PDA

View Full Version : Grand newbie questions

bit
10/10/2002, 14:09
Διάβασα πολλά στο forum αλλα έχω και εγώ με την σειρά μου μερικές απορίες.
1)Για να συνδεθώ με κάποιον πρέπει ένας απο τους δυό μας να έχει acces point(κεραία), ή και οι δύο πρέπει να έχουν κεραία?
2)Οταν ο Α node βλέπει τον Β και ο Β βλέπει τον Γ, αλλά ο Α δεν βλέπει τον Γ, δηλαδή πιό απλά Α-->Β-->Γ, μπορεί ο Α να συνδεθεί με τον Γ μέσω του Β που είναι ενδιάμεσος, και όταν έχει κλειστό το PC του ο Β? ή θα πρέπει για να συνδεθώ στον Γ να πάρω τηλέφωνο τον Β να ανοίξει το PC του?
Και σχετικά με το internet πώς δουλεύει?
Πχ ενας φιλος μου αν έχει κάποια σύνδεση μπορεί να την μοιραστεί μαζί μου αν συνδεθούμε μεταξυ μας μέσω wi-fi?
Λέτε ότι δεν προσφέρεται internet και ο εξοπλισμός χρειάζεται ορισμένα χρήματα.
Για ποιό λόγο λοιπόν να μπώ στο κύκλωμα, μόνο για chatting, ή και για κανα shearing?
Θέλω να πώ ότι στο site σας δεν είδα και κάτι που να με συγκινεί για να μπώ στον κόπο , εκτός απο κάτι screenshots με τρελλά Ping.
Και για κανα QUAKE3 wireless lanaki δεν το βλέπω.

papashark
10/10/2002, 15:05
Καλημέρα φίλε bit,

Θα απαντήσω σύντομα στις ερωτήσεις σου

1) Για να συνδεθήτε μόνο 2 άτομα μεταξύ σας δεν χρειάζεσται access point

2) Ο Β θα πρέπει είτε να έχει δύο κάρτες, είτε να έχει access point. Ανάλογα με το Access point που θα έχει, μπορεί να μην χρειάζεται να είναι ανοιχτός ο υπολογιστή του για να συνδεθεί ο Α με τον Γ. Ο Β μπορεί να έχει είτε ένα απλό access point (με το PC του κλειστό) ή μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα παλιό PC (486) και να το κάνει αυτό Access point, χωρίς οθόνη, VGA, σκληρούς, cd, κλπ, μόνο 8ΜΒ μνήμη και ένα floppy καρφωμένα στην motherboard.

3) Ναι μπορείς να μοιραστείς την σύνδεση με το ιντερνέτ με τον φίλο σου. Λειτουργεί όπως το ιντερνετ connection sharring στα απλά δύκτια, απαιτείται μόνο να έχεις WinMe ή WinXP, ή Win200 ή κάποιο προγραμματάκι που κάνει αυτή τη δουλειά σε WIN95, WIN98, WIN98SE.

4) Γιατί... Αυτή είναι όντως μια δύσκολη ερώτηση, εγώ θα σου απαριθμίσω μερικά πράγματάκια αλλά το αν σε καλύπτουν εσένα αυτά είναι μια άλλη ιστορία...

α) Chatting, Voice Chatting, Video Chatting, δεν ξέρω αν σε ενδιαφέρει να μιλάς με βιντεοτηλέφωνο με τον φίλο σου όποτε θες και όσο θες τσάμπα..

β) File Sharing, ανταλλαγή προγραμμάτων, mp3, βίντεο, οτιδήποτε μπορεί να είναι αποθηκευμένο στον σκληρό σου, για να μην σου πω ότι μπορείς να ακούσεις μουσική στο PC σου από κομάτια αποθηκευμένα στου φίλου σου. Ενώ σύντομα θα κάνω δοκιμή με DVD για να δω αν φτάνει το bandwidth για να περάσει....

