PDA

View Full Version : Πεσμένο το link με το access point 23 λόγω κεραυνού.

stoidis
06/11/2002, 23:38
BREAKING NEWS από τον Papashark

Το Access Point 23 (Pasalimani - Papashark) χτυπήθηκε από κεραυνό σήμερα το απόγευμα στις 17:50

Ο κεραυνός χτύπησε την κεντρική κεραία τηλεόρασης της πολυκατοικίας (που την διέλυσε) λίγα μέτρα πιο μακρυά από την κεραία του ΑΡ. Η ταράτσα είναι γεμάτη κομάτια μπετόν από την βάση της κεραίας.....

Όμως το ρεύμα πέρασε από τον ενισχυτή της τηλεόρασης (που ανατινάχτηκε) στο τροφοδοτικό του 900+ (το οποίο με την σειρά του ανατινάχτηκε), από εκεί στο 900+ (το οποίο απλά (?) κάηκε), μετά στον Η/Υ μου όπου έκαψε την κάρτα δυκτίου.... Πιθανότατα να έχει καεί και το HUB, το δεύτερο 900+ που ήταν ενωμένο και αυτό πάνω στο HUB, δεν δουλεύει πλέον, και δεν έχω τσεκάρει ακόμα σε τι κατάσταση είναι το δεύτερο PC που ήταν ενωμένο επάνω στο HUB.....

Ακόμα οι τηλεοράσεις δεν παίζουν καλά (κάποιες άλλες στην πολυκατοικία δεν παίζουν καθόλου), κάποιο τηλέφωνο δεν παίζει, α και ένας σωλήνας νερού ανατινάχτηκε στο υπόγειο !!!

Ειρωνία είναι ότι είχα αγοράσει χθες ένα UPS με ethernet protection και το είχα αφήσει στην άκρη να φορτίζει....

Αύριο θα βγάλω και φωτογραφίες και θα τις δημοσιέυσω.....

ekarak
07/11/2002, 00:20
Apo ta legomena sou symperainw oti mallon to ale3ikerayno den ekane kala th douleia tou (h apla den yphr3e e3arxhs)... To pa8hma na mas ginei ma8hma kai allh fora na prosexoume! (ale3ikerayno se pio ypshlo epipedo apo tous istous keraiwn klp)

BTW, de nomizw oti to UPS 8a ekane kati, apla 8a prose8ete ligo pio dramatiko tono s'ola ta parapanw (apo ta o3ea pou 8a xynontan sta marmara twn geitonwn) :-)

JPG
07/11/2002, 03:05
Papashark... :(
oti kai na po einai ligo file...sobaro thema.

Mipos tha prepei na to proseksoume idietera to zitima ton kerabnon?

Ego prosopika exo tromaksei.

alexanio
07/11/2002, 05:01
Περαστικά σου Πάνο ειλικρινά λυπάμαι :(

indyone
07/11/2002, 05:50
Papashark παρα πολύ κρίμα για ότι έγινε :(

Πάντως αν κρίνω από το τώρα χαλάζι που ρίχνει εδω στην Αθήνα (7-11-2002 ~05.00) μάλλον θα πρεπει να σκεφτούμαι παρα πολυ σοβαρα την χρήση αλεξικέραυνου διότι θα σερβίρουμε στο τέλος καμένες κάρτες δικτύου και τροφοδοτικά!

Εχω και βίντεο αν θελετε να δείτε τη χάσατε αυτή τη στιγμή που κοιμάστε ;-)

drf
07/11/2002, 06:52
πραγματικά εδώ κολάει το "ποιός με καταράστηκε" γιατί ποτέ μα ποτέ μου δεν έχω ακούσει τόσα χρόνια που μένω Πειραιά να έχει πέσει κεραυνός στη περιοχή μας.... τι να πω.. :cry:

ggeorgan
07/11/2002, 06:56
Πάνο κι εγώ λυπάμαι πολύ.
Το επεισόδιο προσθέτει νέο νόημα στις λέξεις "breaking news" και "ασφάλεια δικτύου".
Διερωτώμαι γιατί δεν μαθαίνουμε για περισσότερα τέτοια επεισόδια. Όλες οι κεραίες σε υψηλά σημεία είναι δυνητικώς στόχοι των κεραυνών.

akef
07/11/2002, 09:27
Papashark με τη σειρά μου να εκφρασω τη λύπη μου. Πάντως να πω οτι έχουμε να κάνουμε με μια αηδιάζουσα περίπτωση. Ο κεραυνός δεν χτύπησε την κεραία του Papashark αλλά μια διπλανή και όλη η ζημιά ήρθε απο μέσα προς τα έξω (τροφοδοτικο -> hub -> καρτα δικτυου -> access point) κι οχι απο την κεραία του ΑΡ.
Έτσι λοιπόν έχεις δυο λύσεις :
1) Ποιάνεις τον τεχνικό που έστεισε την κεραία χωρίς γείωση του βάζεις στον Κ...λο ένα κρυσταλλάκι 2,4GHz, και τον βάζεις στην ταρατσα να κραταει την κεραία, οπότε είσαι up and running ξανά σε χρόνο μηδέν.
2) Τρέχεις και γειώνεις κάθε κεραία που υπάρχει στην ταράτσα σου καθώς και στα γύρω κτίρια ( δεν ξέρεις με την γκαντεμιά που σε δέρνει μπορεί να πέσει κεραυνός σε διπλανό κτίριο και να στα κάψει πάλι όλα!!!!)

