View Full Version : ADSL share + AWMN από τον ίδιο ρούτερ
pavlidisd
10/01/2004, 20:03
Δεν ξέρω αν είναι το σωστό τόπικ για αυτό αν δεν είναι να μεταφερθεί αλλού...
Λοιπόν ο craven έβαλε σπίτι του μία dsl με ένα ethernet-modem-router (efficient 5660) το οποίο συνδέσαμε στον ρούτερ(debian) και μετά από πολύ κόπο και βάσανα το καταφέραμε και είδε internet από το λίνουξ.
Ιp των Windows: 10.80.184.82
Ip Linux router: 10.80.184.81
Ip Ethernet(για το modem): 192.168.0.2
Ip Modem: 192.168.0.1
Επειδή κάποιοι θα βιαστείτε να πείτε για τα 192.168 ήταν ο μόνος τρόπος για να παίξει το modem καθώς από default είχε ip 10.0.0.1(subnet 255.0.0.0) και όταν επιχειρήσαμε να του δώσουμε ξεχωριστό subnet από 10.80.184 απλά δεν έπαιζε με κανένα τρόπο.Έτσι το καταφέραμε και δούλεψε με τέτοιες ip :(
Και εδώ αρχίζουν οι ερωτήσεις:
Πως θα ρουτάρει το λίνουξ τις 192.168 στο pc των windows? Δηλαδή εννοώ πως θα βλέπει τις 192.168 εκείνο το pc χωρίς να βγαινει τίποτα έξω φυσικά!
Καμία δήλωση στο ripd.conf? Δηλαδή να βλέπει internet και το εσωτερικό δίκτυο και εγώ που έχουμε σύνδεση wireless ad-hoc.
Στο debian θα στηθεί squid για να μοιράσουμε την dsl μεταξύ μας...
Καλησπερα.
Δεν μπορω να σε βοηθησω με το Linux διοτι ειμαι τσιρακι του Bill αλλα μπορω να σου πω πως εχω κανει εγω την υλοποιηση του project.
Βαζεις ενα switchακι και καρφωνεις πανω το τα pc του awmn (εχεις ενα windows και linux). Toν ADSL router τον βαζεις επίσης στο switch δινοντας του μια ip απο το δικτυο του AWMN. Στην συνέχεια φτιάχνεις ενα route 0.0.0.0 στον router σου με gateway την ip του ADSL.
Εαν εχεις Lan Modem ADSL δεν ξερω αν θα παιξει***. Routers ADSL υπαρχουν απο 80-100 Euro παντως. Αν δεν σου δουλεψει σκέψου σοβαρα να αγορασεις εναν.
*** Νομιζω οτι αυτα χρειαζονται PC . οποτε σε αυτη την περιπτωση προτεινω να χρησιμοποιησεις μια IP 10.χ.χ.χ απο αλλο subnet ωστε να κανεις routing και να μην ανησυχεις αν θα βγει η οχι στο υπολοιπο awmn. (δεν μπορω να στο αναλυσω εδω γιατι υπαρχουν αρκετες ακόμα παραμετροι που πρεπει να προσεξεις-στειλε pm με το τηλεφωνο σου)
Και εδώ αρχίζουν οι ερωτήσεις:
Πως θα ρουτάρει το λίνουξ τις 192.168 στο pc των windows? Δηλαδή εννοώ πως θα βλέπει τις 192.168 εκείνο το pc χωρίς να βγαινει τίποτα έξω φυσικά!
Καμία δήλωση στο ripd.conf? Δηλαδή να βλέπει internet και το εσωτερικό δίκτυο και εγώ που έχουμε σύνδεση wireless ad-hoc.
Στο debian θα στηθεί squid για να μοιράσουμε την dsl μεταξύ μας...
Νομίζω ότι χρειάζεστε ΝΑΤ το οποίο το κάνει το netfilter μέσω iptables. Ακριβώς ρυθμίσεις δεν μπορώ να σας πω αλλά μπορεί να βρείτε σχετικά εύκολα οδηγίες στο Internet πως να στήσετε ένα ΝΑΤ βασισμένο σε Iptables για το debian.
Με αυτό τον τρόπο η DSL σας θα βλέπει μόνο το linux σας και όλο το traffic θα φαίνεται δικό του ενώ εσείς θα έχετε πλήρες δίκτυο σε όσα PC θέλετε χρησιμοποιωντας τις 10.χ.χ.χ διευθυνσεις
pavlidisd
10/01/2004, 22:06
Βασικά δεν ξέρω γιατί αλλά όταν του βάζουμε ένα δικό του subnet από το δικό μου range δεν παίζει! ΝΑΤ δεν ξέρω, δυστυχώς... :(
Δεν γίνεται να κάνει routing μόνο στο εσωτερικό τις 192.168 ???
Βασικά δεν ξέρω γιατί αλλά όταν του βάζουμε ένα δικό του subnet από το δικό μου range δεν παίζει! ΝΑΤ δεν ξέρω, δυστυχώς... :(
Δεν γίνεται να κάνει routing μόνο στο εσωτερικό τις 192.168 ???
Διαβασε εδώ: http://www.netfilter.org/documentation/ ... HOWTO.html (http://www.netfilter.org/documentation/HOWTO//NAT-HOWTO.html)
ή ακόμη καλύτερα στο http://www.netfilter.org
netfilter και nat δεν είναι προβλήματα του παρόντος. Αυτά χρειάζονται για να μπούν από internet στο τοπικό δίκτυο. Μην το μπερδεύετε το παιδί... :)
Κάνοντας 'dial', το debian θα βάλει σαν default gateway το interface ppp0 κάνοντας και τις απαραίτητες αλλαγές και στο /etc/resolv.conf για τους dns. Ετσι λοιπόν, οποιοδήποτε pc έχοντας σαν default gateway το debian, ή proxy τον squid του debian, βλέπει internet. Βασική προϋπόθεση είναι να ορίσεις στα iptables/nat/postrouting να κάνει masquerad το/τα subnets που θέλεις και να ορίσεις την τιμή 1 στο /proc/sys/net/ipv4/ip_forward.
Αν το modem modem είναι και router θα το βάλεις σε χωριστή κάρτα δικτύου στο debian. Θα ορίσεις ένα subnet 255.255.255.252 (2 ips) και είσαι οκ. Θα ενεργοποιήσεις rip/bothways στο modem όπως επίσης και στο αντίστοιχο interface στην zebra/quagga.
Στο γραφείο που έχω το sagem 800 (όχι router), φτιάχνει εκτός του ppp0 ένα interface με το όνομα ADIModem και ip 192.168.6.30, αλλά δεν το έχω ορίσει πουθενά στο routing και δουλεύουν όλα άψογα. Οταν θέλω να αναφερθώ στο modem, αναφέρομαι ως ppp0 και όχι ADIModem.
Το να βάλεις μια συγκεκριμένη ip στο modem, εξυπηρετεί ΜΟΝΟ τον σκοπό του setup του modem και τίποτα άλλο. Είτε το βλέπεις physically το modem είτε όχι, ποσώς σε ενδιαφέρει. Εσύ μιλάς στο interface ppp0 και όχι στο ίδιο το modem. Από εμένα πρέπει να έρχονται routes για το network 10.80.181.72 που είναι το modem, αλλά δεν σας πειράζει. ;)
Λογικά με τα παραπάνω πρέπει να σου δουλέψει, ή τουλάχιστον να πλησιάσεις... :P
AWMN 2010