γ) Online gaming, με ταχύτητες απίστευτες, καμία σχέση με Internet online gaming, βέβαια αν σε ενδιαφέρει, να θυμάσαι όμως ότι games είναι από το Quake3 & Ages of Empire, μέχρι τάβλι και σκάκι.....

δ) Internet sharing, μπορείτε μεταξύ σας να μειώσεται το κόστος τις χρωνοχρέωσεις, να έχετε μια συνδρομή σε ISP και αύριο αν πάρετε μια adsl να μοιραστείτε το κόστος

ε) Εμπειρία στα ασύρματα δύκτια και στα δύκτια γενικότερα, δεν ξέρω πόσο χρονών είσαι και τι κάνεις ή τι σκοπεύεις να κάνεις, αλλά είμαι σύγουρος ότι σε κάποια στιγμή θα σου φανεί από λίγο χρήσιμο μέχρι πάρα πολυ....

στ) Αυτό το είχα ξεχάσει, video streaming, για σκεψου λίγο, να σου περνάει κανέναν ποδοσφαιρικό αγώνα που βλέπει στην δορυφορική που εσύ δεν έχεις, ή να σου παίζει κάποιο DVD που έχει νοικιάσει....

Και διάφορα άλλα που τώρα δεν μπορώ να σκεφτώ αλλά για κάποιους είναι πολύ σημαντικά.

Και μην ξεχάσω το μεράκι που έχουμε κάποιοι για ασυρματες τεχνολογίες, δύκτια, και πειραματισμούς....

dti
10/10/2002, 15:18
Αφού σε καλωσορίσω να σου δώσω μερικές απαντήσεις που ελπίζω να σε κάνουν να αντιληφθείς οτι αξίζει να δοκιμάσεις!

1) Μή μπερδεύεις τις κεραίες με τα access points. Eίναι εντελώς διαφορετικά είδη. Το ότι υπάρχουν κάποιες ελάχιστες (...και πανάκριβες) κεραίες με ενσωματωμένο access point δε θα πρέπει να σε μπερδεύει. Τυπικά, η εξωτερική κεραία συνδέεται μέσω καλωδίου με το access point και εκπέμπει το σήμα προς τους άλλους clients (BSS mode)
Υπάρχει όμως και η δυνατότητα ad-hoc σύνδεσης (iBSS mode) κάρτας με κάρτα, με ή χωρίς εξωτερική κεραία. Η απόσταση μεταξύ των 2 σημείων παίζει σημαντικό ρόλο. Με την εξωτερική κεραία (που έχει συνήθως αρκετό gain) μπορούμε να φθάσουμε σαφώς πολύ πιο μακριά, ανάλογα βέβαια και το είδος της κεραίας. Αν ο ένας δεν έχει εξωτερική κεραία, αλλά έχει κάποια omni ενσωματωμένη στην κάρτα του, μπορεί να πετύχει ad-hoc σύνδεση, μέχρι κάποιες εκατοντάδες μέτρα, ανάλογα και την ευαισθησία του δέκτη της κάρτας.

2) Αν μιλάμε για ad-hoc σύνδεση, απαιτείται όλα τα PC's να είναι ανοικτά ώστε ο Α να βλέπει τον Γ.
Οταν όμως ο Β είναι σε infrastucture mode ο Α μπορεί να βλέπει τον Γ ακόμη κι αν ο Β έχει κλειστό το PC και ανοικτό μόνο το access point.

3) Δεν παρέχουμε πρόσβαση στο Internet τώρα, αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές. Αυτό δε σημαίνει οτι δε θα παρέχουμε π.χ. σ΄ ένα μήνα ή σ΄ένα χρόνο. Απλά προτιμούμε να το ανακοινώσουμε όταν όλα θα λειτουργούν και θα είναι ξεκάθαροι και οι όροι πρόσβασης.
Ενημερωτικά και μόνο σε πληροφορώ οτι έχουν γίνει ήδη επαφές σε διάφορα επίπεδα με πολύ θετική ανταπόκριση μέχρι στιγμής.