Όσο για το θέμα των γειώσεων:
http://www.andrew.com/products/trans_li ... _prot.aspx (http://www.andrew.com/products/trans_line/heliax/lightning_prot.aspx)

βέβαια αυτό αναφέρεται σε grounding kits για κυματοδηγούς, αλλά αντίστοιχα υπάρχουν για ολα τα RF καλώδια.

Ad-Hoc
07/11/2002, 10:14
Lypamai gia oti epathes...exw pathei kai egw megali zimia logo keraynou o opoios xtypise tin kolona tou OTE 10 metra apo to aleksikerayno kai ekapse tilefwniko kentro kai synagermo :).Papashark exeis ektos apo UPS kai polymprizo me protection?

Maax
07/11/2002, 11:04
Pano kai apo mena perastika

Ad-Hoc
07/11/2002, 13:59
Epikindyna kairika fainomena mexri kai savato...

Mick Flemm
07/11/2002, 14:00
Perastika ki apo mena papashark kalh epanafora...

Pistevw pantws oti prepei na ton ksex@$@ ton typa pou sas eftiakse thn keraia...

BTW O kalyteros tropos gia na geiwseis kati einai poly apla na travhkseis ena megalo (sthn periptwsh mas poly xontro) kalwdio apo to kati ws ton kontinotero (megalo) agwgo nerou...

kala pou den evales to UPS gati mono thn ethernet tha eswzes. To UPS tha eliwne (oh yeah).

gmt ki htan kainourio to AP :-((

/\/\ic|{ Fl3mm

(P.S. Eytyxws sto ygeia apenanti exoun ena terastio aleksikeravno kai ta travaei ola...)

kostas
07/11/2002, 14:14
Πάνο, περαστικά κι από μένα.

Προτείνω:

1. Να καταγράψουμε σε ποιές περιοχές υπάρχουν αλεξικεύραυνα.
2. Να μάθουμε τι εμβέλεια καλύπτουν.
3. Να αποκτήσουμε γενικές γνώσεις γύρω από αυτό το θέμα, ώστε να μπορέσουμε να προστατευτούμε αποτελεσματικά.

Εγώ έχω κεραμοσκεπή και κάτω από το σημείο που θα μπει το access point είναι το παιδικό δωμάτιο. Θέλει λοιπόν μεγάλη προσοχή για να μην έχουμε ιστορίες.

Ad-Hoc
07/11/2002, 15:25
Athina...kentro...molis eskase sta 50 metra keraynos se mia keraia tileorasis kai tin g....e!!! Se alla 50 metra aleksikerayno to opoio den ekane profanws kala tin douleia tou :)

fidakis
07/11/2002, 16:10
Asxetos me thn keraia ths oikodomhs...

Otan peftei keraunos se toso kontinh apostash, to reuma pou prokaleitai apo epagogh sthn keraia tou wireless device (pou einai sxediazmeno na dexetai shmata isxyos merikon dBm) einai toso isxyro pou dynatai na to kapsei...

Prosopikh empeiria... Keraunos se koryfh lofou peri ta 500m apo emas ->papala ena wireless bridge kai mia asfaleia se mia thlefonikh grammh :-)

Me alla logia, sthn periptosh sou, mallon ean eixe sosth geiosh h kentrikh keraia 0a eixan so0ei ta panta ektos apo to 900araki :-(.

Yparxoun kati antikeraynikes diodoi akomh kai apla varistors (...) pou braxykyklonoun se xrono dt se periptosh pou dimiourgh0ei megalh tash sta akra tous (px, bazeis ena @230V sto spiti sou kai ka0e fora pou h DEH apofasisei na dosei >230V peftei h asfaleia toy pinaka...). 0a eprepe na e3etasei kapoios pantos an kai poso epireazoun to hdh as0enestato shma pou ftanei ston dekth.

Afou den epa0e kaneis sas tipote... do3a to 0eo na leme.

-K.

Dromeas
07/11/2002, 18:19
Ilikrina lipame gia ayto pou epa8es file Pano, alla to simantikotero ap'ola einai pos ESY eisai kala, apo ekei kai epita, ola ta alla einai apla ptesmata...

