικτό να το είχε, εγώ πλέον έχω ethernet συσκευή σε infrastructure mode, ενώ πριν το link ήταν σε ad-hoc mode...
xaotikos
07/04/2004, 17:24
Μεταφέρθηκαν μερικά posts που δεν είχαν να κάνουν με το παρών θέμα - xaotikos
AWMN 2010