4) Βεβαίως και μπορείς να μοιραστείς κάποια σύνδεση στο Internet με το φίλο σου εάν έχετε μεταξύ σας οπτική επαφή και τον απαιτούμενο εξοπλισμό.
Βέβαια, θα πρέπει να κοιτάξετε και τη σύμβαση που έχετε με τον ISP σας μήπως και αναφέρει οτι απαγορεύεται κάτι τέτοιο...

5) Μερικοί λόγοι για να συνδεθείς στο awmn:
on-line games με εκπληκτικά pings, video-conference, video & audio streaming, VoIP, file sharing ΟΛΑ ΔΩΡΕΑΝ χωρίς πάγια, χρονοχρέωση, ογκοχρέωση. Εχεις υπολογίσει πόσα πληρώνεις κάθε μήνα σε ΟΤΕ και λοιπούς telcos για όλα τα πιο πάνω;

Ο πιο σπουδαίος όμως λόγος για να ασχοληθεί κανείς με το wi-fi είναι η εμπειρία που θ΄αποκομίσει από αυτή τη συλλογική προσπάθεια, οι γνωριμίες που θα κάνεις με τους γείτονές σου (και όχι μόνο), το αίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς που θα είναι πολύτιμα εφόδια στο μέλλον σου.

ggeorgan
10/10/2002, 17:17
Καλώς ήλθες.
Το site δεν προσφέρεται για συγκινήσεις, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά υπάρχουν δισεκατομμύρια ιστοσελίδες και είμαι βέβαιος ότι θα βρεις συγκινήσεις σ΄αυτές, αν αυτό είναι που ζητάς. Ρίξε και καμμιά παραπάνω ματιά στις εικόνες και, ιδίως, στα links και σε αντίστοιχες ιστοσελίδες δικτύων σε άλλες πόλεις, Seattle, Μελβούρνη, Sidney ...
Στα ερωτήματά σου απαντώ.
1. Για την σύνδεση δύο υπολογιστών ασυρμάτως πρέπει και οι δύο να έχουν ασύρματο εξοπλισμό. Ο εξοπλισμός αυτός πάντοτε περιλαμβάνει κεραία, είτε μικρή που χωράει με άλλα υλικά σε μια κάρτα μεγέθους PCMCIA (και λίγο μακρύτερη), είτε μεγάλη, είτε πολύ μεγάλη.
2. Η ιδέα είναι ότι όσοι συμμετάσχουν ως κόμβοι θα έχουν το access point τους στην πρίζα όλη την ώρα. Τώρα, το access point μπορεί να είναι από μιά εξειδικευμένη συσκευή έως ένα παλιό PC με ασύρματες κάρτες και κατάλληλο software. Έτσι, ο Γ θα μιλά στον Α χωρίς να εμφανίζεται ο Β. Επιπλέον, το δίκτυο θα έχει και redundancy, δηλαδή, αν ο Β για κάποιο λόγο (μηχανές είναι, άνθρωποι είμαστε) έχει τον σταθμό του κλειστό, θα υπάρχει και Δ που θα πραγματοποιήσει την σύνδεση των Α και Γ.
3. Σύνδεση internet είναι τεχνικώς εφικτό να μοιράζει ο κόμβος, αλλά δεν προβλέπεται να επαναλάβει το AWMN τις αστοχίες του κινήματος δωρεάν internet access. Οπότε, η παροχή internet ή και μόνο μερικών δικτυακών υπηρεσιών θα είναι στην αρμοδιότητα του κάθε κόμβου.
Για τα έξοδα, κανείς δεν υποχρεώνεται να κάνει δαπάνες αν δεν εκτιμά ατομικώς ότι η συμμετοχή του τού προσπορίζει οφέλη ίσα ή και μεγαλύτερα από τις δαπάνες.