Skeftome pos isos 8a einai kalo otan me to kalo eimaste episima san sillogos, na exoume kai mia geniki asfaleistiki kalipsi gia ton texnoligiko mas eksoplismo, se periptosi katastrofis tou.

Me liga logia kalo 8a einai ka8e melos pou 8a grafete ston syllogo mas na exei kai mia asfalistiki kalipsi pou 8a tou eksasfalizei apozimiosi h antikatastasi (apo thn asfalistiki etaireia) ton mhxanimaton tou se periptosi katastrofis tou eksoplismou tou apo keravnous, revma, vraxikikloma klp.

Nomizo pos ena tetoio programma exei h E8niki Asfalistiki, mipos prepi na to eksetasoume sovara oste na exoume to kefali mas isixo?

P.S. Analogi energeia, an den kano la8os, perexei h Enosi Ellinon Radioerasitexnon sta meli tis...

CyberFreak
07/11/2002, 23:07
papashark ta sylipitiria mou kai apo emena! dystixos xasame ena AP kai elpizw na einai to 1o kai teleyteo!!!

papashark
08/11/2002, 03:01
Σας ευχαριστώ όλους για τα λόγια συμπόνιας :cry: αλλά .... :?

Γιατί τόση στεναχώρια ? :) Εγώ το χάρηκα ιδιαίτερα, εχώ δει πολλούς κεραυνούς, αρκετά κοντά μου, αλλά ποτέ σε κατοικημένη περιοχή, πόσο μάλιστα στο σπίτι μου !!! :lol:

Όσο για την ζημιά, δεν βαριέσε, γι' αυτό υπάρχουν και οι ασφάλειες .... :wink:

Ναι είμαι ασφαλισμένος για το σπίτι, ναι η πτώση κεραυνού καλύπτεται, ναι μου καλύπτουν όλες τις ζημιές με απαλλαγή 30,000 μόνο. 8)

Καήκανε και τα δύο μου dlink ευτηχώς το τρίτο το είχα δανήσει αλλού, το HUBάκι (έχω και άλλο, ένα απλό 10αρι ήταν) μία κάρτα δυκτίου στα σύγουρα και μάλλον και μια δεύτερη (πρέπει να δω γιατί δεν ανοίγει το PC της αδερφής μου). Το τρίτο PC δεν έπαθε τίποτα :shock: , καθώς και ο φορητός που έμπαινε με ασύρματη κάρτα στο desktop (τα καλά των ασύρματων δικτύων :wink: )......

Πάντως μην μπερδεύεστε με τον κεραυνό και την εγκατάσταση της κεραίας του WiFi, δεν είχε καμία σχέση, το ατύχημα σε μένα ήταν "παράπλευρη απώλεια" :D , εάν είχα ένα πολύπριζο με προστασία στην ταράτσα, μπορεί να μην είχα πάθει απολύτως τίποτα !!!! :D

Ο ιστός της κεντρικής κεραίας είναι εκεί από το 76 που φτιάχτηκε η πολυκατοικία, ενώ την τελευταία φορά άλλαξα εγώ τις κεραίες (λόγω του ότο η θάλασσα είναι κοντά κάθε 3 χρόνια τις αλλάζουμε). Γείωση δεν είχε, και ο ενισχυτής της κεραίας ήταν χωρίς γείωση... Το ωραίο ήταν ότι ο μετασχηματιστής 220/110 είχε μια ασφάλεια που δεν έχει μήνει τίποτα, αλλά το ρεύμα έκανε προφανώς μια πολύ ωραία υπερπήδηση χωρίς να στεναχωρηθεί για την ασφάλεια :lol: :lol: :lol: . Το τροφοδοτικό του 900+ έσκασε από τους πυκνωτές που είχε μέσα ! Το 900+ έχει μαυρίσει η πλακέτα του εκεί που πάει το βύσμα του LAN (ξέχασα ο μ@λ@κ@ς της φωτογραφίες στο μαγαζί, θα τις είχα ποστάρει τώρα :oops: ).

Η εμπερία άξιζε τον κόπο, δεν είχα νιώσει ποτέ σαν να είμαι μέσα σε φωτοβολίδα που ανοίγει και πέφτουν τα χρώματα παντού γύρω της. :D Βέβαια έμοιαζε κιόλας λίγο με ναπάλμ ή έκρηξη υφαιστείου (και η ταράτσα λίγο από Σεράγιεβο !) :D :D :D

Το ζήσαμε κι' αυτό.

Πάμε για άλλα...

Δαμιανέ η επόμενη ομαδική πότε είπες ότι είναι ?...... :lol:

dti
08/11/2002, 12:16
Μέχρι 22/11 προλαβαίνεις να δώσεις την παραγγελία σου.
Η ειρωνία της τύχης είναι οτι κατά λάθος αρχικά είχα παραγγείλει 2 d-link για σένα στην παραγγελία Οκτωβρίου αλλά όταν μου είπες οτι δεν τα θέλεις, τα έδωσα κατευθείαν αλλού!