bit
10/10/2002, 21:57
Εντάξει παιδιά τό 'πιασα, πολυ ενδιαφέρον και πρωτοποριακό απλά θέλει χρόνο για ψάξιμο και σετάρισμα του εξοπλισμού.
Το όλο εγχείρημα δηλαδή είναι σαν να λέμε open project/community.
Και σχετικά με το αν με συγκινεί κάτι στο site σας (χωρίς παρεξήγηση το όλο θέμα ακούγεται πολύ ενδιαφέρον, και δεν κρύβω ότι έφαγα πάρα πολλές ώρες διαβάζοντας το forum όπως και παρόμοια sites στο εξωτερικό για wireless δίκτυα) ήταν το δέλεαρ μπάς και αποκαλύψει κάποιος απο σας τι ενοείτε σε ένα Post sta news που λέει : Το Athens Wireless Metropolitan Network σας υπόσχεται μεγάλες εκπλήξεις σύντομα! ... χεχε..
The future is wireless.
PEACE!

jlian
10/10/2002, 22:44
Γεια χαρα φιλε μου.

Αυτη τη στιγμη οι περισσοτεροι απο εμας βρισκονται στη φαση δοκιμων. Δηλαδη μετα απο περιπου 1 6μηνο ψαξιματος εγιναν αγορες (απο τους πρωτους τολμηρους) και σιγα σιγα βλεπουμε τι γινεται.
Στο συντομο μελλον θα ειμαστε σε θεση να προτεινουμε πακετα λυσεων για καθε περιπτωση, εχε υποψη σου οτι με λιγα λεφτα μπορεις να κανεις πολλα πραγματα.
Πχ υπαρχουν στην αγορα AP τυπου D-Link οπου με 1 κεραια οmni εχεις δημιουργησει τον κομβο σου με κοστος γυρω στα 300Ε. Δεν ειναι και πολλα ;
Οταν στηθουν οι πρωτοι multiclient nodes θα μπορουν οποιοι θελουν να δουν απο κοντα ενα ασυρματο δικτυο περιοχης.

ggeorgan
10/10/2002, 22:46
Δεν έχω περισσότερες ή πιο συγκεκριμένες πληροφορίες από σένα επί της ουσίας, αλλά γνωρίζω (αποκλειστικά μέσω της όλης υποθέσεως του ασυρμάτου δικτύου) το πρόσωπο που το έγραψε. Σε βεβαιώνω ότι είναι ο τρίτος άνθρωπος που έχω συναντήσει στη ζωή μου που δεν τον έχω πιάσει να λέει κενή κουβέντα. Εάν είσαι εγκρατής μαθηματικής παιδείας, σημείωσε πως στους τρεις αυτούς δεν συμπεριλαμβάνω τον εαυτό μου. Συνεπώς κάτι γίνεται και θα το μάθουμε.

papashark
11/10/2002, 01:23
Μου άρεσε που πέσαμε και απαντήσαμε και οι τρεις μαζί, κλασσική τριανδρία......

Πάντως φίλε Bit η προσπάθεια μας θα φέρει αποτέλεσμα, το ποιό ακριβώς θα είναι το αποτέλεσμα δεν ξέρω, για τους χρήστες θα είναι θετικό, για τον ίδιο τον σύλογο μπορεί και όχι, καθότι μόνο και μόνο η υπερανάπτηξη ενός δυκτίου σε έναν χώρο τόσο μεγάλο όσο η αθήνα είναι αντίθετη με την βασική έννοια του "σωματείου" που εννοεί μία "κλειστή" (όσο μεγάλη και ας είναι) ομάδα.

Αν όλα κυλίσουν καλά και βοηθήσουν κάποιοι φορείς, που μέχρι τώρα ανταποκρίνονται θετικά, σύντομα θα δείτε πράγματα που δεν τα είχατε ονειρευτεί καν, και ελπίζουμε ότι θα είμαστε ο καταλύτης της επιτάχυνσης ορισμένων διαδικασιών, τεχνολογιών και προϊόντων στους τελικούς χρήστες, όπως και αν θα ορίζεται ο όρος "χρήστης" μετά την δική μας επανάσταση !