Αντε, τώρα θα πάρεις d-link με την νέα εμφάνιση, τυχεράκια! :)

papashark
09/11/2002, 03:42
Λες και το ξερα.....

Περίμενε πάντως και θα το συννοηθούμε (μην τα κάνω πάλι κώλος όπως με τα 900 και τα pigtail για την orinoco)

drf
29/11/2002, 10:18
Πάνο σίγουρα υπάρχουν φωτογραφίες σε αυτό το thread ? :lol:

dti
29/11/2002, 12:47
Link με πολλές φωτογραφίες από την ταράτσα του papashark μετά την πτώση κεραυνού εδώ (http://radio.isc.tuc.gr/vstoidis/files/photo/thunder/THUNDER_Strike.htm).

Capvar
04/12/2002, 23:20
Παιδιά το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό (λες και δεν το ξέρατε), απλά πιστεύω ότι μπορώ να βοηθήσω γράφοντας τα εξής:
1) Από τα λίγα που ξέρω για τους κεραυνούς συνήθως χτυπάνε τα πιο ψηλά και μυτέρα σημεία της περιοχής
2) Το ρεύμα σπάνια πάει από πάνω κάτω, συνήθως γίνεται το ανάποδο (με τα ίδια καταστροφικά αποτλέσματα)

Τελικά πιστεύω ότι αν σκεπάσουμε την κεραία μας με έναν καλό μονωτή (σαν καπελάκι) το οποίο να μην έχει μύτη πάνω είναι αρκετά απίθανο να έλκει τους κεραυνούς. Εγαρμόζεται εύκολα σε μια omni ,αλλά με λίγη προσπάθεια μπορούμε να το κάνουμε και στις άλλες.
Αυτό βέβαια δε μας γλιτώνει γιατί όπως και στην συγκεκριμένη περίπτωση το κακό έγινε από αλλού.... πιστεύω ότι να υπήρχε ένα τροφοδοτικό με ασφάλεια στο AP δεν θα υπήρχε πρόβλημα (αφού ο κεραυνός δεν θα περνούσε)

Λυπάμαι για ότι έγινε, είχα πάθει κάτι παρόμοιο όταν κεραυνός χτύπησε μετασχηματιστή της ΔΕΗ στο δίκτυο του γείτονά μου (εγώ έιμαι σε άλλο, λόγω ορίων Δήμου) με τον οποίο είχαμε στήσει καλωδιακό δίκτυο. Το αποτέλεσμα ήταν να καει το τροφοδοτικό του, η κάρτα δικτύου, το hub που είχαμε ανάμεσά μας, και 1 θύρα στο switch έχω σπίτι.... και όλα αυτά από το δίκτυο της ΔΕΗ και όχι από κεραία, οπότε τα πολύμπριζα με ασφαλειούλα ας τα εντάξουμε στον στανταρ εξοπλισμό ;-)

papashark
06/12/2002, 20:51
[quote="Capvar"] πιστεύω ότι να υπήρχε ένα τροφοδοτικό με ασφάλεια στο AP δεν θα υπήρχε πρόβλημα (αφού ο κεραυνός δεν θα περνούσε)/quote]

Καλά μην φάς.....

Ασφάλεια υπήρχε (στον μετασχηματιστή 220>110) αλλά για πλάκα την πέρασε την ασφάλεια......

stoidis
06/12/2002, 23:53
Όταν ένας κεραυνός περνάει μερικά εκατοντάδες μέτρα (ίσως και χιλιόμετρα?) για να προσγειωθεί σε κάποιον άτυχο, δεν βρίσκει εμπόδιο ένα εκατοστό μήκους στην ασφάλεια και κάνει πολύ εύκολα υπερπήδηση (και συνεχίζει...).

Το μόνο που σε σώζει σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι να "κόψεις" το κύκλωμα, αλλά να το γειώσεις. Αυτό κάνουν και οι lighting protectors. Μετά από κάποια χιλιάδες volt βραχυκυκλώνουν και οδηγούν το ρεύμα στην γη.

akef
12/12/2002, 15:12
Παιδιά απο την εμπειρία μου στο αντικείμενο θα σας πω το εξης: Οι κευρανοί χτυπάνε οπου θέλουν και οποτε θέλουν. Οτι και να αντικεραυνικη προστασία να βάλεις αμα σε χτυπήσει δεν σε σώζει τίποτα. Εδώ τον άλλον τον χτύπησε στο κεφαλί στην παραλία!!!!! Λίγες είναι οι λύσεις που μπορούν να κάνουν σωστή δουλειά και είναι πανακριβες.